«Απόβαση» φίλων του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα

O Tούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τυγχάνει «επίσημης» υποδοχής από τον Μ. Ακιντζί σε προηγούμενη επίσκεψή του στα κατεχόμενα (AP Photo/Petros Karatjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «Ο Φιλελεύθερος»). Πεδίο οικονομικών συναλλαγών και διαπλοκής αποτελεί η κατεχόμενη Κύπρος για το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα φίλων του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο αποτελεί κοινό μυστικό και φαίνεται να επηρεάζει τις εξελίξεις του Κυπριακού αλλά και τη διαχείριση που γίνεται από τουρκικής πλευράς σε διάφορες πτυχές.

Αυτό, τουλάχιστον, υποδεικνύουν ενημερωμένες πηγές, που παρακολουθούν τις «πολυεπίπεδες» δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προβάλλει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην κυριακάτικη έκδοσή της, Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι πολιτικά και όχι μόνο φίλοι του Τούρκου Προέδρου, έχουν έντονη οικονομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα ενώ φαίνεται πως θα αναλάβουν και μια σειρά άλλα έργα, που θα εγκρίνει η Τουρκία ή και το ψευδοκράτος. Όλα αυτά με τις πλάτες της Άγκυρας.

Τούτο, βέβαια, που διαδραματίζεται στα κατεχόμενα συνιστά μέρος της ευρύτερης εικόνας της τουρκικής πολιτικής και αφορά πρωτίστως στις προσωπικές και πολιτικές συνεργασίες του Ερντογάν.

Τούρκοι επιχειρηματίες, λοιπόν, έχουν αναλάβει έργα υποδομής σε όλη την κατεχόμενη περιοχή. Για παράδειγμα, στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου ανέλαβαν σημαντικά έργα (πανεπιστήμιο, δρόμοι κ.λπ.) και ευελπιστούν να εξασφαλίσουν κι άλλα.

Σημειώνεται πως κατά τις συζητήσεις στα πλαίσια της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, η τουρκική πλευρά διαμήνυσε πως θα μπορούσε να συζητήσει επιστροφή μόνο μέρους της περιοχής της Μόρφου (αυτό προκύπτει και από τον χάρτη που κατέθεσαν τον Ιανουάριο στη Γενεύη).

Είχε αναφερθεί πως στην Πενταμερή σε συζητήσεις που έγιναν στο μικρό τραπέζι των συζητήσεων, η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται επιστροφή ολόκληρης της πόλης, σίγουρα όχι της παραλίας ενώ είχαν τεθεί και όροι ως προς τις περιουσίες και έργα υποδομής. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε αναφορά και στο κτηριακό συγκρότημα του πανεπιστημίου.

Εμπλοκή των φίλων Ερντογάν υπάρχει και στο έργο του αιώνα, τη μεταφορά του νερού (κατασκευή και διαχείριση). Εκεί που έγιναν έργα υποδομής για το νερό, η τουρκική πλευρά δεν ήταν και φαίνεται να είναι διατεθειμένη να συζητήσει «εδαφικές αναπροσαρμογές».

Προ πολλού έγιναν επενδύσεις στον τουριστικό τομέα με ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχείων. Την ίδια ώρα, σχεδιάζουν την κατασκευή ναυπηγείων στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου ενώ κάποια στιγμή εξέταζαν και το ενδεχόμενο για λειτουργία αεροδρομίου στην Καρπασία. Εμπλοκή φίλων του Ερντογάν υπάρχει και στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Οι πληροφορίες φέρουν επίσης συμμετοχή Τούρκων επιχειρηματιών και στην ανοικοδόμηση των μαρωνίτικων χωριών.

Σε σχέση, επίσης με το θέμα της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου αλλά και ευρύτερα των κατεχόμενων περιοχών, υπενθυμίζεται πως είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2014 πρωτόκολλο συνεργασίας από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) με την Ένωση Τουρκοκυπρίων Εργολάβων.

Αργότερα ο Τουρκοκυπριακός Σύνδεσμος υπέγραψε συμφωνία με τους Τούρκους εργολάβους. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργολάβων Τουρκίας, Μιτχάτ Γενίγκιουν, εκτίμησε τότε ότι υπάρχουν δουλειές στην Κύπρο αξίας 100 δισ. ευρώ. Η Ένωση, είπε, έχει 140 μέλη που κάνουν το 70% των κατασκευών στην Τουρκία και το 90% των εργασιών κατασκευαστικών τουρκικών εταιρειών στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και για έργα σε «αδρανείς περιοχές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *