Από την ανευθυνότητα στον ρεαλισμό

Στιγμιότυπο από την επίσημη υποδοχή που επιφύλαξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Ντάνφορντ στο Στρατόπεδο «Παπάγου». Φωτογραφία αρχείου: ΓΕΕΘΑ

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». Εγραψε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με το αμερικανικό Πεντάγωνο με αντικείμενο την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών σε ελληνικά εδάφη.

Μάλιστα η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι συνομιλίες περιλαμβάνουν και τη χρήση περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων.

Προφανώς και μια τέτοια εξέλιξη -αν βέβαια ισχύει, που είναι και το πιο πιθανό, δεδομένης της αξιοπιστίας της «WSJ»- είναι κάτι το θετικό για την Αθήνα.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται κοινά ιδανικά, κοινές αξίες και παράλληλα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι δεσμοί τους πρέπει να ενισχύονται όχι μόνο για στρατιωτικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς και πολιτισμικούς.

Ιδίως στην τρέχουσα περίοδο που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές (κατά τον πιο επιεική χαρακτηρισμό) θα ήταν αφέλεια μεγάλη από την πλευρά της Ελλάδας να μην έσπευδε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Παράλληλα, όμως, το όλο ζήτημα που αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα, έχει και μια άλλη σημαντική παράμετρο: Αναδεικνύει την ανευθυνότητα και την υποκρισία των νυν κυβερνώντων όταν βέβαια εκείνοι βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης (ή ακόμα και έξω από το κοινοβούλιο).

Ηταν η περίοδος που οι άνθρωποι που σήμερα κυβερνούν τη γενέτειρα είχαν επενδύσει στην καλλιέργεια ενός στείρου αντιαμερικανισμού που το μόνο που έκανε ήταν να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία και να στέκεται εμπόδιο στις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων να χτίσουν πιο ισχυρές σχέσεις και δεσμούς με τις αμερικανικές κυβερνήσεις.

Από το «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και το «έξω οι βάσεις του θανάτου» περάσαμε λοιπόν στις συζητήσεις με το Πεντάγωνο για αυξημένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων και για τη εγκατάσταση περισσότερων στρατευμάτων σε προσωρινή βάση.

Να καλωσορίσουμε λοιπόν την ελληνική κυβέρνηση στον ρεαλισμό αλλά παράλληλα να υπενθυμίσουμε ότι η υποκρισία της πάνω στο θέμα αυτό (υποκρισία βέβαια με την οποία χτίστηκαν πολιτικές καριέρες) ζημίωσε τη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available