Αντλήθηκε 1,25 δισ. ευρώ από τα δύο κυπριακά ομόλογα

Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με την υψηλή ζήτηση να πιέζει τις αποδόσεις έκλεισε το μεσημέρι της Τετάρτης η διπλή έκδοση των ομολόγων, ένα 5ετούς και ένα 30ετούς διάρκειας, με το τελευταίο να είναι το πρώτο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, οι προσφορές για το 5ετες ομόλογο ξεπέρασαν τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι προσφορές για το 30ετές υπερέβησαν τα 5,9 δισ. ευρώ, με την έκδοση να κλείνει στο 0,5 δισ. ευρώ και 0,75 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι αυξημένες προσφορές είχαν ως αποτέλεσμα την πίεση στις αποδόσεις, αφού το επιτόκιο του 5ετούς έκλεισε στο 0,65% από την αρχική καθοδήγηση του 0,70%, ενώ το επιτόκιο του 30ετούς περιορίστηκε στο 2,86% από την αρχική καθοδήγηση του 2,98%.

Η Κύπρος βγήκε στις αγορές και τον Φεβρουάριο φέτος, αντλώντας 1 δισ. ευρώ με την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,75%.

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανερχόταν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 22,264 εκατομμύρια, ενώ βάσει των σχεδιασμών του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να υποχωρήσει στο τέλος του έτους στα 20,7 δισ. ευρώ ή 96% του ΑΕΠ.

Ολόκληρο το ποσό που αντλήθηκε θα χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου (αρχικό ποσό 2,5 δισ. ευρώ) που εξασφαλίστηκε το 2011 και το τρέχον υπόλοιπο του οποίου ανέρχεται σε 1,57 δισ. ευρώ. Το ποσό που υπολείπεται για την αποπληρωμή του δανείου είτε θα αντληθεί από το αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων είτε μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available