Αποστολές με αεροπλανάκια σχεδιάζει η Αmazon

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Associated Press»). Η Amazon.com εξετάζει σχέδιο για την παράδοση των παραγγελιών στους πελάτες της με αεροπλανάκια-ρομπότ (τύπου drones), όπως δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζεφ Μπέζος, προχθές, Κυριακή στην εκπομπή «60 Minutes» του τηλεοπτικού δικτύου «CBS».

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα πακέτα θα παραδίδονται το συντομότερο δυνατόν με τις ιπτάμενες συσκευές μέσω της αποκαλούμενης υπηρεσίας Prime Air, είπε ο Μπέζος.
Ο Μπέζος πρόβαλε ένα σχετικό βίντεο στην εκπομπή «60 Minutes» που δείχνει με ποιόν τρόπο τα «αεροπλανάκια» θα περισυλλέγουν τα πακέτα μέσα σε μικρούς κίτρινους πλαστικούς κάδους από τα κέντρα διανομής της Amazon και θα πετούν μέχρι το σημείο παράδοσης των παραγγελιών αφού προηγουμένως οι πελάτες κάνουν ηλεκτρονικώς την παραγγελία τους στη διεύθυνση Amazon.com.
Ο στόχος αυτού του νέου συστήματος παράδοσης είναι να φθάνουν τα πακέτα, μέγιστου βάρους 2,3 κιλών, στον πελάτη μέσα σε 30 λεπτά από τη στιγμή που κάνει την παραγγελία, σύμφωνα με την μεγαλύτερη εταιρεία λιανεμπορίου στο Ιντερνετ.
Η εκτέλεση αυτού του σχεδίου θα χρειαστεί «κάποια χρόνια», καθώς η Αmazon αναπτύσσει περαιτέρω την τεχνολογία και αναμένει την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να τής θέσει τους όρους και τους κανονισμούς, πρόσθεσε η εταιρεία.
Ο Μπέζος δήλωσε στην εκπομπή ότι η υπηρεσία μπορεί να είναι έτοιμη και να τεθεί σε λειτουργία ακόμη και σε τέσσερα χρόνια, παρότι σημείωσε ότι αναφορικά με τέτοια ζητήματα είναι αισιόδοξος.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται κυρίως από τον αμερικανικό στρατό για να εκτοξεύουν πυραύλους σε χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Ωστόσο, το κόστος αυτών των μη επανδρωμένων αεροπλάνων-ρομπότ μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τα καθιστά πιο προσβάσιμα για εμπορική χρήση από εταιρείες ή μικρές επιχειρήσεις.
Αν το σχέδιο προχωρήσει, θα απειλήσει τις μεταφορικές εταιρείες Fedex και UPS, τις οποίες η Amazon χρησιμοποιεί για πολλές παραγγελίες της.

Yπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Μπέζος ήρθε πρόσφατα σε συμφωνία για την πώληση της έδρας της «Washington Post», στο κέντρο της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και μόλις μερικά τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, σε μεσίτη κατέληξε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου. Η εφημερίδα, η οποία πρόσφατα πέρασε στα χέρια του Τζεφ Μπέζος, θα συνεχίσει να νοικιάζει τα γραφεία μέχρι να βρεθεί ο νέος χώρος που θα στεγάσει τα κεντρικά της. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της εφημερίδας, η Graham Holdings, κατέληξε σε συμφωνία με τη μεσιτική Carr για πώληση του κτιρίου έναντι 159 εκατ. δολαρίων. Η νέα ιδιοκτησία της εφημερίδας είχε ήδη ξεκινήσει να ψάχνει νέα έδρα και, μέχρι να βρεθεί, η σύνταξή της θα μείνει (με ενοίκιο) στο κτίριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available