Απεβίωσε ο δισεκατομμυριούχος David H. Koch

Ο David Koch το 2013 (AP Photo/Phelan M. Ebenhack, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος Ντέιβιντ Η. Κοκ (David H. Koch), που με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Τσαρλς, αναδιαμόρφωσαν την αμερικανική πολιτική με το να διοχετεύσουν τα πλούτη τους σε συντηρητικές αρχές, πέθανε σε ηλικία 79 χρόνων.

Ο Τσαρλς Κοκ ανακοίνωσε την Παρασκευή τον θάνατο του αδερφού του λέγοντας: «Με βαριά καρδιά πρέπει να σας πληροφορήσω για τον θάνατο του Ντέιβιντ».

Ο Ντέιβιντ Κοκ, που ζούσε στη Νέα Υόρκη, υπήρξε υποψήφιος για την αντιπροεδρία του κόμματος Libertarian το 1980. Ηταν γενναιόδωρος χορηγός σε συντηρητικές πολιτικές αξίες, καθώς και σε εκπαιδευτικές, ιατρικές και πολιτιστικές οργανώσεις.

Οι αδερφοί Κοκ ήταν περισσότερο γνωστοί για το αχανές πολιτικό δίκτυο που ίδρυσαν και έγινε γνωστό ως «Kochtopus», για τα πλοκάμια που έφταναν μακριά προκειμένου να στηριχθούν συντηρητικές αξίες.

Τα δύο αδέρφια ίδρυσαν την αντι-φορολογική (anti-tax), μία μικρή ομάδα Αμερικανών για Ευημερία, η οποία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο ισχυρές συντηρητικές ομάδες στην πολιτική των ΗΠΑ.

«Διδάχθηκα από νεαρή ηλικία ότι η ανάμειξη στον δημόσιο διάλογο είναι καθήκον του πολίτη», έγραψε ο Ντέιβτιν Κοκ σε ένα άρθρο του στην «New York Post» το 2012. «Καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα -πράγματι, μια ευθύνη, κατά περιόδους- να γνωστοποιήσει τις απόψεις του στην ευρύτερη κοινότητα προκειμένου να τη διαμορφώσει καλύτερα στο σύνολό της. Ενώ δεν μπορούμε πάντα να έχουμε αυτό που θέλουμε, η ανταλλαγή ιδεών βελτιώνουν στην πορεία το έθνος».

Οι Κοκ επένδυσαν πολύ στην καταπολέμηση του Συστήματος Υγείας του Ομπάμα, αγωνίστηκαν για να φέρουν συντηρητικές φωνές σε πανεπιστημιακές σχολές. και ανέπτυξαν ένα εθνικό δίκτυο σε επίπεδο βάσης που ωθεί συντηρητικές αρχές και υποψήφιους σε κρατικό και εθνικό επίπεδο.

Με μία εξαίρεση: τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι Κοκ αρνήθηκαν να τον στηρίξουν το 2016, προειδοποιώντας ότι οι προστατευτικές εμπορικές του πολιτικές, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων, δεν ήταν αρκετά συντηρητικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available