Αποφυλακίζεται ο Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην CEO της Τράπεζας Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το τριμελές Εφετείο ανέτρεψε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία, που είχε καταδικάσει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη σε 2,5 χρόνια φυλάκιση.

Το Εφετείο τον αθώωσε για την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς με πλειοψηφία 2 προς 1. Ο Ανδρέας Ηλιάδης θα αποφυλακιστεί άμεσα.

Στην απόφασή του το Ανώτατο αναφέρει ότι είναι φανερό από τις περιστάσεις ότι δεν επρόκειτο για μεθόδευση στα πλαίσια χειραγώγησης της αγοράς, «αλλά για προσπάθεια, κατά την ώρα εκείνη, του εφεσείοντα (Ανδρέα Ηλιάδη) να αποφύγει την πίεση της συγκεκριμένης περίστασης, να αντιμετωπίσει τους οργισμένους μετόχους και τις επίμονες ερωτήσεις τους».

«Όπως το έθεσε το Κακουργιοδικείο ‘δεν ήθελε εκείνη τη χρονική στιγμή’ να δώσει την αληθή εικόνα», συνεχίζει η απόφαση.

Τούτο όμως, σημειώνεται, «δεν αποτελεί, από μόνο του, ποινικό αδίκημα και, μάλιστα, κακούργημα».

«Άλλωστε, ακόμα και αν είχε σκοπό να αποφύγει τις ‘κινήσεις τους στην αγορά’, όρος που ούτως ή άλλως είναι ανεπίτρεπτα ευρύς προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ποινική ευθύνη, τούτο δεν ισοδυναμεί υπό τις περιστάσεις με στόχευση για στρέβλωση των τιμών και χειραγώγηση της αγοράς», προστίθεται.

Διαφωνία Γενικού Εισαγγελέα

Τη διαφωνία του τόσο με τη νομική πτυχή όσο και με το σκεπτικό της απόφασης, εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον Ανδρέα Ηλιάδη.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η Νομική Υπηρεσία καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε, μέσα στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, εκεί και όπου διαπιστώνεται η ενδεχόμενη διάπραξη κάποιων ποινικών αδικημάτων, τα οποιαδήποτε πρόσωπα εμπλέκονται να οδηγούνται στο δικαστήριο», κάνοντας λόγο για  υποθέσεις που από τη φύση τους είναι «δύσκολες και περίπλοκες».

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «το τριμελές Εφετείο είχε διαφορετική άποψη, κατά πλειοψηφία δύο προς ένα», σημειώνοντας ότι «παρά το ότι οι δικαστικές αποφάσεις, έστω και κατά πλειοψηφία, είναι πάντα σεβαστές, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη διαφωνία μας με την απόφαση της πλειοψηφίας, τόσο σε σχέση με τη νομική της πτυχή όσο και με τη λογική την οποία έχει προβάλει».

«Παρά τη διαφωνία μας η απόφαση δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή», κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available