Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος στη διάρκεια μεταμόσχευσης ήπατος

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος. Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης/Ευρωκίνηση.

Απεβίωσε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος στη διάρκεια εγχείρησης μεταμόσχευσης ήπατος στο Μαϊάμι από τη χειρουργική ομάδα του ομογενή ιατρού χειρουργού Δρ. Ανδρέα Τζάκη. Υπήρξε πρόβλημα με την καρδιά του κατά τη μεταμόσχευση.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο, π. Ιγνάτιο Μουρτζανό, που τον συνοδεύει με ψυχή και φωνή κατώδυνη επιβεβαίωσε το θλιβερό συμβάν και μας είπε πως «εκοιμήθη ο δεσπότης» και συμπλήρωσε πως «ενώ του τοποθέτησαν το ήπαρ δεν άντεξε η καρδιά του».

Την εγχείρηση της μεταμόσχευσης δεν την έκανε ο ίδιος ο γιατρός Ανδρέας Τζάκης, αλλά η ομάδα του. Ο π. Ιγνάτιος είπε ότι «την επέμβαση την έκανε η ομάδα του γιατρού Ανδρέα Τζάκη διότι εκείνος απουσιάζει σε προγραμματισμένο ταξίδι αλλά είχαν πει πως όταν βρεθεί συμβατό μόσχευμα να προχωρήσουν».

Κατά την αρχική μας επικοινωνία το απόγευμα της Δευτέρας με τον π. Ιγνάτιο μας είχε πει ότι το σκήνωμα του Μητροπολίτη Ιγνατίου εξακολουθούσε να είναι στο νοσοκομείο. Σε ερώτηση τι θα γίνει από εδώ και πέρα, πότε θα γίνει η επιστροφή στην Ελλάδα, ο π. Ιγνάτιος είπε ότι «δεν γνωρίζω τίποτε ακόμα, καταλαβαίνετε πως είμαι τώρα, δεν ξέρω τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με Προξενείο, Πρεσβεία, δεν ξέρω».

Σε νεότερη επικοινωνία μας το πρωί της Τρίτης 26 Ιουνίου ο π. Ιγνάτιος μας είπε, «περιμένουμε να μας πουν να πάμε στο νεκροτομείο για να γίνει η ταρίχευση, να τον ντύσουμε». Είπε ακόμα «έχει ξεκινήσει η διαδικασία με τα χαρτιά για την μεταφορά στην Ελλάδα, μας είπαν από την πρεσβεία ότι θα χρειασθούν πέντε με έξι μέρες».

Ο ιατρός Ανδρέας Τζάκης δεν ανταποκρίθηκε σε γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.». Βρίσκεται σε ταξίδι και το αυτόματο μήνυμα από το γραφείο του αναφέρει ότι θα απουσιάσει μέχρι τις 5 Ιουλίου.

Τοποτηρητής στη Μητρόπολη Λαρίσης ορίσθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε, πως «βαθιά θλίψη και οδύνη, μας προξένησε η πρόωρη εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου.

Ο μακαριστός, πλέον, προσφιλής μας αδελφός και συλλειτουργός, υπήρξε αληθώς πρότυπο υπομονής, αγάπης και καρτερικότητος, τόσο κατά τη διάρκεια της Επισκοπικής του διακονίας όσο και κατά την τελευταία δοκιμασία της ασθενείας του. Ως γνήσιος ποιμένας και μετριοπαθής Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος διακρίθηκε για την ταπείνωση, την ανεξικακία και τη συγχωρητικότητά του. Διατηρώντας πάντοτε την αγαθή ανάμνηση της άριστης γειτονίας μας και της άψογης συνεργασίας μας, προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του».

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος (κατά κόσμο Ιάκωβος Λάππας) γεννήθηκε το 1946 στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1976 Διάκονος και ακολούθως Πρεσβύτερος.

Από το 1984 υπηρέτησε ως Α’ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου εξελέγη στις 25 Μαΐου 1994 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 28 Μαΐου του ιδίου έτους από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στις 28 Ιουλίου 1994.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ήταν εκ των σημαινόντων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος με προσήνεια και αγάπη προς όλους και αντιμετώπιζε με καρτερία και ελπίδα την ασθένεια του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουνίου είχε παραχωρήσει τηλεφωνική συνέντευξη με προθυμία στον «Εθνικό Κήρυκα» και στην ερώτηση πώς αισθάνεται, είπε πως «αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούμαι ακόμα αλλά με τη βοήθεια του Θεού εν καιρώ πιστεύω θα είμαι καλά».

Ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος έτρεφε μεγάλη αγάπη και εκτίμηση για την Ομογένεια της Αμερικής και μίλησε με τα πιο φιλόφρονα λόγια: «Κατ’ αρχήν χαιρετίζω την Ομογένεια, την θαυμάζω που βλέπω τις παρελάσεις της που είναι θερμή και δυνατή, που νοιάζεται για την Ελλάδα», είπε και συμπλήρωσε «και ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας και την ανταπόκρισή σας».

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Λάρισα απηύθυνε μήνυμα προς τον κλήρο και τον λαό της Μητρόπολής του στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, έγραψε πως «σας καθιστώ γνωστό ότι σε λίγες ημέρες ταξιδεύω σε μέρη άγνωστα χάριν της υγείας μου, για να υποβληθώ σε μεταμόσχευση ήπατος, με την προτροπή του γνωστού και μεγάλου καθηγητού επιστήμονος κυρίου Ανδρέα Τζάκη, ο οποίος έφθασε έως τη Λάρισα προκειμένου να μας προετοιμάσει γι’ αυτήν την μεταμόσχευση και είμαι ευγνώμων προς το πρόσωπό του.

Παίρνω μαζί μου τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου και της περί Αυτόν Ιεράς Συνόδου, εκζητώντας ευχάς και τας προσευχάς όλων σας διά την κατά Θεόν έκβασιν της μεταμοσχεύσεως, και βέβαια προπάντων τας πρεσβείας του Αγίου Αχιλλείου, της Υπεραγίας Θεοτόκου και απάντων των τοπικών μας Αγίων. Εχετε όλοι τις ευχές μου, την ευλογία μου και την άπειρη ευγνωμοσύνη μου».

1 Comment

  1. This is the second hierarch that Dr jackey has lost after or during the operation. The first one of course, was the Archbishop of Greece. he promised him that he would be well, after his operation, but, he got worse. As for this latest instance, Why would he make it look as if he was going to perform the operation himself and then go on a trip? This is no excuse. Something is going on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available