Απροκάλυπτη ανησυχία προκαλεί πια ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Evan Vucci, FILE)

Είναι πια καιρός να αρχίσουμε να ανησυχούμε, όσοι δεν ανησυχούσαμε μέχρι τώρα, από την προεδρία του Τραμπ, όπως αποδεικνύουν και τα γεγονότα της εβδομάδας αυτής. Αν τα λόγια αυτά σας ακούγονται ως λόγια κάποιου «φιλελεύθερου» σχολιαστή ξανασκεφτείτε το.

Εκτός κι αν θεωρείται «φιλελεύθερη» και η «Wall Street Journal», η οποία γράφει σε κύριο άρθρο της την Παρασκευή:

«O κ. Τραμπ πέρασε στην αντίπερα όχθη αυτή την εβδομάδα, από τη δημιουργία θεωρούμενης αναστάτωσης, σε ένα βαθμό πολιτικής αστάθειας που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον πολιτικό κίνδυνο για τον ίδιο και τα συμφέροντα των Ηνωμένων πολιτειών».

Και καταλήγει η «Journal»: «Ο κ. Τραμπ ενεργεί λιγότερο σαν ένας άνθρωπος που προκαλεί εμπιστοσύνη και περισσότερο σαν μαινόμενος ταύρος».

Σκληρά μεν αλλά σωστά λόγια.

O Τραμπ είχε δίπλα του την ασφάλεια τριών σοβαρών ανθρώπων, του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, των στρατηγών ΜακΜάστερ, Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, του Τζον Κέλι (John Kelly) προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και του Τζιμ Μάτις (Jim Mattis), υπουργού Αμυνας.

Στην Ουάσιγκτον αποκαλούσαν τους στρατηγούς ως την «τρόικα των λογικών», τον «Αξονα των ενηλίκων» και ως «την Επιτροπή που θα σώσει την Αμερική».

Τώρα έχουν όλοι φύγει. Δεν υπάρχει πλέον κανείς με ανάστημα για να ορθώσει ένα διαφορετικό λόγο, να διαφωνήσει με τον πρόεδρο, να συγκρατήσει τις χειρότερες παρορμήσεις του Τραμπ.

Επικίνδυνα πράγματα.

Υπάρχει δε ακόμα ένα στοιχείο που πρέπει να μας ανησυχεί εμάς τους Ελληνες:

Τελικά παρά την κρίση που πέρασαν οι σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν φαίνεται πως άρχισε και τον επηρεάζει πάλι σε ένα μεγάλο βαθμό.

Από την «Wall Street Journal» μέχρι το «Associated Press» αλλά και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τον στρατό από τη Συρία -και να προδώσει τους Κούρδους- οφείλεται στον Ερντογάν.

Γράφει η «Journal»:

«Η απόφαση (για την απόσυρση του στρατού από τη Συρία) η οποία λήφθηκε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δικτάτορα Ερντογάν κέρδισε τον δημόσιο έπαινο από έναν από τους μεγάλους ωφελημένους, τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν».
Κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Η αβεβαιότητα που προκαλεί ο Τραμπ θα ζημιώσει τον εαυτό του, τη χώρα και τους συμμάχους της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available