Απεβίωσε ο Τζέιμς Πύρρος, μορφή του ομογενειακού αντιδικτατορικού αγώνα

Εφυγε για το μεγάλο ταξίδι μία μεγάλη μορφή του ομογενειακού αντιδικτατορικού αγώνα, ο James G. Pyrros (Τζέιμς Πύρρος – Πριοβολής) σε ηλικία 90 χρόνων.

Ο Πύρρος πέθανε την Τετάρτη το πρωί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με καρκίνο ήπατος και όπως δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» η χήρα του Μπέττυ, «έφυγε ήσυχος και θέλω να πιστεύω χωρίς πόνους».

Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στον Αγιο Γεώργιο του Βoomfield Hills στο Μίσιγκαν.

Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά, η κ. Μπέττυ έμεινε μόνη, αλλά μέσα στο θρήνο της βρήκε το κουράγιο να απευθυνθεί στην Ομογένεια, λέγοντας ότι πρέπει να τον θυμούνται ως έναν μεγάλο Ελληνα πατριώτη, δυναμικό ακτιβιστή του αντιχουντικού αγώνα και του κυπριακού ζητήματος, ενώ διεκδικούσε μέσα από την πολύχρονη παρουσία του στην Ουάσιγκτον τα ελληνικά δίκαια.

Να σημειωθεί, ότι ο Πύρρος έγραψε και το βιβλίο «Cyprus File: Washington D.C.» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «PELLA». Μάλιστα, κριτική είχε γράψει ο ιστορικός Νταν Γεωργακάς και την είχε δημοσιεύσει τον Σεπτέμβριο του 2010 στην ιστοσελίδα του «The National Herald».

Ο Πύρρος είχε επίσης συλλέξει πολλά πολιτικά κείμενα, ορισμένα εκ των οποίων είχε γράψει ο ίδιος, εφημερίδες και περιοδικά της εποχής που ήταν στο Κογκρέσο από το 1961 έως το 1980 ως επικεφαλής του βουλευτή από το Ντιτρόιτ Lucien Nedzi.

Αυτά τα οργάνωσε σε φακέλους και τα δώρισε στη βιβλιοθήκη του Wayne State University και μάλιστα ανοίχθηκαν για έρευνα από τον Μάιο του 2007.

Ο Πύρρος γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1928 και από νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για την πολιτική, ενώ απέτυχε το 1950 να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στο Ντιτρόιτ.

Σπούδασε Νομικά και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Κορέα, από όπου επιστρέφοντας το 1955 εντάχθηκε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μίσιγκαν. Στη συνέχεια βοήθησε τον Lucien Nedzi το 1961 upset να εκλεγεί βουλευτής στην Ουάσιγκτον, θέση που διατήρησε μέχρι τη δεκαετία του 1980. Ολα αυτά τα χρόνια ο Πύρρος ήταν επικεφαλής του Γραφείου του στην Ουάσιγκτον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available