Απεβίωσε ο Δημήτριος Βλαστός, μέλος της οικογένειας του ιδρυτή της εφημερίδας «Ατλαντίς»

Ο Δημήτριος (Τζέιμς) Βλαστός. Πηγή φωτογραφιας: wikipedia

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 82 χρόνων ο Δημήτριος (Τζέιμς) Βλαστός του Σόλωνα και της Τίμα Σταμάτον, που είχε γεννηθεί στις 11 Ιουνίου 1934, στο Ουάσιγκτον Χάιτς του Μανχάταν. Ο Δημήτριος Βλαστός, άνθρωπος δημοσίων σχέσεων και πολιτικός σύμβουλος διαφόρων Νεοϋορκέζων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων για πάνω από έξι δεκαετίες, πέθανε από πνευμονοπάθεια, σύμφωνα με τον γιο του Κρίστοφερ.

Ο πατέρας του, ο Σόλων, ήταν μετανάστης από την Αθήνα και υπήρξε εκδότης της ελληνόφωνης καθημερινής εφημερίδας «Ατλαντίς», που ίδρυσε ένας θείος του. Η εφημερίδα εκδίδετο από το 1894 έως το 1972. Τα γραφεία της ήταν στη Νέα Υόρκη, αλλά είχε εθνική κυκλοφορία και επιρροή.

Η «Ατλαντίς» στήριζε τη Βασιλεία στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του ’60, ενώ τα θέματά της επικεντρώνονταν στην απόκτηση υπηκοότητας, στην ανακούφιση του πολέμου στην ελληνική θρησκευτική ενότητα και σε επιχειρηματικά ενδιαφέροντα Ελληνοαμερικανών. Μάλιστα, όλες οι μετοχές της εφημερίδας παρέμειναν μέχρι τέλους στα χέρια της οικογένειας Βλαστού.

Εκτός από το να υπηρετεί ως σύμβουλος και έμπιστος κορυφαίων αξιωματούχων υποψηφίων, ο Βλαστός ήταν γραμματέας Τύπου του Δημοκρατικού κυβερνήτη Hugh L. Carey, το 1976 και 1977, και του σχολικού επιτρόπου Νέας Υόρκης Joseph A. Fernandez, από το 1990 έως το 1993, καθώς και διευθυντής Επικοινωνίας της Δημόσιας Συνηγόρου της ΝΥΤ από το 2003 μέχρι το 2008.

«Δεν φοβόταν ποτέ να λέει τη γνώμη του. Ακόμη κι αν ήταν ενάντια στο πρόσωπο για το οποίο εργαζόταν, ενώ είχε καλά ένστικτα και αίσθημα δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Στέφεν Μπέργκερ, που εργάστηκε με τον αποθανόντα σε αρκετές προεκλογικές εκστρατείες και ήταν αυτός που τον είχε συστήσει στον κυβερνήτη Κάρεϊ.

Η πρώτη εμπειρία του Βλαστού με την πολιτική και τα ΜΜΕ ήταν όταν ως νέος βοηθός βρέθηκε δίπλα στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Νέλσονα Α. Ροκφέλερ για κυβερνήτη της Νέας Υόρκης το 1958. Μέχρι το 1964 εργάστηκε στις προεκλογικές εκστρατείες Ρεπουμπλικανών, αλλά μετά δίπλα σε Δημοκρατικούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ ο νεότερος.

Ο Βλαστός επίσης εργάστηκε ως σύμβουλος σε διάφορες προεδρικές εκστρατείες και ίδρυσε τη δική του εταιρεία δημοσίων σχέσεων, με την οποία αντιπροσώπευσε διάφορους υποψηφίους για το Κογκρέσο, πελάτες διαφόρων εταιρικών ομίλων, αλλά και τον πρόεδρο της Κύπρου.

Ο Βλαστός φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο Hackley School στο Ταριτάουν, N.Y., στο Greenwich High School στο Κονέκτικατ και στο Σχολείο Γενικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια αν και δεν αποφοίτησε. Υπηρέτησε στο Στρατό στην Ιαπωνία κατά τον Πόλεμο της Κορέας.

Το 1956 εισήλθε στην εφημερίδα «Ατλαντίς» όπου αργότερα έγινε αρχισυντάκτης.

Τότε προσέλαβε και έναν νεαρό δημοσιογράφο και ζωγράφο τον Πιτ Χάμιλ για ελεύθερο ρεπορτάζ και εικονογράφηση. Αργότερα έγινε διάσημος ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Ο Βλαστός παντρεύτηκε δύο φορές για να χωρίσει και τις δύο, την Ντάιαν Τσάπας και την Κάρολ Οπτον. Ο γιος του Κρίστοφερ είναι εκτελεστικός παραγωγός του «Good Morning America» στο «ABC», ενώ έχει και μία κόρη την Τίμα Βλαστού από τον πρώτο του γάμο, έναν γιο τον Τζος από τον δεύτερο γάμο που ήταν γραμματέας του κυβερνήτη Αντριου Κουόμο και του γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, καθώς και τέσσερα εγγόνια.

Πηγή: «New York Times»

1 Comment

  1. ” Καλό Ταξίδι ” Mr. James, Αιωνία σου η Μνήμη . Eυχαριστώ πολύ για τις ιστορικές πληροφορίες και τις φωτογραφίες των προγόνων σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available