Από την Πάφο η «άριστη των αρίστων» των Παγκυπρίων εξετάσεων

Η Χρυσταλλένη Τρύφωνος.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Μάχη για την πρωτιά στις παγκύπριες εξετάσεις έδωσαν Λευκωσία και Πάφος αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι δυο επαρχίες κέρδισαν τέσσερις θέσεις αντίστοιχα στο top 10 των πρωτεύσαντων για φέτος.

Η μαθήτρια του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφου Χρυσταλλένη Τρύφωνος τερμάτισε πρώτη με γενικό βαθμό κατάταξης – πρόσβασης το 20 και κέρδισε θέση στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Βάσει των αποτελεσμάτων, την δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε ο μαθητής, Κώστα Κυριάκος, από το Παγκύπριο Γυμνάσιο ο οποίος εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την τρίτη θέση πέτυχε η Χαραλάμπους Ζήνα του Λυκείου Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» η οποία εξασφαλίζει θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής είπε ότι με την κατανομή έχουν διατεθεί 2224 θέσεις βάσει των προτιμήσεων των υποψηφίων εκ των οποίων οι 1450 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 582 στο ΤΕΠΑΚ, 96 στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και 96 στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδος.

Διευκρίνισε «ότι η κατανομή των θέσεων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και απαραίτητη προϋπόθεση για διεκδίκηση θέσης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας είναι η κατοχή απολυτηρίου και η εξασφάλιση του απαιτούμενου ‘Γενικού Βαθμού Κατάταξης-Πρόσβασης’ μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων».

Σε δηλώσεις, η πρώτη των πρώτων Χρυσταλλένη Τρύφωνος ανέφερε ότι νιώθει παράξενα με την επιτυχία αφού ήταν κάτι που δεν περίμενε. «Τα συναισθήματα είναι πολλά, ικανοποίηση, ανακούφιση, χαρά που οι κόποι μιας δύσκολης χρονιάς ανταμείφθηκαν. Θα κρατήσω τη θέση που εξασφάλισα στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει μυστικό για επιτυχία στις εξετάσεις απάντησε ότι δεν υπάρχει μυστική συνταγή. «Ο κάθε απόφοιτος πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα στο μυαλό του, ένα πλάνο και ανάλογα με το τι έχει επιλέξει να σπουδάσει να το ακολουθά».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available