Απεβίωσε ο ομογενής Τζον Αποστολ, πρώην δήμαρχος της Ανάπολις

Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση.

ΑΝΑΠΟΛΙΣ. ΜΕΡΙΛΑΝΤ. «Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο πρώην δήμαρχος της Ανάπολις (Annapolis), πρωτεύουσας του Μέριλαντ, Τζον Αποστολ (John Apostol), ο οποίος είχε διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο.

Ο Αποστολ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Δήμαρχος της Ανάπολις με δύο θητείες (1973-1981), πέθανε την Τετάρτη 9 Μαΐου, στο πατρικό του σπίτι στην Τζόρτζια, όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Baltimore Sun».

Ηταν γιος της Mary Mandris και του Cleo Apostol, οι οποίοι μετανάστευσαν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ το 1923. Στα παιδικά του χρόνια εργαζόταν στο εστιατόριο του παππού του, μέρος στο οποίο πλέον στεγάζεται η «Middleton Tavern».

Ο ομογενής πολιτικός ήταν πολύ γνωστό μέλος της ελληνικής κοινότητας της Ανάπολις, ενώ ήταν από τους λίγους Ελληνοαμερικανούς της περιοχής που ήταν Ρεπουμπλικανός. «Πρέπει να ήμουν ο πρώτος που γράφτηκα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα», είχε δηλώσει το 1974, γράφει η «Sun».

Ηθελε η πόλη να αντανακλά το πάθος που ένιωθε ο ίδιος να αντανακλά για την οικογένειά του, ανέφερε ο μεγαλύτερος γιος του Δρ. Κρίστοφερ Αποστολ.

«Ηθελε πάντοτε να βλέπει την Ανάπολις να επιτυγχάνει, ειδικά το κέντρο της – και επιθυμούσε να το βελτιώσει για το καλό ολόκληρης της πόλης», πρόσθεσε. «Αυτή ήταν η επιθυμία του – να δει την Ανάπολις να γίνεται ένα καλύτερο μέρος».

Η Αναπολις ήταν το μέρος στο οποίο πέρασε τα σχολικά του χρόνια, ενώ σπούδασε δημόσια διοίκηση και διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ (University of Maryland).

Υπηρέτησε για δύο χρόνια στο στρατό πριν επιστρέψει σπίτι του για να αναλάβει τη διαχείριση του οικογενειακού εστιατορίου. Οι πρώτες θέσεις του στον Δήμο ήταν αυτή του λογιστή και του οικονομικού αναλυτή.

Για την πρώτη του επιτυχία στις προκριματικές εκλογές του 1972, ο Αποστολ χρειάστηκε τη βοήθεια κάποιων αγαπημένων του προσώπων, οι οποίοι απαρνήθηκαν τις Δημοκρατικές τους πεποιθήσεις για να τον ψηφίσουν.

Ετσι, κατάφερε να κερδίσει τον Δημοκρατικό υποψήφιο και μέχρι τότε δημοτικό σύμβουλο, Στούαρτ Γουίλαν, λαμβάνοντας μάλιστα το 60% των ψήφων. Αργότερα, το 1977, θα κέρδιζε και τον πρώην δήμαρχο Ρότζερ «Ριπ» Μόγιερ και τη δημοτική σύμβουλο Μπάρμπαρα Νιούσταντ, την πρώτη γυναίκα που είχε εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Αποστολ παραιτήθηκε από τη θέση του Δημάρχου τον Μάρτιο του 1981, όταν και αποφάσισε να μετακομίσει στη Φλόριδα για να αναλάβει θέση οικονομολόγου σε μια τράπεζα. Η απόφασή του ήταν δύσκολη, ανέφερε ο γιος του, λόγω των δεσμών που διατηρούσε με την πόλη.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Αποστολ συνήθιζε να ταξιδεύει μαζί με την επί 50 χρόνια σύζυγό του, Ουίλντα Αποστολ.

Ταξίδεψαν σε 44 πολιτείες, ενώ είχαν σχεδιάσει να επισκεφτούν και τις εναπομείνασες έξι, πριν πεθάνει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γιου του στην «Sun». Ηταν μέχρι το τέλος της ζωής του ενεργό μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available