Από μετανάστης στην Αμερική, όπου αρχικά έπλενε πιάτα στη Βοστώνη, ευεργέτης του τόπου του

Διακρίνονται ο κ. Αθανάσιος Παλαιολόγος (στη μέση), με την αδερφή του Μαριάννα και τον αδερφό του Αντώνη (αριστερά). Ακόμη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης (πίσω από τον κ. Παλαιολόγο) και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη (δεξιά). Πηγή: ΥΠΕΞ.

ΛΕΣΒΟΣ. Ο 93χρονος Θανάσης Παλαιολόγος, με καταγωγή από τη Νάπη Λέσβου, δεν είναι άγνωστος στην τοπική κοινωνία του νησιού.

Δεν είναι «ξένος» και σε πολλούς στην Ομογένεια, καθώς υπήρξε για χρόνια, ο ίδιος, μετανάστης στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπως πλήθος ομογενών ακόμη, πλένοντας πιάτα, ενώ παράλληλα σπούδαζε.

Πρόσφατα, αν και δεν το επεδίωξε, έγινε ευρέως πιο γνωστός για την ανιδιοτέλειά του. Ο «κυρ-Θανάσης», αποφάσισε να δωρίσει 600.000 δολάρια για τις ανάγκες της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Μία πράξη που δεν πέρασε «απαρατήρητη» από την Πολιτεία. Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συνομίλησε μαζί του τηλεφωνικά και τον συνεχάρη κατά τη διάρκεια τιμητικής τελετής την Πέμπτη, 8 Αυγούστου στη Μυτιλήνη.

«Παρών» στο νησί ήταν μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος βράβευσε τον κ. Παλαιολόγο, μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η ζωή του «κυρ-Θανάση» -καταπώς τη διηγήθηκε στον Υφυπουργό στο γραφείο της πρυτάνεως Χρυσής Βιτσιλάκη- υπήρξε πραγματικό μυθιστόρημα ταυτισμένο με την μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας.

Πήγε μετανάστης στην Αμερική πλένοντας πιάτα στη Βοστώνη, ενώ παράλληλα σπούδαζε «γιατί κάθε καλό πηγάζει από τη γνώση». Κι ύστερα πορεία στα ανατολικά μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, το διάσημο Σίλικον Βάλεϊ και την ΙΒΜ όπου εργάστηκε.

Υστερα επιστροφή στην Ελλάδα που η γραφειοκρατία δεν τον αφήνει να ζήσει και να εργασθεί, ξανά πίσω στην Αμερική, για να εγκατασταθεί τελικά στη Μυτιλήνη όπου κατάφερε κι επέστρεψε.

Μαζί του, δίπλα του κατά την τελετή βράβευσης, περήφανα για τον αδελφό τους και το ό,τι κατάφερε και τα αδέλφια του, υπερήλικες και μετανάστες στις ΗΠΑ κι αυτοί, η Μαριάννα και ο Αντώνης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σ. Μπαλάσκας

Από αριστερά, ο κ. Αθανάσιος Παλαιολόγος, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης. Πηγή: ΥΠΕΞ.
Διακρίνεται ο κ. Αθανάσιος Παλαιολόγος (στη μέση), ο αδερφός του Αντώνης (δεξιά) και η αδερφή του Μαριάννα. Αριστερά, διακρίνεται ακόμη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης Πηγή: ΥΠΕΞ.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available