Απονεμήθηκαν τα βραβεία Νόμπελ

 

ΟΣΛΟ. ΝΟΡΒΗΓΙΑ. («Associated Press»). Με κάθε τιμή, λαμπρότητα και επισημότητα έγιναν χθες σε Οσλο και Στοκχόλμη οι απονομές των βραβείων Νόμπελ, τα οποία είχαν ανακοινωθεί πριν από περίπου δύο μήνες.
Στο Οσλο, η Νορβηγική Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης 2013 στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW)των Ηνωμένων Εθνών που έχει αναλάβει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Στην Στοκχόλμη έγινε η απονομή των πέντε άλλων κατηγοριών του βραβείου.
Ως προς το Νόμπελ Ειρήνης, το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), Αχμέτ Ουζουμτζού.
Στη Στοκχόλμη, ο 80χρονος Βέλγος Φρανσουά Ενγκλερτ και ο 84χρονος Βρετανός Πίτερ Χιγκς έλαβαν το Νόμπελ Φυσικής 2013 για το έργο τους πάνω σ’ ένα μικροσκοπικό σωματίδιο, το οποίο πιστεύεται ότι έχει κεντρική σημασία για την εξήγηση της προέλευσης του σύμπαντος.
Οι Αμερικανοί Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν, καθώς και ο γερμανικής καταγωγής ερευνητής Τόμας Ζίεντχοφ έλαβαν το βραβείο Νόμπελ 2013 στον τομέα της Ιατρικής.
Το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το 2013 απονεμήθηκε στους Μάρτιν Κάρπλους, Μάικλ Λέβιτ και Αριε Γουάρσελ, οι οποίοι «ανέπτυξαν πολυεπίπεδα μοντέλα για πολύπλοκα χημικά συστήματα», ενώ τρεις οικονομολόγοι οι οποίοι εργάζονται στις ΗΠΑ έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για το 2013. Πρόκειται για τους Γιουτζίν Εφ Φάμα, Λαρς Χάνσεν και Ρόμπερτ Σίλερ που κέρδισαν το βραβείο επειδή ερεύνησαν ο καθένας χωριστά το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στις αγορές και πώς αυτές επηρεάζονται σε μακροπρόθεσμη βάση. Πρόκειται για την πορεία των μετοχών, των ομολόγων, αλλά και των τιμών των ακινήτων. Η καλύτερη κατανόηση των παραγόντων αυτών θεωρείται ότι βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αγορών και επιτρέπει στους επενδυτές να αναγνωρίζουν ευκολότερα και -κυρίως- γρηγορότερα τη δημιουργία φούσκας.
Η Αλις Μονρό, όπως το είχε δηλώσει εγκαίρως, δεν βρέθηκε στη Στοκχόλμη για να παραλάβει η ίδια το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά εκπροσωπήθηκε από μία από τις κόρες της.
Στην αιτιολογία της απόφασης τον Οκτώβριο αναφερόταν ότι «το βραβείο τής απονέμεται για τη δεξιοτεχνία της στη μικρή φόρμα του σύγχρονου διηγήματος».
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, 10 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος απεβίωσε στις 10 Δεκεμβρίου του 1896.
Οι νομπελίστες στη Στοκχόλμη έλαβαν τιμητικά διπλώματα και χρυσά μετάλλια στη Φιλαρμονική της Στοκχόλμης από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας Καρλ 16ου Γκούσταβ. Το ποσό της χρηματικής αμοιβής για την καθεμία κατηγορία το 2013 αποτέλεσε $1,2 εκατομμύρια.
Στο Οσλο της Νορβηγίας, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, ο επικεφαλής του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) δήλωσε ότι η απομάκρυνση των χημικών όπλων από το έδαφος της Συρίας ενδέχεται να καθυστερήσει κατά τι λόγω των επιχειρησιακών δυσκολιών που συνεπάγεται η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου.
Πάντως η όποια καθυστέρηση θα είναι μικρή και η προθεσμία που έχει οριστεί για την καταστροφή των όπλων αυτών, τα μέσα του 2014, παραμένει ρεαλιστική, πρόσθεσε ο Ουζουμτζού, στον οργανισμό του οποίου έχει ανατεθεί η εποπτεία της διαδικασίας καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Τα πιο επικίνδυνα χημικά όπλα πρέπει να έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας έως την 31η Δεκεμβρίου, ενώ τα όπλα μιας δεύτερης κατηγορίας πρέπει να έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας ώς την 5η Φεβρουαρίου.
«Με δεδομένες τις συνθήκες στη χώρα αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο Ουζουμτζού σε δηλώσεις του σε μια συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχουν πολύ απαιτητικά χρονοδιαγράμματα τα οποία θέλουμε να εκπληρώσουμε και είμαι πεισμένος ότι η προθεσμία (για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων) ώς τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου θα τηρηθεί».
Σύμφωνα με τον Ουζουμτζού οι βασικές δυσκολίες είναι η ασφάλεια, ιδίως σε δευτερευούσης σημασίας δρόμους και περιοχές πρόσβασης στις διάφορες εγκαταστάσεις, και η αυστηρή διαδικασία επαλήθευσης, η οποία προαπαιτεί εκτεταμένη συνεργασία με στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ.
Μολαταύτα ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ είπε ότι η πρώτη φάση της απομάκρυνσης των όπλων μπορεί να γίνει στις αρχές ώς τα μέσα του Ιανουαρίου και η δεύτερη μπορεί να καθυστερήσει για «μερικές ημέρες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available