Μεγάλες υλικές ζημιές από πυρκαγιά στο ναό Μεταμόρφωσης στην Κορώνα (βίντεο)

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο ναό της Μεταμορφώσεως στην Κορώνα. Φωτογραφία: "Εθνικός Κήρυξ" - Κώστας Μπέη.

Του Δημήτρη Τσάκα. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Μαϊου στον ιστορικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα.

Η πυρκαγιά, όπως επεσήμανε στον «Εθνικό Κήρυκα» ένας από τους πυροσβέστες, τέθηκε υπό έλεγχο σε χρόνο ρεκόρ και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η Πυροσβεστική στο twitter της, το οποίο ανέβασε στις 2:35 μ.μ., ανέφερε ότι η πυρκαγιά ήταν τύπου «all hands fire» και ότι ένας πολίτης και δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρώς.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Κ.», είχαν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα λόγω του πυκνού καπνού. Αν και οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς συνεχίζονται, εν τούτοις πληροφορίες φέρουν την πυρκαγιά να ξεκίνησε από το ιερό.

Βλέποντας κανείς τις τρεις πλευρές του ναού νομίζει ότι οι ζημιές ήταν περιορισμένης έκτασης. Στην πράξη όμως οι ζημιές είναι τεράστιες και έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις πυρκαγιές που έχουν υποστεί οι ναοί του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ τον Αύγουστο του 2013 και του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπιλον τον Ιούλιο του 2015.

Ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, ο οποίος είναι πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και είχε επισκεφθεί και τους τρεις ναούς, σημείωσε ότι οι ζημιές της Κορώνας είναι μεγαλύτερες από του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπιλον και ότι είναι ίδιες περίπου με τις ζημιές που υπέστη ο ναός του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ.

Σε πρώτο πλάνο από αριστερά οι Απόστολος Λυτσάκης, Λεωνίδας Κοραχάης και ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Κώστας Μπέη.

Να σημειώσουμε ότι τον Αύγουστο του 2016 υπέστη ζημιές από πυρκαγιά και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, αλλά οι ζημιές, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», ήταν περιορισμένης έκτασης.

Ζημιές υπέστη και το σπίτι στον αριθμό 98-12 38ης Λεωφόρου, το οποίο ανήκει στα αδέλφια Τσεν Βεν και Τσεν Χάι και το οποίο βρίσκεται ανατολικά του ναού. Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις φλόγες που έβγαιναν από το παράθυρο του ιερού έλιωσε το κάλυμμα βινιλίου της δυτικής πλευράς του σπιτιού.

Οι πυροσβέστες παρέμειναν αρκετές ώρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς και ερευνούσαν τα αίτια. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Κώστας Μπέη.

Ο κ. Τσεν, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα», είπε ότι «το σπίτι το αγόρασαν προ τριών περίπου ετών» και ότι «ένεκα της παρέμβασης της Πυροσβεστικής οι ζημιές στο σπίτι τους ήταν περιορισμένης έκτασης».

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεώργιος Αναστασίου απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς τόνισε: «Για κάποιον άγνωστο λόγο, τον οποίο ερευνούν οι άνδρες της Πυροσβεστικής, εκδηλώθηκε πυρκαγιά γύρω στις 12.00 το μεσημέρι και προξένησε τεράστιες υλικές ζημιές. Και δοξάζουμε τον Θεό διότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και είχαμε μόνο υλικές ζημιές».

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Ιερό και στο μεγαλύτερο μέρος του ναού. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Κώστας Μπέη.

«Το αντιμίσιο της Αγίας Τράπεζας, τα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου και οι λειψανοθήκες σώθηκαν εκτός από το λείψανο της Αγίας Ματρώνας και του Αγίου Αρτεμίου. Το ιερό υπέστη μεγάλες ζημιές. Το εικονοστάσιο έχει υποστεί εξωτερική ζημιά και με ένα καθάρισμα μπορεί να σωθεί. Η Πλατυτέρα και οι αγιογραφίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι ζημιές στον Νάρθηκα είναι λόγω καπνού».

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον των ενοριτών, τόνισε: «Το τηλέφωνό μου δεν σταματάει και όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις ζημιές. Περιττό να σας πω ότι είναι όλοι εδώ ο πρόεδρος και το ήμισυ της κοινοτικού συμβουλίου».

Το εικονοστάσιο του ναού και το ιερό υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Κώστας Μπέη.

Ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος μόλις πληροφορήθηκε το δυσάρεστο γεγονός έσπευσε στην κοινότητα και μαζί με τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Γεώργιο Αναστασίου, και τον πρόεδρο Λεωνίδα Κοραχάη εισήλθαν στον ναό και είδαν από κοντά τις ζημιές. Ερωτηθείς για τις ζημιές, υπογράμμισε πως «η κατάσταση στο ναό είναι απογοητευτική, έχουν καταστραφεί οι εικόνες, η Πλατυτέρα, τα αγιογραφημένα παράθυρα».

«Ηρθαμε εδώ για να δούμε την κατάσταση και να συμπαρασταθούμε στην ενορία της Μεταμορφώσεως που περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια του Θεού, με την αγάπη των ενοριτών και της Ομογένειας θα μπορέσουν να ανοικοδομήσουν το ναό της Μεταμορφώσεως».

Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Κώστας Μπέη.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Λεωνίδας Κοραχάης επεσήμανε ότι «ήταν από τους πρώτους που πληροφορήθηκε για την πυρκαγιά και ότι παρακολουθούσε με αγωνία το έργο των πυροσβεστών».

«Οι ζημιές είναι αρκετά μεγάλες. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πυρκαγιάς. Μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες θα μάθουμε τα αίτια της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε μια σύσκεψη σήμερα προκειμένου να εξετάσουμε τα μέτρα που θα λάβουμε για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς επίσης και για την ομαλή λειτουργία της ενορίας», πρόσθεσε ο κ. Κοραχάης.

Ερωτηθείς για τα μηνύματα των στελεχών και των μελών της κοινότητας, είπε ότι «το τηλέφωνο δεν σίγησε ούτε μια στιγμή, διότι όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα αίτια της πυρκαγιάς και για τις ζημιές και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η κοινότητα».

Τα οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας απέκλεισαν την κυκλοφορία. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Κώστας Μπέη.

Ο Απόστολος (Πολ) Λυτσάκης επεσήμανε ότι ανήκει στην κοινότητα από το 1966 και ότι «προ τριών δεκαετιών είχαν βρεθεί και πάλι αντιμέτωποι με πυρκαγιά» και ότι «οι ζημιές που είχε υποστεί τότε ο ναός ήταν περίπου οι ίδιες με τις ζημιές που υπέστη από τη σημερινή πυρκαγιά».

«Ημουν από τους πρώτους που ήρθα εδώ και μπορώ να πω ότι ένεκα της επέμβασης της Πυροσβεστικής αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», συμπλήρωσε ο κ. Λυτσάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *