Απεβίωσε η Διονυσία Κωνσταντίνου – Αθανς από το Εσσεξ της Μασαχουσέτης

Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση.

ΕΣΣΕΞ. ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ. Απεβίωσε στα 83 της χρόνια η ομογενής Διονυσία Κωνσταντίνου – Αθανς (Dionisia Constantine-Athans) την Τρίτη 20 Μαρτίου 2019. Υπήρξε για πολλά χρόνια δασκάλα του Δημοτικού σχολείου του Εσσεξ, ενώ τα τελευταία χρόνια νοσηλευόταν στο Κέντρο Αποκατάστασης «Ledgewood» λόγω μακράς ασθένειας.

Ηταν κόρη του Γιώργου και της Νέλλης Κωνσταντίνου από την Αουγκούστα του Μέιν και σύζυγος του αείμνηστου Νικολάου Ι. Αθανς από το Εσσεξ. Γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Μέιν και φοίτησε στο σχολείο της Αουγκούστα και στη συνέχεια έλαβε το πτυχίο της στα Παιδαγωγικά από το πανεπιστήμιο «Tufts».

Οσον αφορά τη διδακτική της εμπειρία, αυτή περιελάμβανε προσχολική εκπαίδευση, νήπιο και πρώτη και τρίτη τάξη Δημοτικού. Πριν διδάξει στο σχολείο του Εσσεξ, επιλέχθηκε να διδάξει στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα «Head Start» των ΗΠΑ.

Επιπλέον, κατείχε τη θέση της βοηθού καθηγήτριας της Αμερικανικής Σχολής (American School) στην Αθήνα.
Η Αθανς δίδασκε γλώσσα και αγγλικά στην Πέμπτη τάξη Δημοτικού στο Εσσεξ. Μέσα από την αγάπη της για Λογοτεχνία και Τέχνη, μαζί με τις μουσειακές της εμπειρίες, κατάφερε να φέρει σε επαφή τους μαθητές της με ένα ολοκληρωμένο σύνολο οπτικοαουστικών εμπειριών.

Η μέθοδος αυτή, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές της να αναπτύξουν την ικανότητά τους στο να βλέπουν, να κατανοούν και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους.

Μετά τη συνταξιοδότησή της, το ενδιαφέρον της για τα σοβαρά άρρωστα παιδιά από όλο τον Κόσμο, έστρεψε την προσοχή της στη συγκέντρωση χρημάτων για το «Philoxenia House», της Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης.

Το 2001 βραβεύτηκε με το «Metropolitan Methodios Diocesan Award» για τα επιτεύγματά της. Ηταν για πολλά χρόνια μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ιπσουιτς. Υπήρξε επίσης μία εκ των χορηγών του προγράμματος για τη νεολαία (youth program).

Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Ιπσουιτς, την Τετάρτη 27 Μαρτίου και η ταφή της έλαβε χώρα στο νεκροταφείο «Spring Street» στο Εσσεξ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available