Απεβίωσε η Καλλιόπη Λούλια, μητέρα του Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα

Η αείμνηστη Καλλιόπη Λούλια, μητέρα του Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών στην πόλη Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, η Καλλιόπη Λούλια, μητέρα σεβαστή και αγαπημένη του Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα και του κ. Ιωάννη Λούλια. Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1925 στην πόλη Clairton της Πενσυλβάνιας εκ γονέων Νικήτα και Ευδοκίας Μανιά.

Οι γονείς της ήταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες με καταγωγή από την Κάλυμνο, οι οποίοι έφεραν μαζί τους δύο παιδιά, την Μαρία και τον Μιχάλη, ενώ τα άλλα τρία η Ειρήνη, ο Νικόλαος και η Καλλιόπη γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πρώτα χρόνια έζησαν στη βόρεια Πενσυλβάνια όπου ο πατέρας της, ο Νικήτας, εργαζόταν ως προϊστάμενος σε εργοστάσιο.

Οταν ήταν σε μικρή ηλικία, η οικογένειά της μετακόμισε στο Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριδα για να είναι κοντά σε άλλους Ελληνες από τα Δωδεκάνησα και εργάσθηκαν στον τομέα των σπόγγων. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από τη μετακόμισή τους στη Φλόριδα πέθανε ο πατέρας της κι έτσι η ζωή για την Καλλιόπη έγινε πολύ δύσκολη.

Η μεγαλύτερη αδελφή της, η Μαρία, με τον σύζυγό της Κώστα Μιαούλη κράτησαν τη συνοχή της οικογένειας. Η αείμνηστη Καλλιόπη εργάσθηκε στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας και διακρινόταν για την εργατικότητά της, το ήθος και την τιμιότητα.

Ενώ επισκεπτόταν τον αδελφό της Νικόλαο στην πόλη Lake Charles στη Λουϊζιάνα, γνώρισε έναν νέο Ελληνοαμερικανό τον Κωνσταντίνο Λούλια. Οταν διαπίστωσαν ότι είχαν κοινές αξίες, ενδιαφέροντα και ιδανικά μέσα σε μία εβδομάδα αρραβωνιάσθηκαν, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα παστρεύτηκαν στο Τάρπον Σπρινγκς.

Ο Κωνσταντίνος ήταν στην Αμερικανική Αεροπορία και τα πρώτα χρόνια έζησαν σε διάφορα μέρη. Οταν ο σύζυγός της ο Κωνσταντίνος υπηρετούσε στη Γερμανία, η Καλλιόπη με τα δύο της αγόρια, τον Ιωάννη και τον Νικήτα, ζούσαν με την οικογένεια της αδελφής της. Κάποια στιγμή ο σύζυγός της ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα με την οικογένειά του στο Τάρπον Σπρινγκς.

Η μεγάλη της αγάπη ήταν τα δύο της παιδιά ο Ιωάννης και ο Νικήτας, τα οποία στάθηκαν στο πλευρό της όλη της τη ζωή ιδιαίτερα όταν απεβίωσε ο σύζυγός της ο Κωνσταντίνος πριν από έξι χρόνια.

Παρόλο ότι ήταν σε προχωρημένη ηλικία έκανε γλυκά για ολόκληρη την οικογένεια, προσέφερε τις εθελοντικές της υπηρεσίες στο γραφείο της κοινότητας, εργαζόταν στο φεστιβάλ και μοιραζόταν σκέψεις της από το παρελθόν και για τη ζωή της. Συνήθιζε να λέγει πως «δεν είχαμε πάρα πολλά, αλλά τα είχαμε όλα».

Ο γιος της, Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας, τους τελευταίους δύο μήνες είχε φύγει από την Καλιφόρνια όπου είναι Διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας και βρισκόταν στο πλευρό της νύχτα – μέρα μέσα στο νοσοκομείο.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Μητροπολίτη κ. Νικήτα στη Φλόριδα, φανερά συγκινημένος είπε: «Σας ευχαριστώ πολύ που θα γράψετε στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ για την μητέρα μου, η οποία αγαπούσε τον ‘Ε.Κ.’». Οταν τον ρωτήσαμε τι θυμάται περισσότερο από την μητέρα του, είπε ότι «είμαστε πάντοτε οικογένεια, κάναμε τα πάντα οικογενειακώς, εκκλησία, μέχρι και τα προγράμματα του σχολείου, τα πάντα».

Οταν ο Μητροπολίτης Νικήτας της είπε ότι ήθελε να γίνει κληρικός, του απάντησε «να γίνεις αλλά μόνο να το θέλεις με την ψυχή σου».

Είπε επίσης, πως «η μητέρα μου είχε έξι εξαδέλφες Μοναχές στην Κάλυμνο και από την οικογένεια του πατέρα μου, ο οποίος καταγόταν από τον Κρόκο της Κοζάνης, ήταν όλοι ιερωμένοι. Ο θείος μου ήταν απόφοιτος της Σχολής της Χάλκης συμμαθητής με τον αείμνηστο Ιάκωβο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λούλιας τον οποίον σκότωσαν οι Γερμανοί και είναι Εθνομάρτυρας, ήταν Πρωτοσύγκελος του Κοζάνης Ιωακείμ».

Ανέφερε ότι «τα τελευταία της λόγια στον αδελφό μου, σε μένα, στις ανιψιές και ανιψιούς της ήταν ‘να έχετε την ευχή μου’». Στην Εξόδιο Ακολουθία της παρευρέθηκαν οι Μητροπολίτες Ατλάντας κ. Αλέξιος και ο Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, ο οποίος στη νεκρολογία του είπε, ανάμεσα στα άλλα, πως «ενώ έφυγε η αείμνηστη Καλλιόπη Λούλια, εξακολουθεί να ζει μέσω των παιδιών της με όλα αυτά που τα δίδαξε και τους έδωσε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *