Απεβίωσε ο επιφανής ομογενής καθηγητής και εφευρέτης Γεώργιος Χατζόπουλος

Ο αείμνηστος Γεώργιος Χατζόπουλος, καθηγητής του ΜΙΤ και εφευρέτης Φωτογραφία Αρχείο "Ε.Κ."

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο ομογενής επιφανής καθηγητής του ΜΙΤ, επιστήμων και εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς, Δρ Γεώργιος Χατζόπουλος, τον οποίον οι συνάδελφοί του επιστήμονες του κλάδου του της Θερμοδυναμικής και των Ηλεκτρονικών Εφευρέσεων, είχαν ονομάσει «σύγχρονο Αϊνστάιν». Και δικαίως, διότι οι εφευρέσεις του έχουν σημαδέψει καθοριστικά την επιστήμη και την ανθρωπότητα σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Χατζόπουλος είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», στις 13 Ιανουαρίου του 2007 στα γραφεία της εταιρείας του στην πόλη Γουόλθαμ της Μασαχουσέτης, για την ανακάλυψη της τεχνητής καρδιάς, που ήταν μία από τις πιο επαναστατικές εφευρέσεις του.

Πρόκειται για ένα τεχνητό ομοίωμα της ανθρώπινης καρδιάς, τα πρώτα δείγματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία, ιδιαίτερα στο μεσοδιάστημα που ο ασθενής περιμένει να βρεθεί μόσχευμα και στηρίζεται από την τεχνητή καρδιά.

Καθισμένος στο γραφείο του στην πόλη Γουόλθαμ της Μασαχουσέτης, ήρεμος, προσηνής, φιλικός, εξήγησε στον «Εθνικό Κήρυκα» το εφεύρημά του, το οποίο άλλαξε ριζικά την Καρδιολογία και Καρδιοχειρουργική, λέγοντας πως «αν κάποιου η καρδιά έχει υποστεί σοβαρή βλάβη, αντί να κάνει μεταμόσχευση, απλώς θα τοποθετεί την τεχνητή καρδιά». Και εξήγησε ότι «η αρχική που κατασκευάσαμε ήταν διαρκείας δύο χρόνων μετά την παρέλευση των οποίων πρέπει να ανοιχθεί και να επισκευασθεί, αλλά τώρα η καινούργια θα διαρκεί είκοσι χρόνια».

Ονόμασε συμβολικά τη νέα εταιρεία του «Φάρος». Στην είσοδο των γραφείων του, ήταν τοποθετημένη η ελληνική σημαία, και δεξιά και αριστερά της η αμερικανική και η ελβετική διότι, όπως εξήγησε, «έχουμε μονάδες κατασκευής των ειδών μας στην Ελβετία».

Ολα ξεκίνησαν από το υπόγειο του σπιτιού τους στην Αθήνα, όταν ήταν ακόμα μαθητής στο Γυμνάσιο επί γερμανικής κατοχής. Οι γονείς του κατάγονταν από το Καρπενήσι. Στην αρχή του εικοστού αιώνα και οι δύο οι παππούδες του ήταν βουλευτές Ακαρνανίας, οπότε οι γονείς του ζούσαν στην Αθήνα που είναι το Κοινοβούλιο, ενώ οι θείοι του ήταν καθηγητές και πρυτάνεις στο Πολυτεχνείο. Από μικρός εμφάνιζε ταλέντο στην μηχανολογία και στα ηλεκτρονικά. Οι γονείς και οι θείοι του, του έλεγαν να πάει στο Πολυτεχνείο να σπουδάσει, να βγει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές και να επιστρέψει καθηγητής, αλλά όμως εκείνος είχε άλλες ιδέες στο μυαλό του. Τον είχε μαγέψει ο Θωμάς Εντισον, ο οποίος είχε ιδρύσει την εταιρεία «General Electric» το 1880, αλλά την πήραν οι τράπεζες διότι χρωστούσε πολλά χρήματα. Ονειρό του λοιπόν ήταν να μάθει οικονομικά, να ιδρύσει μία εταιρεία που να μην του την πάρουν οι τράπεζες.

Οντας ακόμα μαθητής Γυμνασίου, κατασκεύασε στο υπόγειο του σπιτιού τους στην Αθήνα, ραδιόφωνο το οποίο μπορούσε να πιάσει συχνότητα από το εξωτερικό, το «BBC», εκτός από την υποχρεωτική στην οποία οι Γερμανοί είχαν συντονίσει τα ραδιόφωνα των ανθρώπων, πράγμα ριψοκίνδυνο διότι αν τους έπιαναν θα έστελναν ολόκληρη την οικογένεια στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως για εκτέλεση.

Σε λίγους μήνες κατασκεύασε κι ένα ραδιόφωνο για κάποιον γείτονα και αργότερα έναν πομπό επικοινωνίας για το ΕΑΜ, κι έτσι στήθηκε η πρώτη του επιχείρηση εκεί στο υπόγειο του σπιτιού όπου έγινε και η πρώτη του ανακάλυψη, την οποία ανέπτυξε αργότερα εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξηγώντας την ανακάλυψή του στον «Εθνικό Κήρυκα», είχε πει: «Παρατήρησα πως όταν ήταν αναμμένη η λυχνία του ραδιοφώνου και έβγαζα τη μπαταρία, στιγμιαίως περνούσε ρεύμα χωρίς την μπαταρία, για περίπου 8 δευτερόλεπτα. Σκέφθηκα πολύ και κατέληξα πως η κάθοδος της λυχνίας ήταν πυρακτωμένη, κι επομένως τα ηλεκτρόνια έχουν κινητική ενέργεια λόγω της θερμότητας από την οποία περνούσε το ρεύμα».

Ευρισκόμενος στο τρίτο έτος του Πολυτεχνείου, το 1948, πήρε μία μεγάλη υποτροφία, ήλθε στο ΜΙΤ της Βοστώνης, έκανε λαμπρές σπουδές όλων των διαβαθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διδακτορικής του μελέτης και πραγματοποίησε το όνειρο τής ζωής του, ιδρύοντας την εταιρεία «Θερμο-Ιλεκτρον», η οποία στηρίχθηκε στην αρχική του ανακάλυψη στο υπόγειο του σπιτιού τους, δηλαδή, την μετατροπή θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να χρησιμοποιείται κανένα κινούμενο εξάρτημα. Ακόμα και ο Ροκφέλερ επένδυσε στην εταιρεία του, ενώ ο πρόεδρος Κένεντι είχε φέρει από την Γερμανία τον Βέρνερ φον Μπράουν, με στόχο να στείλουν άνθρωπο στον Αρη. Είχε πει πως «η NASA μας έδωσε πολλά συμβόλαια κι έτσι πήρε τα επάνω της η εταιρεία μας», ενώ από αυτή γεννήθηκαν 23 ακόμα εταιρείες, με χιλιάδες υπαλλήλους σ’ όλο τον Κόσμο και με μεγάλη αξία στο Χρηματιστήριο.

Το μυστικό της επιτυχίας του «απλό», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, και είναι «σκέψη και επιθυμία για δημιουργία και σκληρή δουλειά». Με συσσωρευμένες εφτάμισι δεκαετίες επί των ώμων του, εργαζόταν 12 ώρες την ημέρα συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων. Η σύζυγος και τα παιδιά του επέμεναν ότι είχε έλθει η στιγμή να συνταξιοδοτηθεί. Αστειευόμενος είχε πει πως «με απείλησε η γυναίκα μου ότι θα με χωρίσει», οπότε το 1999 έγιναν εκείνες οι συνήθεις τελετές και συνταξιοδοτήθηκε, αναθέτοντας συνάμα τον όμιλο των εταιρειών σε κάποιον άλλον, ο οποίος εκ των 23 εταιρειών πούλησε τις 22 και κράτησε μόνο μία, «δεν φαντάζεστε πόσο στενοχωρήθηκα», είχε πει.

Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα ο αείμνηστος Γεώργιος Χατζόπουλος στα 80 του χρόνια, έπειτα από τρεις μήνες συνταξιοδότησης στενοχωρήθηκε πολύ. Μας είχε πει πως «δεν μπορούσα να κάθομαι έτσι χωρίς να ασχολούμαι με τα ηλεκτρονικά, χωρίς να δημιουργώ. Είπα στην γυναίκα μου πως αν καθίσω έτσι, θα πεθάνω. Κι έτσι ίδρυσα την καινούργια εταιρεία, ‘Φάρος’. Κάναμε συμφωνία πως θα εργάζομαι μόνο 30 ώρες την εβδομάδα και τρεις μήνες τον χρόνο θα τους περνούμε εκτός Αμερικής, κι έτσι συναίνεσε».
Ο αείμνηστος συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα στους πενήντα πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς στην αγγλόφωνη έκδοση του «Ε.Κ.», «The National Herald».

Διατήρησε πολύ στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, συναισθηματικούς και κοινωνικούς. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη κ. Στράτος Ευθυμίου, εξέφρασε μέσω του «Ε.Κ.» «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια τού εκλιπόντος Γεώργιου Χατζόπουλου που σε όλη τη ζωή βρισκόταν στην πρωτοπορία των επιστημών, της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικής δράσης. Η τεράστια κληρονομιά και παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του αποτελεί πηγή ελπίδας και έμπνευσης».

Η σορός του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου από τις 2 έως τις 3 το απόγευμα στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης, ενώ στις 3 θα τελεστεί η Νεκρώσιμη Ακολουθία του και ο ενταφιασμός του στο κοιμητήριο Lincoln Cemetery, στην πόλη Λίνκολν της Μασαχουσέτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available