Απομονωμένη και αποπροσανατολισμένη μία Αμερικανίδα στράφηκε στο Ιράν

Πηγή: Department of Justice/FBI.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Μόνικα Ε. Γουίτ (Monica E. Witt), πρώην ειδική της Αντικατασκοπείας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, εισήλθε στο πολυτελές λόμπι του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της Τεχεράνης το 2013 για μία διάσκεψη απόλυτα επικριτική του αμερικανικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», οι συμμετέχοντες ήταν ακραίοι ακαδημαϊκοί, αρνητές του Ολοκαυτώματος και ερωτευμένοι με τον Κάρλος το Τσακάλι. Σε αυτούς τους επικριτές βρέθηκε η κ. Γουίτ επικριτική και η ίδια για τη χώρα της.

«Αυτό που είπε ήταν ότι είχε εμπλακεί σε φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου με την Πολεμική Αεροπορία και απλώς αισθάνθηκε πολύ άσχημα με αυτό», εξήγησε ο Κέβιν Μπάρετ, ένας αμφιλεγόμενος μελετητής του Ισλάμ που είχε μια εκτενή συζήτηση με την κ. Γουίτ στο επιχρυσωμένο λόμπι του ξενοδοχείου «Parsian Azadi».

Επτά μήνες μετά τη διάσκεψη της Τεχεράνης, και σύμφωνα με το κατηγορητήριο του FBI, η Μόνικα Γουίτ αποστάτησε και έγινε κατάσκοπος της Ιρανικής Αντικατασκοπείας.

Ηταν, όπως γράφει, η εφημερίδα «New York Times», η κορύφωση μιας ριζοσπαστικοποίησης που είχε τις ρίζες της στη στρατιωτική θητεία της και που επιταχύνθηκε ενώ ήταν στα μεταπτυχιακά. Την εποχή που αποκτούσε το μεταπτυχιακό της, το FBI, την ενημέρωσε ότι η Αντικατασκοπεία του Ιράν την είχε στο μάτι.

«Δεν υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια, σαν αυτά με τα οποία μπορείς να πας να τα καταγγείλεις στις Αρχές», δήλωσε ο Κόρι Ελις που ήξερε την κ. Γουίτ, όταν είχαν εγγραφεί και οι δύο στο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου George Washington. Ωστόσο, όπως είπε, η Γουίτ δεν έκρυβε την βαθιά της αντίδραση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Αμερικανοί αστυνομικοί και αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πληροφοριών είχαν αφεθεί να παρακολουθούν τις συνέπειες του γεγονότος που αργότερα δημοσίως χαρακτήρισαν ως «προδοσία» από την 39χρονη Γουίτ. Οι αξιωματούχοι θεωρούν τώρα ότι παραμένει στο Ιράν, μακριά από την επιβολή του αμερικανικού νόμου.

Εξετάζοντας πάντως το παρελθόν της κ. Γουίτ, μαζί με δημόσια αρχεία και συνεντεύξεις με φίλους, γνωστούς και σημερινούς και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, δείχνει ότι η γοητεία που είχε με την κουλτούρα της Μέσης Ανατολής μετατράπηκε σε ενεργό προδοσία κατά της πατρίδας της και ίσως την έκανε δελεαστική πράκτορα για τον αντίπαλο της Ουάσιγκτον.

Η κ. Γουίτ, που γεννήθηκε στο Ελ Πάσο, εισήλθε στην Πολεμική Αεροπορία και για 8 μήνες περίπου στην ενεργό δράση όταν έκλεισε τα 18της χρόνια το 1997, λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας της. Και γρήγορα επιλέχθηκε για το προσωπικό του κατασκοπευτικού αεροσκάφους RC-135, ως «αναλύτρια κρυπτογραφικής γλώσσας».

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η Γουίτ «αποκάλυψε στο ιρανικό καθεστώς ένα απόρρητο πρόγραμμα πληροφοριών καθώς και την ταυτότητα ενός πράκτορα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του».

Το βιογραφικό της αναφέρει ότι η Μόνικα έζησε και εργάστηκε σε χώρες ανάμεσά στις οποίες είναι το Ιράκ, το Κατάρ, η Ιορδανία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Τατζικιστάν και το Ιράν. «Υπηρέτησα επί δέκα χρόνια στην Αεροπορία και συμμετείχα στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ» έγραφε η ίδια στην ιστοσελίδα «Βετεράνοι του Ιράκ Κατά του Πολέμου».

Εκεί έγραψε ότι «έχοντας δει τόσο μεγάλη διαφθορά και τη ζημιά που κάναμε τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν και στην εικόνα των ΗΠΑ αποφάσισα ότι πρέπει να κάνω ό,τι περισσότερο μπορώ για να βοηθήσω να διορθωθεί η κατάσταση».

«Ως κάποιος που υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό επί χρόνια, περίμενα ότι αφότου ασπάστηκα το Ισλάμ το δικαίωμά μου να επιλέγω τη θρησκεία μου και τις πεποιθήσεις μου θα γινόταν σεβαστό. Ωστόσο, ένα μέλος του αμερικανικού στρατού που ασπάζεται το Ισλάμ δεν είναι κάτι που μπορεί να αντέξει ο Στρατός. Τα φοβάται αυτά τα άτομα», δήλωνε η Γουίτ.

Σύμφωνα με το εις βάρος της κατηγορητήριο, στις αρχές του 2012 όταν ασπάστηκε η Γουίτ το Ισλάμ -μαζί με τον Σον Στόουν, τον γιο του Αμερικανού σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν- η τελετή είχε μεταδοθεί από την ιρανική τηλεόραση.

Η Γουίτ και ο Στόουν συμμετείχαν στην ίδια διάσκεψη στην Τεχεράνη, με τίτλο «Hollywoodism», η οποία αναφερόταν στην ανηθικότητα της αμερικανικής κινηματογραφικής κουλτούρας, που αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου.

Σύμφωνα πάντως με τις αμερικανικές Αρχές, οι διοργανωτές της διάσκεψης ήταν στενά συνδεδεμένοι με το επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και αυτού του είδους οι διοργανώσεις αποτελούσαν πρόσφορο έδαφος για την στρατολόγηση κατασκόπων.

«Κάνω έξοδο και την κάνω! Πάω στο σπίτι μου», έγραφε στο τελευταίο της email προτού χαθεί στα βάθη του Ιράν κι έκλεινε με ένα χαμογελαστό emoji.

Πηγές: «ΝΥΤ» «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Guardian»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available