Απεβίωσε στα 101 του χρόνια ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ σε φωτογραφία του 1981. AP Photo/D. Pickoff.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 101 χρόνων ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος, Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ο τελευταίος της γενιάς του, από μία από τις πιο γνωστές και πλούσιες οικογένειες της χώρας.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ πέθανε ήσυχα στον ύπνο του το πρωί της Δευτέρας στο σπίτι του στο Ποκάντικο Χιλς της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ιδρυμα Ροκφέλερ, αλλά και ο εκπρόσωπός του, Φρέισερ Σάιτελ.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ ήταν το έκτο παιδί του Τζον Ροκφέλερ τζούνιορ και εγγονός του συνιδρυτή της «Standard Oil», Τζον Ροκφέλερ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ιδρυμα Ροκφέλερ, ο εκλιπών περιγράφεται ως «μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές στον χώρο της φιλανθρωπίας και των οικονομικών, με πολλούς να τον αναγνωρίζουν ως τον τελευταίο των μεγάλων της αμερικανικής οικονομίας». Να σημειωθεί ότι η περιουσία του υπολογίζεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ έχει χαρακτηριστεί ως ο τραπεζίτης των τραπεζιτών με το φιλανθρωπικό του έργο να είναι τεράστιο. Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είχε προχωρήσει σε δωρεές που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει ιδρύσει πέρα από το Ιδρυμα Ροκφέλερ και το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ.

Οπως προαναφέρθηκε, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ υπήρξε το νεότερο από τα 6 παιδιά της οικογένειας Ροκφέλερ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Harvard το 1936 και ήταν κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά το 1940. Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ ανέλαβε χρέη προέδρου της Chase Manhattan το 1961 και οκτώ χρόνια αργότερα έγινε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Παραιτήθηκε από τη θέση του στην εταιρεία το 1981 μετά από 35 χρόνια καριέρας.

Παντρεύτηκε το 1940 με τη Μάργκαρετ -Πέγκι- Μακ Γκραθ, με την οποία έζησε μαζί 56 χρόνια, μέχρι το θάνατό της το 1996. Μαζί απέκτησαν δύο γιους και τέσσερις κόρες.

Να σημειωθεί ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος και συχνά στις ομιλίες του σημείωνε πως «το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα έδωσε περισσότερα πλεονεκτήματα σε περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλο στην ιστορία. Το ζήτημα είναι να εξασφαλίσουμε πως το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί με τον πιο δίκαιο και αποδοτικό τρόπο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *