Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση Επενδυτικού Ταμείου

Από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Τρόοδος. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου, με την αρχική «προικοδότηση» από το κράτος να ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ, αποφάσισε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών. Η δημιουργία του στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας και δημιουργικότητας. Πρόκειται για μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, ώστε ο τραπεζικός τομέας να μην είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης.

Ανακοινώνοντας την απόφαση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι αν και η πρωτοβουλία λαμβάνεται από το κράτος, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ταμείου δεν θα υπάρχει καμία κρατική συμμετοχή και το Ταμείο θα λειτουργεί με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια.

Ταυτόχρονα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε ενημέρωση και η διαπίστωση είναι ότι από τις 2 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του σχεδίου Εστία. Το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας θα είναι έτοιμο να δεχθεί τις αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να προχωρήσει η εφαρμογή του, πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη ότι πέραν της ημερήσιας διάταξης του Υπουργικού, έγινε και μια ευρεία συζήτηση για μια σειρά από σημαντικά θέματα πολιτικής, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι «λήφθηκαν αποφάσεις και δόθηκαν κατευθύνσεις».

Ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.

Είπε ότι και στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο, παρά μια κάποια επιβράδυνση σε σχέση με τους πολύ ψηλούς ρυθμούς που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια της ανάκαμψης. Ακόμη, ανέφερε ότι εξακολουθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, στο 3,3% το πρώτο εξάμηνο, να είναι περίπου τριπλάσιος από το τι ισχύει στην υπόλοιπη ευρωζώνη και πρόκειται για ένα ικανοποιητικότατο ρυθμό της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η οικονομική πολιτική παρακολουθεί τις εξελίξεις, ιδιαίτερα τα όσα συμβαίνουν στη διεθνή οικονομία στην οποία λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχει μια τάση επιβράδυνσης. «Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης επιτρέπει στην ανεργία να είναι πλέον, κατά το πρώτο εξάμηνο, χαμηλότερη του 7%, υπάρχει συνεχής πτωτική τάση, η οποία εξάλλου επιβεβαιώνει και τον στόχο της Κυβέρνησης μέσα στην επόμενη χρονιά να μιλάμε για συνθήκες πλήρους απασχόλησης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, υπάρχει πάντοτε σημαντικό πλεόνασμα, το οποίο έχει την περίοδο αυτή ενισχυθεί, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, γύρω στο 0,5%.

Για το δημόσιο χρέος είπε ότι ακολουθώντας μια πτωτική πορεία μετά την έκτακτη αύξηση λόγω του χειρισμού που είχε η υπόθεση της Συνεργατικής Τράπεζας, είναι γύρω στο 96% με συνεχιζόμενη την πτωτική τάση.

Είναι σημαντικό ότι τα έσοδα του κράτους σημειώνουν εξαιρετικά σημαντική αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο και οι δαπάνες είναι χαμηλότερες, μισές αυτών των εσόδων πράγμα που επιτρέπει να έχουμε το σημαντικό πλεόνασμα που παρατηρείται, είπε.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι ο επενδυτικός νόμος έχει πλήρως τροποποιηθεί και προσαρμοστεί, ώστε να μπορέσει να δώσει την απαιτούμενη ώθηση, ιδιαίτερα στις στρατηγικές επενδύσεις και σε άλλα αναπτυξιακά σχέδια. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο τροποποιημένος νόμος θα υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία. «Αναμένεται ότι με τον νόμο αυτό θα δημιουργηθεί μια αρκούντως στελεχωμένη και τεχνοκρατικά προσαρμοσμένη διεύθυνση για την υλοποίηση επενδύσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών με εξειδικευμένο προσωπικό για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πολιτική του κράτους» είπε.

Ακόμη, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ενημερωθεί ότι είναι έτοιμη η νομοθετική πρόταση για τη σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ακόμη έναν άξονα που θα ενισχύσει και την αναπτυξιακή πορεία και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα αυτό, καθώς και των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτει η Κύπρος. Η νομοθεσία αυτή είναι κατατεθειμένη στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία, κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available