Απεβίωσε η Γλυκερία Γκατζογιάννη-Οικονόμου στο Γούστερ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών η Γλυκερία Γκατζογιάννη-Οικονόμου, αγαπημένη αδελφή του γνωστού συγγραφέα Νίκου Γκατζογιάννη (Γκέιτς) έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια, στο θεραπευτήριο «Holy Trinity Hospice» του Γούστερ, έχοντας στο πλευρό της τα μέλη της οικογενείας της. Η αείμνηστη Αγλαΐα Γκατζογιάννη-Οικονόμου, η οποία ήταν ευρύτερα γνωστή και ως Λίλια, γεννήθηκε στο χωριό Λια της Ηπείρου στις 3 Ιανουαρίου του 1933, ενώ ήταν γνωστή για τη θαρραλέα φυγή της στην ηλικία των 15 ετών κατά τη διάρκεια του Ελληνικού

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών η Γλυκερία Γκατζογιάννη-Οικονόμου, αγαπημένη αδελφή του γνωστού συγγραφέα Νίκου Γκατζογιάννη (Γκέιτς) έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια, στο θεραπευτήριο «Holy Trinity Hospice» του Γούστερ, έχοντας στο πλευρό της τα μέλη της οικογενείας της. Η αείμνηστη Αγλαΐα Γκατζογιάννη-Οικονόμου, η οποία ήταν ευρύτερα γνωστή και ως Λίλια, γεννήθηκε στο χωριό Λια της Ηπείρου στις 3 Ιανουαρίου του 1933, ενώ ήταν γνωστή για τη θαρραλέα φυγή της στην ηλικία των 15 ετών κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.
Ο αδελφός συγγραφέας και παραγωγός Νίκος Γκατζογιάννης την αναφέρει εκτενώς στο βιβλίο του «Ελένη», το οποίο ως γνωστό έγινε και κινηματογραφική ταινία το έτος 1984, καθώς επίσης και στο βιβλίο του που ακολούθησε «A place for us». Οπως αναφέρεται, όταν η μητέρα της Λίλιας, η Ελένη Γκατζογιάννη, σχεδίασε τη μεσονύχτια δραπέτευσή τους από το χωριό τους το οποίο είχε καταληφθεί από τους κομμουνιστές το 1948 και έφτασε μία εντολή από τους αντάρτες πως δύο γυναίκες από το σπίτι τους όφειλαν να πάνε να θερίσουν σιτηρά. Η μητέρα της επέλεξε να πάει η ίδια κι όταν ρώτησε ποιος άλλος θα ήθελε να πήγαινε μαζί της, προθυμοποιήθηκε η Λίλια η οποία ήταν μόλις 15 ετών και είπε στην μητέρα της «άφησε με να πάω εγώ, είμαι πιο δυνατή και θα είμαι εντάξει».
Ενώ ο αδελφός της και οι τρεις αδελφές της διέφυγαν με τα πόδια μέσα στο σκοτάδι της νύχτας και συνάντησαν τις στρατιωτικές δυνάμεις της ελληνικής κυβέρνησης το πρωί της άλλης μέρας, η μητέρα τους Ελένη συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και στο τέλος την εκτέλεσαν εν ψυχρώ με την κατηγορία ότι είχε σχεδιάσει τη δραπέτευση. Στη συνέχεια, η Λίλιαν οδηγήθηκε στον σιδηρούν παραπέτασμα της Αλβανίας, κληρώθηκε δια της βίας στον αντάρτικο στρατό και στα δεκαέξι της χρόνια στάλθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ελλάδα. Επειδή αρνήθηκε να πιάσει όπλο, της έδωσαν έναν ασύρματο. Σε μία τρομακτική μάχη στα βουνά του Βίτσι της Μακεδονίας, καθώς οι αντάρτες οπισθοχώρησαν η Λίλια κρύφτηκε ανάμεσα σε κορμιά φονευθέντων σε μία ρεματιά έως ότου έφτασαν οι στρατιώτες της εθνικής κυβέρνησης και παραδόθηκε.
Ενας συνταγματάρχης του Εθνικού Στρατού, ο οποίος γνώριζε τον παππού της την αναγνώρισε. Επειτα από την ανάκριση για τις θέσεις και τα οχυρά των ανταρτών, την έστειλαν σε κέντρο κρατουμένων στην Καστοριά. Στις 24 Αυγούστου του 1949 ένα τηλεγράφημα που έστειλε κάποιος συγγενής από την Καστοριά έφτασε στον πατέρα της Χρήστο Γκατζογιάννη και τους συγγενείς της στο Γούστερ της Μασαχουσέτης, λέγοντας πως η Λίλια είχε βρεθεί ζωντανή. Στις 10 Φεβρουαρίου του 1950 έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης με το ατμόπλοιο «LaGuardia» και την υποδέχθηκε ο πατέρας της ο οποίος εργαζόταν ως αρχιμάγειρας στο εστιατόριο «Putnam *amp; Thurston’s» του Γούστερ. Η απόδρασή της από τα χέρια των κομμουνιστών και η άφιξή της στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε καλυφθεί ευρέως από τις εφημερίδες του Γούστερ.
Οπως και οι άλλες δύο μεγαλύτερες αδελφές της, έτσι και η 16χρονη Λίλια εργάσθηκε στο εργαστήριο παραγωγής pies το γνωστό Table Talk Bakeries. Το 1956 παντρεύτηκε τον επίσης μετανάστη Προκόπη Οικονόμου. Με οικονομίες και σκληρή εργασία άνοιξαν το δικό τους εστιατόριο με το όνομα «Westboro House of Pizza» όπου η αείμνηστη εργάσθηκε μέχρι τον θάνατο του συζύγου της, το 1993.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς έστειλε στην οικογένεια Γκατζογιάννη-Οικονόμου τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρει τα εξής: «Αγαπητοί μου φίλοι, η απώλεια της αδελφής του Νίκου Γκατζογιάννη και δικής μου φίλης Γλυκερίας, μου προκάλεσε αισθήματα βαθειάς θλίψης και συγκίνησης, για εκείνο που πάντοτε συμβόλιζε: ανθρωπιά και καλοσύνη.
Είθε ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύει την ψυχή της και σε σας να δίνει δύναμη και κουράγιο. Θα την θυμόμαστε για πάντα.
Πάντα δικός σας
Αντώνης Κ. Σαμαράς».
Το προσκύνημα του σκηνώματός της θα γίνει σήμερα Τετάρτη από τις 5 έως τις 8 μ.μ. στο νεκροπομπείο O’Connor Brothers Funeral Home, 592 Park Ave, Worcester, MA η δε Νεκρώσιμη Ακολουθία της θα τελεστεί αύριο στις 11 π.μ. στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available