Απομένει η απόλυτη πτώση

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Σιγά – σιγά ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός φτάνει στην απόλυτη πτώση. Μία πτώση που θα είναι πολύ ηχηρή. Και γιατί φτάνει; Γιατί την αχαριστία δεν την θέλει ο Θεός… Και ο σύγχρονος ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ήταν αχάριστος. Και αναφέρομαι σε οπαδούς και κάποιους παράγοντες που νόμιζαν ότι μπορούν να… πετάξουν μόνοι τους… Και τελικά… κάηκαν και μαζί τους… καίγεται και ένας από τους πιο μεγάλους και ιστορικούς ποδοσφαιρικούς Συλλόγους της Ελλάδας.

Η αχαριστία είναι πολύ άσχημο και στην Ελλάδα, οι Ελληνες, το έχουμε έντονα. Και στον Παναθηναϊκό ακόμα περισσότερο. Είχαν την οικογένεια Βαρδινογιάννη και την πέταξαν σαν την… τρίχα από το ζυμάρι. Τους έβριζαν και τους έβρισαν με τον χειρότερο τρόπο, ενώ ακόμα και τώρα τους βρίζουν.

Εβαλαν του κόσμου τα λεφτά, είχαν τον Παναθηναϊκό τους στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, με προπονητικό κέντρο που ήταν από τα καλύτερα στην Ευρώπη, τον πήγαν δύο φορές σε ημιτελική φάση Πρωταθλητριών και άλλες δύο σε προημιτελική φάση Πρωταθλητριών και ΟΥΕΦΑ, με πρωταθλήματα και Κύπελλα, με διακρίσεις και διεθνή αναγνώριση.

Και τελικά το πέτυχαν. Οι Βαρδινογιάννηδες έφυγαν, άφησαν τον Παναθηναϊκό και ακολούθησε η μεγάλη πτώση. Τα μεγάλα ρεζιλίκια της ομάδας. Με εξαίρεση ένα Κύπελλο Ελλάδας και μία… τριάρα στο «Καραϊσκάκη» ο σύγχρονος Παναθηναϊκός δεν έχει να δείξει τίποτα. Μόνο μιζέρια, ποινές, κακομοιριά και πτώση. Ο πάλαι ποτέ… Πρέσβης έγινε… επαίτης. Και όλα αυτά πολύ γρήγορα. Η πτώση ήρθε πολύ γρήγορα. Και αν δεν γίνει κάτι, πολύ σύντομα θα έρθει και η απόλυτη πτώση, που μπορεί να έχει τη μορφή άτακτου υποβιβασμού.

Την Κυριακή 10-100 άτομα έδειξαν πάλι την αχαριστία τους. Οχι απέναντι στον μεγαλομέτοχο κ. Αλαφούζο, αλλά απέναντι στα παιδάκια και τον Δώνη που κάνουν ό,τι μπορούν να κρατήσουν ψηλά την σημαία της ομάδας. Κι όπως οι… οπαδοί τα έκαναν χάλια. Μία ολόκληρη χρονιά χαμένη μέσα σε λίγα λεπτά από λίγους… ανθρώπους. Ο κόπος και ο πόνος των παιδιών και του Δώνη για έναν ολόκληρο χρόνο, καταστράφηκε μέσα σε λίγη ώρα. Και ίσως η καταστροφή να συνεχιστεί και την επόμενη ή τις επόμενες χρονιές.

Κι αυτό γιατί στον σύγχρονο Παναθηναϊκό δεν υπάρχει απολύτως τίποτε. Δεν υπάρχει σωστή και στιβαρή διοίκηση, δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει πλάνο, δεν υπάρχουν άνθρωποι να εμπνεύσουν ή να τραβήξουν κόσμο και ομάδα. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχει διοίκηση είναι λογικό να κάνουν οι οπαδοί ό,τι θέλουν. Να καταστρέφουν ό,τι χτίζει η ομάδα ή ό,τι προσπαθεί να κάνει η όποια διοίκηση. Οταν όμως δεν υπάρχει η δύναμη και η θέληση να γίνει κάτι σωστό τότε θα έχουνε τέτοια προβλήματα.

Και έχουν, τέτοια, προβλήματα, αφού είναι η ομάδα με τα περισσότερα προβλήματα με οπαδούς τα τελευταία χρόνια, με τις περισσότερες ποινές. Αλλά ακόμα και με αυτή τη διοίκηση ο οπαδός δεν σέβεται τις όποιες προσπάθειες κάνει η διοίκηση. Σωστές ή λάθος αυτές μπορεί, αυτές κάνει. Ο οπαδός όμως καταστρέφει ό,τι κάνει η διοίκηση γιατί απλά η διοίκηση δεν μπορεί να προστατεύσει την ομάδα ή γιατί έκανε λάθη στο παρελθόν «χρησιμοποιώντας» τους οπαδούς και τώρα δεν μπορεί να τους μαζέψει.

Και μιλάμε για τον Παναθηναϊκό που επί εποχής Βαρδινογιάννη είχε «καθαρίσει» τους οπαδούς και τα τελευταία χρόνια δεν είχε προβλήματα. Ομως του βάλανε τα προβλήματα με τους οπαδούς, τον «έριξαν» και τώρα ο Παναθηναϊκός είναι σαν τα τελευταία χρόνια στο Βυζάντιο. Παρακμή!

Και μία μέρα θα έρθει η απόλυτη παρακμή. Και σε όλα αυτά μερίδιο ευθύνης έχει και η Πολιτεία με την ανυπαρξία της και την αδυναμία (ή μη θέληση) να βάλει κανόνες και νόμους που να προστατεύει και να τιμωρεί το άσχημο και το λάθος… πριν γεννηθεί και όχι αφότου γίνει το κακό. Πρόληψη και όχι καταστολή…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available