Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό

Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης (ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο επανέναρξης, στο άμεσο μέλλον, των συνομιλιών για το Κυπριακό προβαίνουν τόσο ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής στις συνομιλίες, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης όσο και ο πρώην Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής και νυν λεγόμενος Υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί.
Αναλυτικότερα: Στην εκτίμηση ότι το Κυπριακό ευρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή προέβη ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος, παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λευκωσίας, εκτίμησε, ακόμη, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιθανότατα να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάγκης για κατάλληλη προετοιμασία για μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.
Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης ανέλυσε ενδελεχώς την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα όσα έγιναν στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα. Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, δεν ξέρουμε αν θα γίνει κάτι, τί θα γίνει, είπε, σημειώνοντας ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα γίνονται προσπάθειες γιατί «ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική επιλογή παρά μέσω διαπραγματεύσεων» για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ο ρόλος της Λουτ
Αναφερόμενος στο ρόλο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ότι «η κ. Λουτ θέλει μόνο ένα πράγμα – να διαπιστώσει κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε μια νέα διαδικασία να φέρει αποτέλεσμα», δηλαδή η αξιωματούχος των ΗΕ θέτει το ακόλουθο ερώτημα και στις δύο πλευρές «τί άλλαξε από πέρσι που θα φέρει αποτέλεσμα;».
Επίσης, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε σε παραμέτρους που απαιτούνται για να συνεχιστεί η προσπάθεια στο Κυπριακό, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν να εργαστούν στη βάση των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας, να δεσμευτούν ότι αποδέχονται την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και να συμφωνηθεί η μεθοδολογία και οι τρόποι διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο Κραν Μοντάνα αποδείχτηκε περίτρανα η ανάγκη παρουσίας του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ επιθυμητή είναι και η παρουσία ισχυρών οικονομικών παραγόντων.
Για το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας νέας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον, τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι αρκετά για τον ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει, τουλάχιστον άμεσα, μια τέτοια διάσκεψη.

Ο Ναμί
Στο μεταξύ, ο πρώην Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί και νυν λεγόμενος «υπουργός ενέργειας” του ψευδοκράτους των κατεχομένων, με δηλώσεις του, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το Κυπριακό. Ανέφερε ότι δεν αναμένει θετικές εξελίξεις και κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη στάση που τήρησε στη διάρκεια της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα. Είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Το κυπριακό μπορεί να λυθεί. Αυτό το είδαμε στο Κραν Μοντανά. Εάν τότε ο Ε/κ ηγέτης δεν είχε εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα θα είχε τελειώσει. Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τον κ. Αναστασιάδη».
Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Οζντίλ Νάμι απηύθηνε έκκληση στην ελληνοκυπριακή πλευρά για συζήτηση του θέματος: «Ελάτε να συζητήσουμε το ενεργειακό ζήτημα σε συνεργασία, με τρόπο που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς. Η Κύπρος, ολόκληρη η περιοχή και η Ευρώπη θα εξασφαλίσουν μεγάλο κέρδος από τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», είπε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available