Απεβίωσε ο «πιο αγαπητός κουρέας» του Πρινς Τζορτζ, ο ομογενής Γιώργος Μπλάνης

(Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, αρχείου)

ΠΡΙΝΣ ΤΖΟΡΤΖ. ΚΑΝΑΔΑΣ. Απεβίωσε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο ο 81χρονος ομογενής Γιώργος Μπλάνης (George Blanis), γνωστός με το παρατσούκλι «George the barber» (Γιώργος ο Κουρέας).

Ο Μπλάνης ήταν εξαιρετικά αγαπητός στους κατοίκους της πόλης Πρινς Τζορτζ της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά και μάλιστα λίγα χρόνια πριν, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα «Prince George citizen», εξιστορώντας την ζωή του.

«Ο Γιώργος Κώστας Μπλάνης γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Διάβα στην Καλαμπάκα Τρικάλων. Λίγο μετά τον πόλεμο ένας φίλος του έφυγε για τον Καναδά για να εργαστεί ως κουρέας, με την ελπίδα να βρει μια καλύτερη ζωή. Πέρασε ο καιρός και έγραψε στον Γιώργο μια επιστολή που τον προσκαλούσε να έρθει στον Καναδά και να εργαστεί μαζί του στο κουρείο.

Ο Μπλάνης ήδη σκεφτόταν να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ ή τον Καναδά και έτσι η πρόσκληση του φίλου του, του έδωσε τη λύση.

Ο Μπλάνης είχε έναν φίλο στην Ελλάδα που είχε μια αδελφή ονόματι Ελένη Φαλά που ζούσε στο Πρινς Τζορτζ. Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο Γιώργος και η Ελένη μεγάλωσαν στο ίδιο χωριό. Υποσχέθηκε στους δικούς της να την προσέχει όταν φτάσει στον Καναδά.

Η Ελένη μετακόμισε στο Πρινς Τζορτζ το 1961 και ο Μπλάνης το 1962. Είχαν κανονίσει να συναντηθούν στο λόμπι στο ξενοδοχείο ‘Simon Fraser’, μιας και η Ελένη εργαζόταν στην κουζίνα του ξενοδοχείου. Σύντομα παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ντιν και την Λίζα. Η Ελένη δυστυχώς απεβίωσε το 2010».

Οσον αφορά τα πρώτα χρόνια στον Καναδά, ο Μπλάνης είχε πει στην δημοσιογράφο της εφημερίδας: «Ζούσαν περίπου 12.500 κάτοικοι στο Πρινς Τζορτζ όταν έφτασα εδώ. Βρήκα αμέσως δουλειά στο σιδηρόδρομο, ήταν δύσκολα και δεν μιλούσα αγγλικά, οπότε ζορίστηκα πολύ στην αρχή Εργάστηκα στον σιδηρόδρομο για δύο χρόνια αλλά αντί να μάθω καλά αγγλικά έμαθα ιταλικά λόγω των συναδέλφων».

Το 1964 πήρε την άδεια για το κουρείο. Το 1965 άνοιξε το δικό του μαγαζί -το «George’s Barber Shop»- στο ξενοδοχείο «Simon Fraser». Πλέον ο Μπλάνης είχε γίνει γνωστός σε όλη την πόλη για τη δουλειά του και τον καλό του χαρακτήρα. Ηταν ο πιο παλιός και ο μοναδικός Ευρωπαίος κουρέας στην πόλη και εργαζόταν στο παλαιότερο κατάστημα του Πρινς Τζορτζ, γεγονός για το οποίο ήταν περήφανος.

Οσον αφορά τους γονείς του είχε αναφέρει στη συνέντευξη: «Το γεγονός ότι οι γονείς μου ήρθαν στον Καναδά και μάλιστα δούλεψα μαζί με τον πατέρα μου για 15 χρόνια στο κουρείο, είναι συγκινητικό. Ωστόσο, επέστρεψαν στην Ελλάδα γιατί η μητέρα δεν ήθελε να πεθάνει εδώ, ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα της και έτσι γύρισαν πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ‘80».

Η κηδεία του Μπλάνη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Αυγούστου στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία στη λεωφόρο Tabour 511.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available