Απεβίωσε ο καθηγητής Ηλίας Γυφτόπουλος του ΜΙΤ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο Ηλίας Γυφτόπουλος, κορυφαίος ομογενής καθηγητής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, γνωστό ως το MIT της Βοστώνης. Ο θάνατός του επήλθε στην οικία του στην πόλη Λίνκολν της Μασαχουσέτης έχοντας στο πλευρό του τα τρία αγαπημένα του κορίτσια, την Μάρω Σκαλέρι, την Βάσω Κέλυ και την Ρένα Ντεσιάρντις.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο Ηλίας Γυφτόπουλος, κορυφαίος ομογενής καθηγητής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, γνωστό ως το MIT της Βοστώνης.
Ο θάνατός του επήλθε στην οικία του στην πόλη Λίνκολν της Μασαχουσέτης έχοντας στο πλευρό του τα τρία αγαπημένα του κορίτσια, την Μάρω Σκαλέρι, την Βάσω Κέλυ και την Ρένα Ντεσιάρντις.
Το σκήνωμά του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα στο ναϊδριο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής την Τετάρτη 27 Ιουνίου από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ η Νεκρώσιμη Ακολουθία του θα τελεστεί στον ίδιο ναό την Πέμπτη στις 10:45 το πρωί. Ο ενταφιασμός του θα γίνει στο κοιμητήριο της πόλης Λίνκολν της Μασαχουσέτης πλησίον της αγαπημένης του συζύγου Αρτεμις, η οποία απεβίωσε τον Αύγουστο του 2011, όπως είχε γράψει σχετικά ο «Ε.Κ.». Θα ακολουθήσει μακαρία στο σπίτι του στο Λίνκολν.
Αντί ανθέων, όσοι επιθυμούν να τιμήσουν την μνήμη του θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τις χρηματικές δωρεές τους σε ειδικό Ταμείο που θα δημιουργηθεί επ’ ονόματί του από το οποίο θα βοηθούνται οικονομικά Ελληνες φοιτητές από την περιοχή της Βοστώνης. Οι λεπτομέρειες σύστασης του Ταμείου θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο αείμνηστος καθηγητής Ηλίας Γυφτόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Στεμνίτσα της Αρκαδίας, το οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα και συχνά αναφερόταν σ’ αυτό στις συναναστροφές του. Από νωρίς ορφάνεψε από μητέρα και με τον πατέρα του μετακόμισαν στην Αθήνα. Εκεί ο πατέρας του άνοιξε ένα μικρό παντοπωλείο.
Ο νεαρός τότε Ηλίας Γυφτόπουλος ήταν πολύ έξυπνος, εισήχθη από τους αριστούχους στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών από το οποίο και αποφοίτησε με άριστα.
Στη συνέχεια, ήλθε στη Βοστώνη και σπούδασε στο ΜΙΤ, στο οποίο και αναδείχθηκε καθηγητής της Γεωφυσικής και της Πυρηνικής Μηχανικής. Νυμφεύθηκε με την αείμνηστη Αρτεμις Γυφτοπούλου με την οποία απόκτησαν τρία κορίτσια. Συνταξιοδοτήθηκε από το ΜΙΤ το 1996, αλλά εξακολούθησε τις ακαδημαϊκές και συγγραφικές του δραστηριότητες, ταξιδεύοντας σ’ όλο τον Κόσμο για διαλέξεις και συνέδρια καθότι λογιζόταν ως ένας εκ των κορυφαίων του κλάδου με παγκόσμια εμβέλεια και ακτινοβολία. Πολλά άρθρα και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του Κόσμου, ενώ συνέγραψε επιστημονικά βιβλία για τη γεωφυσική και στην ελληνική γλώσσα.
Ηταν από τους πρώτους Ελληνες φοιτητές εξ’ Ελλάδος, ο οποίος άνοιξε τις πόρτες του διάσημου ΜΙΤ της Βοστώνης και με την όλη επιμέλεια, πρόοδο και διαγωγή του δημιούργησε το καλό όνομα βάσει του οποίου πολλές δεκάδες φοιτητών εισήχθησαν στο ΜΙΤ. Ο αείμνηστος βοήθησε δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα να έλθουν και να σπουδάσουν στο ΜΙΤ, τα προώθησε και τα ανέδειξε στη συνέχεια σε θέσεις έρευνας και καθηγεσίας.
Την Ημέρα των Ευχαριστιών, τις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και άλλες καλούσε πολλούς φοιτητές από την Ελλάδα στο σπίτι του για φαγητό για να μην είναι μόνοι αυτές τις γιορτινές μέρες, ενώ ήταν από τους πρώτους πάντοτε που έδινε το παρών σε κάθε εκδήλωση που στόχευε στην προώθηση της Ελλάδας την οποία λάτρευε.
Υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργείας, επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή που υπουργός Συντονισμού τότε και αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και υφυπουργός ο Σταύρος Δήμας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available