Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός. Φωτογραφία: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Απεβίωσε τη Δευτέρα 25 Μαρτίου σε ηλικία 83 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός (Χαρκιανάκης), ο οποίος τους τελευταίους μήνες είχε ασθενήσει βαριά. Συνέπεσε η κοίμησή του με την εορτή του Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας επ’ ονόματι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας επί 44 έτη.

Την είδηση του θανάτου του ανήγγειλε επίσημα ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος Σεραφείμ Πρωτοσυγκελλεύων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με την εξής ανακοίνωση: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μετά βαθυτάτης θλίψεως και οδύνης πληροφορεί τους πιστούς και την Ομογένειαν ότι σήμερον, Δευτέραν 25ην Μαρτίου 2019, και ώραν 6ην απογευματινήν, εκοιμήθη εν Κυρίω ο Αρχιεπίσκοπος και Ποιμενάρχης ημών κυρός Στυλιανός».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πληροφορήθηκε την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού ενώ χοροστατούσε κατά τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου, όπου τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, κατά τη δεξίωση που ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφού έκανε εκτενή αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, με λόγια φιλόφρονα αναφέρθηκε και στα μελλοντικά σχέδια για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Οπως προκύπτει συγκεκριμένα από βίντεο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης είπε επί λέξει τα εξής: «Τώρα με την κοίμησιν του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού δημιουργούνται νέες συνθήκες. Η Μητέρα Εκκλησία, η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα προσπαθήσει να λάβει τας καλυτέρας αποφάσεις. Ομολογώ και δημοσία πως μας προβληματίζει το εάν θα πρέπει να συνεχίσει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να είναι και εις το μέλλον μια ενιαία εκκλησιαστική Οργάνωσις, μία Αρχιεπισκοπή με έναν Αρχιεπίσκοπο και με βοηθούς Επισκόπους ή εάν πρέπει να κατατμηθεί σε επί μέρους ανεξάρτητες Μητροπόλεις. Αυτό θα το αποφασίσει τελικώς η Αγία και Ιερά Σύνοδος αφού θα ζυγίσει προηγουμένως τα υπέρ και τα κατά εκατέρας των δύο πιθανών εναλλακτικών λύσεων».

Ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ Ακης Γεροντόπουλος στην Αυστραλία με τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό το 2014. Φωτογραφία: Eurokinissi/Συνεργάτης

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε κάνει αναφορά σε πρόσφατα δημοσιεύματά του για την πιθανή κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, καθώς επίσης και για την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, καθώς επίσης και για εκλογές Αρχιεπισκόπων στις προαναφερθείσες Αρχιεπισκοπές, αλλά και στην ημετέρα Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός φερόταν ως υποψήφιος για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής δύο φορές όταν κενώθηκε ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος. Την πρώτη το 1996 με την αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, πλην όμως τότε εξελέγη ο από Ιταλίας Σπυρίδων και τη δεύτερη το 1999 αλλά εξελέγη ο Βρεσθένης Δημήτριος, μέχρι τότε τιτουλάριος Μητροπολίτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης στις 29 Δεκεμβρίου 1935. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από όπου αποφοίτησε το 1958.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1957 και πρεσβύτερος το 1958. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Συστηματική Θεολογία και τη Φιλοσοφία της Θρησκείας στη Βόννη της Γερμανίας, από το 1958 έως το 1966.

Στους διδασκάλους του συμπεριλαμβανόταν ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο οποίος αργότερα έγινε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’.
Εγραψε τη διατριβή του στην ιδέα πως η Ορθόδοξη Εκκλησία κατείχε το αλάθητο όταν ενεργούσε από κοινού με συνοδικότητα (π.χ. τα Οικουμενικά Συμβούλια). Ο τίτλος της διατριβής του ήταν «Περί το Αλάθητον της Εκκλησίας εν τη Ορθοδόξω Θεολογία».

Το 1966 ορίστηκε ηγούμενος στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη. Ηταν ιδρυτικό μέλος, στη συνέχεια αντιπρόεδρος και αργότερα πρόεδρος, του Πατριαρχικού Ινστιτούτου Πατερικών Μελετών στη Μονή.
Από το 1969 έως το 1975, δίδαξε Συστηματική Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1970, εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Μιλητουπόλεως (ενώ παρέμενε στην Ιερά Μονή Βλατάδων) ως έξαρχος υπεύθυνος για θέματα που απασχολούσαν τη βόρεια Ελλάδα και το Αγιον Ορος.

Το 1975, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Εξαρχος Ωκεανίας. Συμμετείχε σε αρκετούς διαλόγους μεταξύ της Ορθοδοξίας και άλλων Χριστιανικών Ομολογιών.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του θεολογικού διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και αντιπρόεδρος με τις Αγγλικανικές Ομολογίες.
Δίδασκε Θεολογία και πνευματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ από το 1975. Το 1986, αναγορεύθηκε ο πρώτος κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέα, την οποία ίδρυσε ο ίδιος.

Το 1973, του απονεμήθηκε το Διεθνές βραβείο Χέρντερ. Επίσης, του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης από την Ακαδημία Αθηνών το 1980, ως ένας αξιοσημείωτος ποιητής με εκτενή βιβλιογραφία.

Το 1985 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν στη Πολωνία. Ενα από τα ποιήματά του, το «Μετά Εφιάλτου», μελοποιήθηκε από τον Κώστα Τσικαδέρη.

Το 2014 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εχει συγγράψει βιβλία θεολογικού περιεχομένου και επίσης ποιητικές συλλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available