Απομονωμένος όσο ποτέ ο Ντόναλντ Τραμπ, λέει η «NYT»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Απομονωμένος περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο της μέχρι σήμερα σχεδόν διετούς θητείας του εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε πρωτοσέλιδο και εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, για δύο χρόνια ο Τραμπ διεξήγαγε πόλεμο κατά της ίδιας της κυβέρνησής του, πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι γύρω του είναι ανόητοι. Ο Πρόεδρος θυμώνει όταν αντιστέκονται στις επιθυμίες του, δεν ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες των ενημερώσεών τους, γίνεται ιδιαίτερα αναστατωμένος όταν του λένε ότι δεν έχει τη δύναμη να κάνει ό,τι θέλει, γεγονός που τον κάνει καχύποπτο ότι τον υπονομεύουν κρυφά.

Τώρα ο Πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε κάποτε ότι «μόνος του μπορεί να διορθώσει» το σύστημα όλο και περισσότερο στέκεται μόνος του απέναντι σε ένα σύστημα που φαίνεται να είναι πιο προβληματικό από ποτέ. Ο στροβιλισμός των τελευταίων ημερών -η αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης, τα διάφορα σκάνδαλα, η αναταραχή στις χρηματαγορές, η απότομη απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία και η παραίτηση του αποξενωμένου Υπουργού Αμυνας- έχει αφήσει την αίσθηση μιας προεδρίας που κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Στη μέση της θητείας του, ο Τραμπ δείχνει να έχει περισσότερη σιγουριά από ποτέ στη δική του κρίση και είναι αποκομμένος από οποιονδήποτε άλλο.
Ξοδεύει όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια τηλεόραση, συχνά αποσύρεται στην κατοικία του από την ανησυχία ότι παρακολουθείται πολύ στενά. Καθώς απομακρύνει από κοντά του τους συμβούλους του, στρέφεται σε παλιούς συνεργάτες του παραπονούμενους ότι δίπλα του έχουν μείνει πολύ λίγοι από εκείνους που ήταν κοντά του από την αρχή.

Το πορτρέτο που αναδύεται από συνεντεύξεις που έκανε η «ΝΥΤ» με περίπου 30 νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης, προσωπικούς φίλους, πολιτικούς συμμάχους, νομοθέτες και συνεργάτες νομοθετών, παρουσιάζει έναν πρόεδρο που άγεται και φέρεται, που δεν έχει δισταγμό να αγνοήσει ιστορικούς συμμάχους και που προεδρεύει σχεδόν μιας μόνιμης αναταραχής ακόμα και στη δική του ομάδα, καθώς ακολουθεί τα δικά του ένστικτα.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν σε αιτήματα της «ΝΥΤ» για σχόλια στο εν λόγω δημοσίευμα. Ομως, καθώς ο Πρόεδρος προσπαθεί να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός, η πορεία πρόκειται να καταστεί πολύ πιο επικίνδυνη.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η βουλευτής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, θα γίνει η πρόεδρος της Βουλής, και οι Δημοκρατικοί στο Σώμα θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν έρευνες σε βάρος του Τραμπ, της οικογένειάς του και των επιχειρήσεών του.

Κάποια στιγμή μετά από αυτό, θα αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της έρευνας του Ρόμπερτ Μόλερ. Και κάποια στιγμή, η Πελόζι θα δεχθεί πίεση από την φιλελεύθερη βάση της να ξεκινήσει έρευνα που θα αφορά την παραπομπή σε δίκη του Τραμπ.

«Τίποτα από αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσει τα δύο επόμενα χρόνια δεν θα έχει να κάνει με αυτό που αντιμετώπισε κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του», δήλωσε ο Μάικλ Στιλ, εδώ και χρόνια σύμβουλος σε Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς, όπως ο Πολ Ράιαν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπένερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available