Από Αύγουστο χειμώνα…

Στιγμιότυπο από την ελληνική βραδιά στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Φωτογραφία Αρχείο "Ε. Κ." - Κώστας Μπέη

Του Δημήτρη Τσάκα. 

«Από Αύγουστο χειμώνα και από Μάρτη καλοκαίρι», λέει ο πάνσοφος λαός.

Πρόκειται για μια γεμάτη νόημα ρήση την οποία επικαλούμαστε στις συζητήσεις με συγγενείς, φίλους και συνεργάτες για να δώσουμε το έναυσμα να ξεφύγουμε από τη θερινή ραστώνη.

Ο Αύγουστος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες για διακοπές και για ξεκούραση. Είναι παράλληλα και ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθεί κανείς τα πατρώα εδάφη. Είναι ο καλύτερος μήνας, διότι στα προαύλια των ναών και στα μεσοχώρια διοργανώνονται τρικούβερτα γλέντια και τα ανταμώματα.

Τα γλέντια παρέχουν τη δυνατότητα στους ομογενείς όχι μόνο να διασκεδάσουν, αλλά και να διδάξουν στα παιδιά και εγγόνια τους τις παραδόσεις και το πιο σημαντικό να γνωρίσουν τους συγγενείς και τους φίλους τους.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας με περιορισμένη ομογενειακή δράση.

Οι σύλλογοι και οι αδελφότητες τη θερινή περίοδο σπάνια διοργανώνουν εκδηλώσεις και αυτό έχει τις δικές του συνέπειες στη συλλογική δράση και του φθινοπώρου. Αν και οι ηγέτες τους ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να διοργανώσουν εκδηλώσεις διότι οι περισσότεροι αυτή την περίοδο πάνε Ελλάδα, εν τούτοις το πρόσχημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τον λήθαργο στον οποίο εισέρχεται το καλοκαίρι η οργανωμένη ομογενειακή δράση.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο πρόεδρος είτε ο γραμματέας βρίσκονται στην Ελλάδα οι σύλλογοι και οι αδελφότητες μπορεί να διοργανώσουν εκδηλώσεις που να διαφέρουν και να ενδιαφέρουν.

Ειδικά τον Αύγουστο είναι πολύ πιο εύκολα, διότι δεν χρειάζεται να ενοικιάσουν χώρους. Μπορεί να διοργανώσουν διάφορες εκδηλώσεις στα πάρκα, ακόμη και στην παραλία.

Μπορεί να καλέσουν τα μέλη και τους φίλους να παρακολουθήσουν μαζί ταινίες, να διοργανώσουν παιγνίδια και άλλα αθλήματα, να παρακολουθήσουν το ηλιοβασίλεμα, να απολαύσουν από κοινού ένα δείπνο. Και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *