Απεργία πείνας δημοσιογράφων μπροστά στην ΕΣΗΕΑ

Η Αφροδίτη Υψηλάντη και ο Θοδωρής Βαρίκος (Φωτογραφία «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»).

ΑΘΗΝΑ. Πρώτα ξεκίνησε ο Θοδωρής Βαρίκος. Στη συνέχεια τον συνέδραμε στην απεργία πείνας η Αφροδίτη Υψηλάντη. Και οι δύο απεργούν μπροστά από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Η διαμαρτυρία τους βάσιμη, καθώς με την κατάργηση του αγγελιόσημου το επικουρικό τους ταμείο, ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) δεν έχει έσοδα.

Η κατάργηση του αγγελιόσημου ισχύει από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, με αποτέλεσμα το ταμείο με περίπου 18.000 ασφαλισμένους να έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς έσοδα και να κινδυνεύει με κλείσιμο.

Ολον αυτόν τον καιρό οι συνταξιούχοι κατάφεραν να κρατήσουν το Ταμείο ζωντανό με ρευστοποίηση τίτλων, με είσπραξη παλαιότερων οφειλών και χρηστή διαχείριση, με την ελπίδα να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και να βρεθεί πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων της εργοδοσίας και της κυβέρνησης συνεχίζονται άκαρπες. Ομως, οι υποχρεώσεις του Οργανισμού δεν περιμένουν.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση της δυνατότητας που προβλέφθηκε με νομοθετική ρύθμιση για χορήγηση δανείου 10 εκ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου ότι η εκταμίευση θα ήταν άμεση, προέκυψε ζήτημα προέγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απαίτηση εγγυήσεων. Η διαδικασία αυτή δηλαδή φαίνεται πως καθυστερεί, ενώ οι ταμιακές ανάγκες του Οργανισμού είναι άμεσες.

Οπως είπε ο κ. Βαρίκος στον «Ε.Κ.», οι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει διάφορες προτάσεις για τη χρηματοδότηση και περιμένουν απαντήσεις. Να δίνουν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ τόσο τοις εκατό, οι εργοδότες άλλο ένα ποσοστό και ένα τρίτο ποσοστό επί τοις εκατό να κρατείται από τους συνταξιούχους.

Για το ίδιο θέμα υπήρξε, επίσης συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, που του κατέθεσε την πρότασή του για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Οι δύο πάντως δημοσιογράφοι είναι αποφασισμένοι να απεργήσουν μέχρι να δοθεί λύση. Κι απ’ ότι πληροφορούμαστε από σήμερα Παρασκευή τους δύο αποφασισμένους συνταξιούχους θα συνδράμει μία ακόμη συνάδελφός τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *