Από τον Κοσμά τον Αιτωλό μέχρι…

Κύριε Διευθυντά,

Επί τουρκοκρατίας που η Ελλάδα είχε βυθιστεί στην αμάθεια και αγραμματοσύνη, εμφανίζεται ο μεγάλος Δάσκαλος του Γένους, προφήτης, μάρτυρας και Ισαπόστολος, ο Αγιος Κοσμάς. Οι έμποροι ζημιώθηκαν οικονομικώς από τις συστάσεις του να μεταφερθούν τα κατά τόπους παζάρια από την Κυριακή στο Σάββατο.

Συμβούλευε τους χριστιανούς να ντύνονται απλά, λιτά, και όχι πολυτελώς. Ελαττώθηκε η αγορά μεταξωτών και άλλα πολυτελή, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από τους εμπόρους, ότι είναι όργανο των Ρώσων και επιδιώκει επανάσταση των χριστιανών Ηπείρου και Αλβανίας.

Ο Κουρτ πασάς, πληρωμένος από τους εμπόρους τον κρέμασε. Ερχόμενος ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, οργάνωσε το διαλυμένο Εμπορικό Ναυτικό, πάταξε την πειρατεία, έφερε στην Ελλάδα την πατάτα και τον μεταξοσκώληκα, ίδρυσε τη Σχολή Ευελπίδων που υπάρχει μέχρι σήμερα και πολλά άλλα καλά.
Οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες, ως επί το πλείστον πλούσιοι έμποροι, τον κατηγορούν ως όργανο της ρωσικής κυβέρνησης, διότι τους επέβαλε κάποιο φόρο και επειδή υπήρξε υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου.

Οι Μαυρομιχαλαίοι, παίρνοντας θάρρος από τις κατηγορίες, και έχοντας διαφορές μεταξύ τους τον σκοτώνουν. Με την ίδρυση του κράτους πήγαιναν στην Ελλάδα Ελληνες απ’ όλο τον Κόσμο.

Αλλους τους αποκαλούσαν Φαναριώτες, γιατί σπούδασαν στο Φανάρι και άλλους Καλαμαράδες, γιατί χρησιμοποιούσαν καλαμάρια (μικρά δοχεία) με μελάνη για να γράφουν. Οι αγράμματοι ντόπιοι ήθελαν να αποκλείσουν από τις εκλογές του εξωτερικού εγγράμματους.

Παρακάτω, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ στον Αντώνη μας:

Καταξιωμένε και σεβαστέ κ. Αντώνη Διαματάρη,
Σας αποκαλώ ως ο Αντώνης μας, διότι μας αντιπροσωπεύσατε στην πατρίδα μας, όχι μόνο τους Ελληνες της Αμερικής, αλλά όλο τον Απόδημο Ελληνισμό.
Οι σημερινοί έμποροι δεν πωλούν υφάσματα και κοσμήματα όπως το 1700, τώρα ορίζουν κάθε είδους βιομηχανίες, τράπεζες, κανάλια σ’ όλο τον Κόσμο, Ιντερνετ κ.λπ.
Οι πλουτοκράτες της εποχής κάνουν τον έναν πρόεδρο πλανητάρχη και τον άλλον ρεντίκολο.
Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία από 2016 με τον Τραμπ.
Εναντίον εσάς, βάλανε μπροστά το κόμμα της πολιτικής αφασίας.
Οι βασιλιάδες έχουν δούλους, οι πλούσιοι κόλακες και οι σοφοί φίλους (Ισοκράτης)

Οι φίλοι σας κ. Διαματάρη είναι πάρα πολλοί, πιστοί και αληθινοί Ελληνες!

Χ. Γ. Τσιουρής
Χίλσμπορο, Νιου Χαμσάιρ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available