Απεβίωσε ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Αλεξ Σπανός (Alex Spanos)

O Αλεξ Σπανός σε στιγμιότυπο από το 1993 (AP Photo/Tim Boyle, File).

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Εφυγε από την ζωή, στα 95 του χρόνια, ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Αλεξ Σπανός (Alex Spanos), ιδιοκτήτης της ομάδας Los Angeles Chargers και ιδρυτής της A.G. Spanos Companies, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας του NFL.

Ο θάνατος του Αλεξ Σπανού έρχεται δύο μόλις μήνες μετά τον θάνατο και της αγαπημένης του συζύγου, Φαίης Σπανού (Faye Spanos), η οποία έφυγε από την ζωή στις 7 Αυγούστου. Ηταν παντρεμένοι από το 1948.

«Ο Αλεξ απεβίωσε ειρηνικά, έχοντας γύρω του τους αγαπημένους του την Τρίτη το πρωί», ανέφερε το ανακοινωθέν των Chargers. «Από ένα ταπεινό ξεκίνημα έγινε κορυφαίος κατασκευαστής διαμερισμάτων ανά τη χώρα και ιδιοκτήτης μίας ομάδας του NFL, ο Αλεξ απέδειξε ότι τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά».

Ο Αλέξανδρος Γκας Σπανός (Alexander Gus Spanos) γεννήθηκε από Ελληνες μετανάστες γονείς το 1923. Χρόνια μετά κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να αποκτήσει την μεγάλη πλειοψηφία των San Diego Chargers, το 1984. Τα επόμενα 10 χρόνια εξαγόρασε και τις περισσότερες από τις εναπομείνουσες μετοχές.

In Loving Memory of Alex Spanos

In Loving Memory of Alex Spanos

Posted by Los Angeles Chargers on Tuesday, 9 October 2018

O Αλεξ Σπανός υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία και είχε εγκατασταθεί στο Drew Field της Τάμπα όταν γνώρισε την μετέπειτα, σύζυγό του. Μετά από φλερτ εξ αποστάσεως, ο Αλεξ και η Φαίη παντρεύτηκαν το 1948 στο Τάρπον Σπρινγκς.

Μετά τον γάμο εγκαταστάθηκαν στο Στόκτον της Καλιφόρνιας όπου εργάστηκαν ο ένας στο πλευρό του άλλου στην κουζίνα του «Roma Lunch Bakery», το οποίο άνηκε στον πατέρα του Αλεξ.

Το νεαρό ζευγάρι άρχισε να χτίζει την οικογένειά του και καλωσόριζαν στην ζωή τους τα παιδιά τους, Ντιν (Dean), Ντέα (Dea), Αλέξη (Alexis) και Μιχάλη (Michael).

Ο Αλεξ Σπανός, υπήρξε ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων A.G. Spanos. Γιος Ελλήνων μεταναστών, ξεκίνησε την καριέρα του ως αρτοποιός, αλλά το 1951 χρησιμοποίησε ένα δάνειο ύψους 800 δολαρίων για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

Ο Αλεξ Σπανός με την σύζυγό του, Φαίη Σπανού, η οποία απεβίωσε στις αρχές Αυγούστου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.».

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα κέρδη του για να επενδύσει σε ακίνητα. Σήμερα, η Α.G. Spanos είναι μια από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κατοικιών της Αμερικής και είναι μία από τις μεγαλύτερες οικογενειακές εταιρείες κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων στις ΗΠΑ. Εχει χτίσει περισσότερες από 120.000 μονάδες σε 19 πολιτείες.

Ο Σπανός είχε συνεισφέρει εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για σχολεία, νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ το 2008 είχε λάβει και το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η οικογένεια Σπανού κατείχε την 5η θέση στον κατάλογο του «Ε.Κ.» με τους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς για το 2018.

Ο πατριάρχης της οικογένειας Σπανού, δημοσίευσε το 2002 την αυτοβιογραφία του υπό τον τίτλο «Sharing the Wealth: My Story» («Μοιράζοντας τον Πλούτο: Η Ιστορία μου»). Το 1972 έγινε μέλος του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ έλαβε και το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2004.

Ο Σπανός ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ηγεσίας των 100 της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος του Κληροδοτήματος «Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία» και έχει διατελέσει πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available