Εφυγε από την ζωή ο επιφανής ομογενής Ιωάννης Σακελλάρης

Ο Ιωάννης Σακελλάρης και η σύζυγός του Ζωή. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Απεβίωσε ο γνωστός ομογενής επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εκ των κορυφαίων στελεχών του ομογενειακού οργανισμού Πανγκριγκόριαν (Pan Gregorian), Ιωάννης Σακελλάρης (John Sakellaris).

Ο αείμνηστος διακρινόταν για το ήθος του, την αγάπη του για την Ελλάδα και την Ομογένεια και τα φιλανθρωπικά του αισθήματα.

Το βιογραφικό που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του γνωστού συγγραφέα Μανώλη Γ. Κασσώτη, με τίτλο «Καρπαθιακή Παρουσία στην Αμερική», ο οποίος με προθυμία το παραχώρησε στον «Ε.Κ.».

Ο Γιάννης Ελευθερίου Σακελλάρης γεννήθηκε στη Βωλάδα το 1943 και ήλθε στην Αμερική με το τελευταίο μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας 1965-1975. Επιδόθηκε στις επιχειρήσεις εστιατορίων με πολύ καλά αποτελέσματα, πρώτα με το «All’s Diner» στο Jersey City και στη συνέχεια με το «Lyndhurst diner» στο Lyndhurst. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανγκριγκόριαν, στο οποίο υπηρέτησε ως chairman και πρόεδρος.

Πρωτοποριακή υπήρξε η δράση του Γιάννη Σακελλάρη στα κοινά, όχι μόνο της Καρπαθιακής παροικίας αλλά και ολόκληρης της Ομογένειας. Ανθρωπος κοινωνικός και γενναιόδωρος αναμείχθηκε πρώτα στα συλλογικά του χωριού του και της τοπικής εκκλησίας.

Εκλέχθηκε πρόεδρος του συλλόγου Βωλαδιωτών «Αγιοι Ανάργυροι» και παράλληλα υπηρέτησε ως πρόεδρος στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Τζέρσεϊ Σίτι (Jersey City). Σύντομα διεύρυνε το ενδιαφέρον του για τα Παγκαρπαθιακά θέματα, υποστηρίζοντας την νεοϊδρυθείσα Καρπαθιακή Ομοσπονδία, την οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος για δυο διετίες.

Κατά το διάστημα της θητείας του, αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα και το αποθεματικό της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας που, αργότερα, αποτέλεσε το «προζύμι» για την αγορά του «Καρπάθικου Σπιτιού» της Αμερικής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και θερμός υποστηρικτής του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος. Συμμετείχε στο προσωρινό και στα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια σε διάφορα αξιώματα, ως και πρόεδρος του Ιδρύματος.

Απ’ αυτές τις θέσεις, αλλά και ως απλό μέλος, βοήθησε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του «Καρπάθικου Σπιτιού». Αισθητή και πολύτιμη ήταν η παρουσία του στη Δωδεκανησιακή οικογένεια.

Υποστήριξε την επανίδρυση του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου, το οποίο υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος. Σημαντική και γενναιόδωρη υπήρξε η βοήθειά του στην αδελφοποίηση της Ρόδου με την πόλη Greece.

Ακόμα πιο σημαντική και αποτελεσματική υπήρξε η συμβολή του στην κινητοποίηση της Καρπαθιακής παροικίας της Νέας Ιερσέης και στην ανάμειξή της στην πολιτική, προκειμένου να βοηθήσει τα ελληνικά συμφέροντα.

Με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Σακελλάρη, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια υπέρ Αμερικανών πολιτικών της Νέας Ιερσέης, υποστήριξη των δίκαιων ελληνικών εθνικών θεμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των φιλελλήνων Αμερικανών πολιτικών συγκαταλέγονται και αρκετοί ομοσπονδιακοί πολιτικοί της Νέας Ιερσέης όπως ο γερουσιαστής Μπιλ Μπράντλεϊ (Bill Bradley), ο βουλευτής και γερουσιαστής μετά Ρόμπερτ Τοριτσέλι (Robert Torricelli), επίσης ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), ο κυβερνήτης Τζιμ Φλόριο (Jim Florio) και ο βουλευτής Φρανκ Γκουαρίνι (Frank Guarini).

Για όλους αυτούς, ο Γιάννης Σακελλάρης, πολλές φορές, ως πρόεδρος επιτροπών, συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Για την υποψηφιότητα του Μιχάλη Δουκάκη, για το προεδρικό αξίωμα, κινητοποίησε την Ομογένεια, και υπήρξε από τους κύριους συντελεστές της ομογενειακής κινητοποίησης της Νέας Ιερσέης.

Το 2009 ο κυβερνήτης της Νέας Ιερσέης εκτιμώντας τις πολλαπλές υπηρεσίες του στην πολιτεία της Νέας Ιερσέης και στην ελληνική ομογένεια τον διόρισε Κομίσιονερ της Πολιτείας της Νέας Ιερσέης για την Ελληνική Κληρονομιά. Επίσης, η Ελληνορθόδοξη εκκλησία μας τον εξέλεξε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης και τιμήθηκε με το οφίκιο του Αρχοντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available