Απεβίωσε ο θρυλικός τσαγκάρης των Δίδυμων Πύργων, ο ομογενής Μηνάς Πολυχρονάκης

Ο Μηνάς Πολυχρονάκης με την σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ασημένια. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυκας - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο θρυλικός τσαγκάρης των Δίδυμων Πύργων του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης και μετέπειτα της Wall Street, Μηνάς Πολυχρονάκης, άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη 7 Μαρτίου σε ηλικία 76 ετών.

Η σορός του, την Παρασκευή, από τις 2-5 και 7-9 μ.μ., θα εκτεθεί σε προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών Αντωνόπουλος στο Ντίτμαρς, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί του Σαββάτου στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια, στον ίδιο ναό όπου εκκλησιαζόταν για πενήντα περίπου χρόνια.

Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος την σύζυγό του Μαρία, τα παιδιά του Νικόλαο, Μανώλη, Ασημένια και Μηνά Τζούνιορ, τα αδέλφια στην Κρήτη Μιχάλη Πολυχρονάκη, Αντώνιο Πολυχρονάκη, Αλέκο Πολυχρονάκη και Λεωνίδα Πολυχρονάκη και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Ο εκλιπών ήταν μια από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες των Κρητών της Νέας Υόρκης καθώς υπήρξε ένας από τους επιζώντες της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Αν και το κατάστημά του «Minas Shoe Repair» καταστράφηκε την αποφράδα εκείνη ημέρα, εν τούτοις ο Μηνάς Πολυχρονάκης κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανοίξει με πολλές θυσίες το ομώνυμο υποδηματοποιείο μερικά τετράγωνα πιο κάτω, πλησίον της Wall Street.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1941 και σε ηλικία δώδεκα ετών έμαθε το επάγγελμα του υποδηματοποιού.

Το 1969 έμαθε πως οι ΗΠΑ αναζητούσαν τεχνίτες μεταξύ των οποίων και τσαγκάρηδες, κατάφερε να αποκτήσει βίζα και ήρθε στη Νέα Υόρκη με ελάχιστα δολάρια στην τσέπη του και με την πεποίθηση ότι ο Θεός θα τον αξίωνε να ζήσει το αμερικανικό όνειρο.

Αρχικά εργάστηκε σε εστιατόριο πλένοντας πιάτα και κάνοντας διάφορες δουλειές. Με τις οικονομίες του εξασφάλισε τα χρήματα που απαιτούνταν για να ανοίξει το δικό του υποδηματοποιείο.

Ο Μηνάς Πολυχρονάκης είχε ασχοληθεί έντονα με τα κοινά και μάλιστα την προηγούμενη δεκαετία είχε διατελέσει και πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών «Μίνως».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *