Απεβίωσε ο διάσημος Ελληνιστής καθηγητής Ιωάννης Ρασσιάς

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών στην οικία του στην πόλη Norwich του Βερμόντ ο διάσημος Ελληνιστής καθηγητής Ιωάννης Ρασσιάς στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Dartmouth του Νιου Χαμσάιρ. Ο αείμνηστος καθηγητής έγινε γνωστός παγκοσμίως για τη θέσπιση μεθοδολογίας εκμάθησης γλωσσών, η οποία πήρε το όνομά του και είναι γνωστή ως «Μέθοδος Ρασσιά».
Η Μέθοδος αυτή είχε τα εξής στοιχεία: γρήγορες απανωτές ερωτήσεις, γνωστές ως rapid-fire drills, εμβάθυνση στον πολιτισμό και μια υγιή δόση θεάτρου, τα οποία συνθέτουν μία μοναδική μέθοδο η οποία κάνει γρήγορα τους μαθητές να αισθάνονται άνετα να χρησιμοποιούν μία καινούργια γλώσσα. Κλειδί σ’ αυτή τη μέθοδο ήταν το ζωντανό και ενίοτε δραματικό στυλ, σκοπός του οποίου ήταν η εξουδετέρωση των αναστολών των φοιτητών και η ενθάρρυνση διαλόγου από την πρώτη κιόλας ημέρα των μαθημάτων.

RASSIAS 3Ο αείμνηστος καθηγητής ήταν γνωστός στην Ομογένεια και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης ιδιαίτερα από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Οπως είχε γράψει προ ετών ο «Εθνικός Κήρυξ», τον καθηγητή Ρασσιά είχε διορίσει επικεφαλής της Επιτροπής Παιδείας ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων, με στόχευση να προβεί σε μία ενδελεχή μελέτη και διερεύνηση για την Ελληνική Γλώσσα. Η Επιτροπή υπό την καθοδήγηση και συμμετοχή του καθηγητή Ρασσιά συνέταξε εμπεριστατωμένη μελέτη για τη διάσωση και διάδοση της Ελληνικής Παιδείας, Γλώσσας και Πολιτισμού στην Αμερική, παρέχοντας συνάμα προτάσεις και πρακτικές κατευθυντήριες, πλην όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ διότι εν τω μεταξύ έφυγε ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων και δεν δόθηκε συνέχεια. Τονίζεται ότι η μελέτη αυτή ήταν ίσως η μοναδική σοβαρή μελέτη που έγινε ποτέ για λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το θέμα της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του που εκδόθηκε από το Γραφείο Επικοινωνιών του κολεγίου Dartmouth στο Νιου Χαμσάιρ και διαμοιράστηκε στους καθηγητές και φοιτητές, ο αείμνηστος καθηγητής Ιωάννης Ρασσιάς είχε γεννηθεί στην πόλη Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ και οι γονείς του ήταν μετανάστες εξ’ Ελλάδος. Πριν πάει στο Κολέγιο, υπηρέτησε στο Σώμα των Πεζοναυτών ως οδηγός αμφίβιου τανκ της Πρώτης Μεραρχίας των πεζοναυτών στη μάχη του Okinawa την 1η Απριλίου του 1945, η οποία ήταν η τελευταία και μεγαλύτερη μάχη στο νησί του Ειρηνικού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σπούδασε Γαλλικά στο πανεπιστήμιο του Bridgeport από το οποίο απεφοίτησε με άριστα το 1950. Επειτα από την αποφοίτησή του πήγε στο πανεπιστήμιο Universite de Dijon της Γαλλίας με υποτροφία Fulbright όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του Διδακτορικού του διπλώματος. Στη συνέχεια, πήγε στο Παρίσι όπου σπούδασε Γαλλικό Δράμα στη Σορβόννη και εργάσθηκε ως ηθοποιός σε θέατρο. Η θήτευσή του στο θέατρο τον βοήθησε στο να αναπτύξει και καθιερώσει τη δική του μέθοδο.
Το 1964 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τα προγράμματα γλώσσας γνωστά ως Peace Corps στα οποία εργαζόταν ως σύμβουλος και διοργανωτής. Επειτα από δύο χρόνια έγινε διευθυντής του πρώτου πιλοτικού προγράμματος γλωσσών για το Peace Corps στην Αφρική. Αργότερα, η Μέθοδος Ρασσιά διδασκαλίας της γλώσσας υιοθετήθηκε από το Peace Corps.
Το 1965 διορίστηκε καθηγητής στο κορυφαίο κολέγιο Dartmouth και υπηρέτησε επί μισό σχεδόν αιώνα εκπαιδεύοντας φοιτητές αλλά και καθηγητές στην εκμάθηση γλωσσών με τη δική του μέθοδο, η οποία είχε λάβει το όνομά του και ήταν γνωστή ως Μέθοδος Ρασσιά. Ηταν ο ιδρυτής του Προγράμματος διδασκαλίας Γλώσσας στο εξωτερικό και διευθυντής του προγράμματος ξένων γλωσσών επί αρκετά χρόνια. Η αφοσίωσή του στις επικοινωνίες και την κατανόηση του πολιτισμού ήταν τα ορόσημα της ζωής του.

RASSIAS 3Η διδασκαλία με τη Μέθοδο Ρασσιά δεν εξακολουθεί να ζει μόνο στο κολέγιο Dartmouth, αλλά σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Κατά τα πρόσφατα λίγα χρόνια, η μέθοδος είχε εισαχθεί στο Μεξικό από την κόρη του της Ελένη Ρασσιά-Μάιλς, η οποία δίδαξε πάνω από 2.000 δασκάλες της Αγγλικής γλώσσας, οι οποίες με τη σειρά τους δίδαξαν εκατοντάδες χιλιάδες Μεξικάνους μαθητές ανά τη χώρα.
Ο αείμνηστος Ιωάννης Ρασσιάς, η κόρη του Ελένη Ρασσιά-Μάιλς, και η απόφοιτη του κολεγίου Dartmouth, η Luanne Zulo, η οποία αποφοίτησε το έτος 1987 δημιούργησαν το πρόγραμμα Mexico project.
Στο βιογραφικό του τονίζεται ότι δεν ήταν μόνο το κολέγιο Dartmouth το οποίο είχε δεχθεί με ενθουσιασμό τη Μέθοδο Ρασσιά, αλλά και πολλές χώρες και πόλεις, όπως η Κίνα, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η πόλη της Βαλτιμόρης, το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διώξεως Εγκλήματος, η Αστυνομία Σιδηροδρόμων Νέας Υόρκης και άλλες υπηρεσίες.
Ελαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά του στην εκπαίδευση εκμάθησης ξένων γλωσσών. Η κυβέρνηση της Γαλλίας του απένειμε το 1978 το βραβείο Palmes Academiques, ενώ το 1989 έλαβε το βραβείο Italo Ponterotto Memorial Award. Το 1997 ανακηρύχθηκε από την πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ ως Καθηγητής της Χρονιάς.
Ηταν ο μόνος καθηγητής γλωσσών τον οποίο διόρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμη Κάρτερ το 1978 στην Επιτροπή Ξένων Γλωσσών και Διεθνών Σπουδών και ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής που συνέγραψε την τελική έκθεση.
Με την αείμνηστη σύζυγό του Μαίρη Ρασσιά, η οποία απεβίωσε τον Ιούλιο του 2012, είχαν χώρο πάντοτε στο τραπέζι του δείπνου τους για φοιτητές και επισκέπτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available