Αριστες σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και με Κυριάκο βλέπει ο Πάιατ (βίντεο)

Ο κ. Τζέφρι Πάιατ. (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Στην Ουάσιγκτον βρισκόταν χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), όπου συμμετέχοντας σε φόρουμ του Atlantic Council εξέφρασε την πεποίθηση ότι η θετική πορεία των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επαυξηθεί σε περίπτωση που στην εξουσία έλθει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον και ο κ. Πάιατ ήταν ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας από την Ελλάδα στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και επιχειρηματίες.

«Πρέσβη κ. Πάιατ, βλέπουμε μια βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας σας στην Αθήνα και πιθανώς μια από τις καλύτερες σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Αναμένετε ότι αυτό θα συνεχιστεί μετά τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου εάν η Νέα Δημοκρατία βρεθεί στην εξουσία, όπως προβλέπεται, και το ρωτώ αυτό με το δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται ως το κόμμα που παραδοσιακά είναι υπέρ της Δύσης, υπέρ της Ευρώπης στην προσέγγισή της σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και επειδή δεν υποστήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναμένετε από τη Νέα Δημοκρατία να τηρήσει τη Συμφωνία όταν έρθει στην εξουσία; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας διατηρώντας παράλληλα στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας;» ήταν η ερώτηση της συντονίστριας, Κατερίνας Σώκου.

Πάιατ: Ευχαριστώ Κατερίνα, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μου έθεσες και θα αφήσω τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μιλήσει για τις θέσεις του κόμματός του. Για να απαντήσω στην πιο σημαντική ερώτησή σου, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη θετική πορεία της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα επαυξηθεί σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό. Και το λέω αυτό εν μέρει βασιζόμενος στη συζήτηση που είχα με τον κ. Μητσοτάκη μόλις πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Πέμπτη και νομίζω ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία μετά τη συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση του κόμματος για τον στρατηγικό διάλογο και τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ετσι ως προς αυτό το κομμάτι δεν ανησυχώ καθόλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available