Ανώτατο δικαστήριο στη Μασαχουσέτη δικαίωσε τον π. Νικόλαο Καστανά

Ο π. Νικόλαος Καστανάς. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Θεόδωρος Καλμούκος.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μίντλσεξ Μασαχουσέτης στο Γούμπερν (Middlesex Superior Court) δικαίωσε τον π. Νικόλαο Καστανά, πρώην προϊστάμενο της κοινότητας Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον Μασαχουσέτης.

Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ», ο π. Καστανάς είχε καταθέσει στο δικαστήριο «injunction – temporary restraining order» (εντολή για ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή περιοριστική εντολή) ζητώντας να απαγορευθεί στη Μητρόπολη να ανοίξει τον υπολογιστή του και να του επιστραφεί πάραυτα, καθώς και προσωπικά του έγγραφα που τα πήραν από το γραφείο του μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου με εντολή της Μητρόπολης Βοστώνης.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο δικηγόρος του π. Καστανά, κ. John Sofis Scheft σε υπόμνημά του που έστειλε στα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και της κοινότητας με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2017. Το υπόμνημα είναι στη διάθεση του «Ε.Κ.».

Συγκεκριμένα, έγραψε πως «θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Δικαστήριο πρόσφατα διέταξε στη Μητρόπολη να επιστρέψει τα προσωπικά είδη (personal property) του π. Νικολάου και τον προσωπικό του υπολογιστή και να ορισθεί μία απόρρητη και δίκαιη διαδικασία να εξεταστούν τα περιεχόμενα του υπολογιστή του ώστε οι επικοινωνίες των ενοριτών με τον επί 27 και πλέον έτη ιερέα τους να μην παραβιασθούν».

Επίσης εξιστορεί λεπτομερώς τα διαμειφθέντα της αποπομπής του π. Καστανά από τον Αγιο Αθανάσιο. Εγραψε χαρακτηριστικά πως «καθώς γνωρίζετε ο π. Νικόλαος αποπέμφθηκε από ιερέας σας στις 27 Ιουλίου. Αν και του ελέχθη πως θα συναντιόταν με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, μπαίνοντας στη Μητρόπολη ανακάλυψε ότι ο Μητροπολίτης ήταν στην Ελλάδα. Ο πρωτοσύγκελος και δύο δικηγόροι της Μητρόπολης του είπαν ότι την Κυριακή 30 Ιουλίου θα ήταν η τελευταία του Ακολουθία και να πάει στο γραφείο του την επόμενη μέρα να πάρει τα πράγματά του».

Αναφέρεται στα πλήθη των ενοριτών που κατέκλεισαν τον ναό την Κυριακή 30 Ιουλίου και στη δημοσιότητα που έδωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης. Αποκαλύπτει ότι ο π. Μπάρμπας έστειλε στον π. Καστανά «εμπρηστικό e-mail στις 3 η ώρα τα ξημερώματα στο οποίο τον μεμφόταν για ποταπή επίδειξη». Αποκαλύπτει ότι «δεν επιτράπηκε στον π. Καστανά να εισέλθει στο γραφείο του και στο ναό αλλά τα άμφια, τα βιβλία και προσωπικά του χρήματα τα έβαλαν σε κουτιά και τα έστειλαν στο σπίτι του.

Ο δικηγόρος κ. Scheft αναφέρει λεπτομερώς τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να επικοινωνήσει με τον π. Μπάρμπα τηλεφωνικώς αφήνοντας «μηνύματα για καταλλαγή».

Σημείωσε πως «του έστειλα e-mail (του π. Μπάρμπα) υπενθυμίζοντάς του την σπουδαιότητα των νόμων που σχετίζονται με την απορρητότητα και την ιδιωτικότητα του υπολογιστή του ιερέα. Και πάλι πρότεινα με όρους συμφιλίωσης να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έντασης με επικοινωνία. Δεν έλαβα απάντηση από τον πρωτοσύγκελο. Προειδοποιεί για μηνύσεις όσους εξαπολύουν αστήρικτες κατηγορίες εναντίον του π. Καστανά «συμπεριλαμβανομένων και μελών του κλήρου».

Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος σε επιστολή του με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου προς το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους ενορίτες του Αγίου Αθανασίου χαρακτηρίζει το υπόμνημα του δικηγόρου ως «επιθετικό, ανακριβές, ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό». Παράλληλα, ωστόσο, επιβεβαιώνει πως «το Δικαστήριο έχει εκδώσει εντολή και η Μητρόπολη θα την σεβαστεί και εφαρμόσει».

Αναφέρει πως «η απόφασή μου να αποπέμψω τον π. Καστανά ελήφθη έπειτα από πολύμηνη σκέψη και ακράδαντα πιστεύω για το καλύτερο συμφέρον της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου και της Εκκλησίας γενικότερα». Τονίζει ότι «στα 33 μου χρόνια ως ποιμένος της Εκκλησίας του Κυρίου σ’ αυτή τη Μητρόπολη, δεν έβγαλα ποτέ ιερέα από κοινότητα χωρίς τη θέλησή του».

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος τονίζει τις προσπάθειες που έκανε για να μην φτάσουν τα πράγματα στο σημερινό τους σημείο, λέγοντας πως «αυτές οι προσπάθειες δεν πέτυχαν». Υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο όταν ο π. Καστανάς κατέθεσε μήνυση εναντίον της Μητροπόλεως στο Ανώτατο Δικαστήριο Μίτλεσεξ στο Γούμπερν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μητρόπολη μηνύεται από έναν εκ των ιερέων της».

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *