Αποχώρηση ΝΔ από ΕΣΕΠ επειδή δεν ενημερώθηκε για τον ομογενή Παπαδόπουλο και Εθνικά

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε να ενημερώσει για τα όσα είχε συζητήσει μαζί του ο ομογενής Γιώργος Παπαδόπουλος (George Papadopoulos), καθώς και για τα εθνικά θέματα, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που συγκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. To αίτημα για ενημέρωση είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία στη συνέχεια αποχώρησε.

Ο κ. Παπαδόπουλος, που είχε διατελέσει συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, είχε πει μεταξύ άλλων και στον Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (στα τέλη Μαϊου του 2016), ότι ένας μυστηριώδης Μαλτέζος καθηγητής τού είχε αποκαλύψει ότι οι Ρώσοι είχαν στην κατοχή τους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον.

Τον ισχυρισμό αυτόν έκανε ο ομογενής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή στον ομογενή δημοσιογράφο, Γιώργο (Τζορτζ) Στεφανόπουλο, στην εκπομπή «This Week» του «ΑΒC», αλλά και σε εκπομπή του «CNN» που μεταδόθηκε την Παρασκευή.

Οπως εξάλλου προκύπτει, την αποκάλυψη αυτή είχαν κάνει οι δικηγόροι του και στο υπόμνημα που είχαν καταθέσει προ εβδομάδος στο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας -το οποίο σημειωτέον είχε να συγκληθεί 16 μήνες- ο Ν. Κοτζιάς αρνήθηκε να διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης. Αν και του ζητήθηκε δύο φορές από τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, και παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη πολλά και σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά, το Αλβανικό, το Κυπριακό και το Κόσοβο, εν τούτοις, ο Υπουργός επέμενε σε διαβούλευση σχετικά με τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, για το οποίο έτσι κι αλλιώς η ΝΔ είναι θετική.

Ο Υπουργός απάντησε στον εκπρόσωπο της ΝΔ πως «δεν υπάρχουν εξελίξεις» και τότε οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαϊδης, αποχώρησαν καταγγέλλοντας πως «η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να διευρύνει την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να αποφύγει -για μια ακόμα φορά- οποιαδήποτε ενημέρωση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα, ανάγκασε την ΝΔ να αποχωρήσει».

Πράγματι, το θέμα ημερήσιας διάταξης είχε καθοριστεί από τις 16 Αυγούστου και ήταν η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει για περίπου 16 μήνες και ως εκ τούτου η άρνηση ως προς την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων θεωρείται αδιανόητη, σχολιάζουν πηγές της Πειραιώς.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ακόμη ότι «το σημερινό ΕΣΕΠ συγκαλείται μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του», κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Αγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.».

Επίσης, σημείωσε πως η ΝΔ δεν θα μπορούσε να δεχτεί «τη σημερινή συνεδρίαση ως νομιμοποίηση της απουσίας κάθε συζήτησης, κάθε ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά ζητήματα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available