Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φιλαδέλφειας Σωτήρης Μανιάτης

Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.» - Στέλιος Λάμπρου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Σωτήρης Μανιάτης την Τρίτη έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς, τους φίλους και συναγωνιστές του.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Κωνσταντίνα (Ντίνα), τα παιδιά του Κωνσταντίνο και Μιχαέλα Μανιάτη, Καλομοίρα Μανιάτη και Γιώργο Μανιάτη, τα εγγόνια Σωτήρη και Κωνσταντίνα, τις αδελφές Ευφροσύνη (Φρόσω) και Ευδοκία (Εύη) και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Η σορός του το απόγευμα της Δευτέρας από τις 6-9 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Απερ Ντάρμπι Πενσυλβάνιας, ενώ της Νεκρώσιμης Ακολουθίας που θα τελεστεί την Τρίτη, στις 11:00 π.μ., στον εν λόγω ναό θα προστεί ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.» – Στέλιος Λάμπρου

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Νικόλαος Σπηλιώτης μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος προς τα στελέχη και μέλη της Ομοσπονδίας εκφράζει τη θλίψη του για τον πρόωρο θάνατο του πρώην προέδρου της οργάνωσης και τονίζει ότι ο εκλιπών ήταν ενάρετος, γενναιόδωρος, αγωνιστής για τα ιδεώδη του Ελληνισμού και ηγέτης της Ομοσπονδίας και της Ομογένειας.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο εκλιπών απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία της νέας γενιάς για να παραλάβει τη σκυτάλη και ότι ελάχιστο δείγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο γιος του Γιώργος Μανιάτης ακολούθησε τα αχνάρια του και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντα και να εκφράσει τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια και να αναβάλει την προγραμματισθείσα για την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου γενική συνέλευση για την επόμενη Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου.

Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.» – Στέλιος Λάμπρου

Ο εκλιπών γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1949 στο Μαρούσι. Οι αείμνηστοι γονείς τους Κωνσταντίνος και Καλομοίρα Μανιάτη έφεραν στον κόσμο και δύο κορίτσια, την Ευφροσύνη και την Ευδοκία και μεγάλωσαν τα παιδιά τους με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1973 ήρθε για σπουδές στην Αμερική και εργάστηκε στα εστιατόρια. Δύο χρόνια αργότερα απέκτησε το δικό του εστιατόριο. Την ίδια περίπου περίοδο γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Κωνσταντίνα, το γένος Φλάμου με την οποία στις 12 Ιουνίου 1977 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Φιλαδέλφεια.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο που έχει τη δική του επιχείρηση χαρτικών, την Καλομοίρα που σπούδασε Κοσμετολογία και τον Γιώργο που σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ο Κωνσταντίνος είναι νυμφευμένος με την Μιχαέλα με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Σωτήριο και την Κωνσταντίνα.

Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.» – Στέλιος Λάμπρου

Ο εκλιπών είχε διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Απερ Ντάρμπι και είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες της Ομογένειας της μείζονος περιοχής της Φιλαδέλφεια για την προάσπιση των συμφερόντων της Ομογένειας και για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Μια από τις μεγαλύτερες και συνάμα πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του ήταν η συμμετοχή στη λαμπαδηδρομία στο Μαρούσι, δύο ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.

Την εποχή εκείνη ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφεια και εκλήθη από τον δήμο να συμμετάσχει στη λαμπαδηδρομία. Ανταποκρίθηκε και είχε δηλώσει ότι το καλοκαίρι του 2004 ήταν το καλύτερο καλοκαίρι για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο εκλιπών ήταν υπερήφανος για την καταγωγή του και κατέβαλε προσπάθειες για τη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της ελληνικής γλώσσας, των ηθών και των εθίμων. Ηταν άνθρωπος των έργων και υπόδειγμα για τις νεώτερες γενιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *