Αντρος Κυπριανού σε Ομογένεια: Δεν συζητάμε για δυο κράτη ή Συνοσπονδία στην Κύπρο

Την πεποίθησή του ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Άντρος Κυπριανού, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του, στον «Διόνυσο». Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πάγια θέση του ΑΚΕΛ για λύση στο Κυπριακό μέσω διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως επίσης και για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εντός του πλαισίου Γκουτέρες, εξέφρασε, κατά την ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων της κυπριακής ομογένειας, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ μαζί με το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, Τουμάζο Τσελεπή, και τον βουλευτή της Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας, Γιώργο Λουκαϊδη, εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο των ομογενών Κυπρίων, παρότι παραδέχθηκε ότι δεν έχει αναπτύξει ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας μαζί τους.

«Εμείς αποδίδουμε τεράστια σημασία στον ρόλο που μπορείτε να διαδραματίσετε ως Κύπριοι Απόδημοι. Είστε βασικοί πρεσβευτές της Κύπρου στη χώρα στην οποία ζείτε. Θεωρώ ότι μπορείτε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο με τις επαφές που έχετε», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Από την πλευρά του, καλωσορίζοντας το κοινό, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, επανέλαβε ότι η Ομογένεια της Κύπρου είναι ενωμένη και λειτουργεί συγκροτημένα, υπεράνω κομμάτων και ιδεολογιών, τονίζοντας ότι δίνει λόγο και σημασία σε κάθε Κύπριο πολιτικό.

«Ως Ομογένεια, είμαστε ενωμένοι. Το κόμμα μας είναι η Κύπρος. Αγωνιζόμαστε για 44 χρόνια ενωμένοι. Σε αυτήν την αίθουσα έχουν βρεθεί 100άδες γερουσιαστές, βουλευτές, υπουργοί και η γραμμή μας είναι πάντα να τερματιστεί η κατοχή, να φύγουν οι έποικοι και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

Στη συνέχεια, ο Φίλιπ Κρίστοφερ έκανε εκτενή αναφορά στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, λέγοντας πως «ως Αμερικανοί πολίτες αντιλαμβανόμαστε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική, διαχρονικά, είναι υπέρ της Τουρκίας», επεσήμανε όμως ότι, λόγω συγκεκριμένων συγκυριών, η γραμμή αυτή, υπό την προεδρία Τραμπ, έχει αλλάξει.

«Είστε βασικοί πρεσβευτές της Κύπρου στην χώρα στην οποία ζείτε. Θεωρώ ότι μπορείτε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο με τις επαφές τις οποίες έχετε», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Κυπριακών Οργανώσεων. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

«Γνωρίζουμε ότι γίνεται μια αλλαγή. Δεν λέμε ότι είναι βάσει της πίεσης της δικής μας, αλλά κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του κ. Ερντογάν. Επίσης, έχουμε έρθει πιο κοντά και με το Ισραήλ. Ο κ. Ερντογάν κάνει πράγματα που αποτελούν ‘κόκκινο πανί’ για την Αμερική. Επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα, έχει σχέσεις με το Ιράν, ενδέχεται επίσης να αγοράσει τους S400. Πιστεύω ότι υπάρχει μια ευκαιρία για ριζική αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ», κατέληξε ο κ. Κρίστοφερ, ο οποίος ανέφερε πως είναι θετικό το γεγονός ότι ο Μπομπ Μενέντεζ και άλλοι φιλέλληνες ή ομογενείς αιρετοί επανεξελέγησαν στις ενδιάμεσες εκλογές.

«Μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους Τουρκοκύπριους»

Αναλύοντας τα δεδομένα, ο Αντρος Κυπριανού συμφώνησε με τον Φίλιπ Κρίστοφερ για «στροφή» στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και παραδέχθηκε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να επιδιώξουν την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το ΑΚΕΛ δεν θα ήθελε την Κυπριακή Δημοκρατία σε κάποιο «άρμα» που θα δημιουργούσε διαφορές με άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά μια επικείμενη λύση, επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, κάτι που «θα συνέβαινε σήμερα, εάν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπροαμερικανικών Οργανώσεων στην αίθουσα του «Διονύσου». Μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το ΑΚΕΛ δεν συζητάει για άλλη λύση πέραν της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

«Θεωρούμε ότι με τους Τουρκοκύπριους έχουμε πολλά κοινά, παιδιά της ίδιας μάνας γης, ζούσαμε αρμονικά μεταξύ μας κι αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις θα μπορούσαμε να ζήσουμε το ίδιο καλά», προειδοποιώντας για μια ακόμη φορά ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχθεί άλλη μορφή λύσης πλην της δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας.

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη λύση πέρα από την Ομοσπονδία. Ούτε δυο κράτη, ούτε συνομοσπονδία. Τις θεωρούμε και τις δυο καταστροφικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Να συζητήσουμε για λύσεις στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας», ήταν τα λόγια του, για να καταλήξει ότι «την στιγμή που λέμε πως μας ικανοποιεί το πλαίσιο Γκουτέρες, ας το βάλουμε ως ασπίδα».

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου, η νεοαφιχθείσα αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος, Πολυξένη Ιωάννου, ο γενικός πρόξενος Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ και ο εμπορικός ακόλουθος, Αριστος Κωνσταντίνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available