Εφυγε ξαφνικά από την ζωή ο «ήρωας του Αιγαίου», ο λιμενικός Κυριάκος Παπαδόπουλος

O Κυριάκος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΛΕΣΒΟΣ. Ενας εμβληματικός άνθρωπος του Αιγαίου, ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, που ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης, από ανακοπή καρδιάς.

Η κηδεία του θα γίνει με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ.

Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια του Κυριάκου Παπαδόπουλου ζητά αντί για στεφάνια να κατατεθούν χρήματα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για τους σκοπούς του οποίου ο Κυριάκος είχε στρατευτεί και μάλιστα σε αυτό αναφερόταν όταν ερωτάτο σχετικά κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομογένεια.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε επισκεφτεί το Λος Αντζελες και τη Νέα Υόρκη για την προβολή του Ντοκιμαντέρ «4.1 miles» μαζί με τη σκηνοθέτιδα Δάφνη Ματζιαράκη λόγω της υποψηφιότητάς του για Οσκαρ.

Tο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στον ΟΗΕ από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Τμήμα των Απόψεων της εφημερίδας «New York Times», παρουσία 750 καλεσμένων την 1η Μαρτίου 2017.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει τότε στον «Ε.Κ.» «συγκινημένος και ευτυχής που με το ντοκιμαντέρ ‘4.1 Miles’ μπήκαμε στα σπίτια όλου του κόσμου και τους δώσαμε το έναυσμα να ενσκήψουν στο δράμα των προσφύγων, στην προσφυγική κρίση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα και να σκεφτούν να κάνουν κάτι».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος που φρόντισε για την προβολή του ντοκιμαντέρ, είχε δηλώσει: «Ο κόσμος οφείλει να δει το ντοκιμαντέρ, ώστε να κατανοήσει την αίσθηση του επείγοντος και τις πολύ δύσκολες συνθήκες αυτής της πραγματικά σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπλέον, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ υπογραμμίζει και αποτίει φόρο τιμής στις ηρωικές πράξεις των πολιτών και στο φιλότιμο του ελληνικού λαού, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως, και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Ελληνες περνούν τη δική τους κοινωνικοοικονομική κρίση».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος κατά την ομιλία του κατά την προβολή τη ταινίας στον ΟΗΕ το 2017. Δεξιά διακρίνονται ο αείμνηστος Κυριάκος Παπαδόπουλος και η Δάφνη Ματζιαράκη. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Πέραν των πολλών συλλυπητηρίων από πολιτικούς και κόμματα, καθώς και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μεταξύ άλλων, συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

«Με βαθιά λύπη διαβάσαμε σήμερα το πρωί ότι ο καπετάνιος Κυριάκος Παπαδόπουλος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Υπηρετώντας στο Λιμενικό Σώμα, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αφιέρωσε την καθημερινότητά του σώζοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας που έφθασαν στη Μυτιλήνη κατά την προσφυγική κρίση τα τελευταία χρόνια. Είχαμε την τιμή και την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά τον ξεχωριστό αυτόν άνθρωπο υποστηρίζοντας τη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ ‘4.1 Μίλια’ της σκηνοθέτιδος Δάφνης Ματζιαράκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο του 2017, και σε άλλα σημεία στη Νέα Υόρκη. Το ντοκιμαντέρ αποτύπωσε στον φακό τις ηρωικές προσπάθειες του καπετάνιου και τιμήθηκε με υποψηφιότητα για βραβείο Oscar (Academy Award). Οι σκέψεις μας ταξιδεύουν στην οικογένεια του Κυριάκου. Ευχόμαστε το θαυμαστό παράδειγμά του να δίνει δύναμη σε όλους μας ώστε να προσπαθούμε συνεχώς για μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία».

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε.

«Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων.

«Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που, από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.

Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Κυριάκος δε μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ (Στρατής Μπαλάσκας)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available