Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Η Αστόρια είναι η καρδιά του Αρχιεπισκόπου»

Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια χοροστάτησε την Κυριακή 14 Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από την εμβληματική ενορία του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, συνεπικουρούμενος από τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο αλλά και τον ιερατικό προϊστάμενο της ενορίας, Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα μέλη της κοινότητας, ορισμένα εκ των οποίων είχαν παραβρεθεί στην ενθρόνισή του.

Επρόκειτο για την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της 4ης Οικουμενικής Συνόδου, με τον κ. Ελπιδοφόρο να κάνει αναφορά στα γεγονότα αλλά και τις αποφάσεις της, όπως επίσης και για τις Εκκλησίες που δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις της (Κόπτες, Αρμενική κ.ά.), τονίζοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους αδελφούς μας χριστιανούς, άσχετα εάν οι εκκλησίες μας είναι σε κοινωνία».

Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής καλωσόρισε στην κοινότητα ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος ζήτησε από το ποίμνιο να αναφωνήσει «Αξιος», ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του όταν αναφέρθηκε στη συγκυρία της ημέρας, καθώς τελούταν το 40ήμερο μνημόσυνο της μητέρας του.

«Είναι τιμή μας που, έστω και εν μέσω καλοκαιριού, με αυτήν την ζέστη, ήρθατε κοντά μας να μας ευλογήσετε με την παρουσία σας. Θέλουμε όλοι μας να πούμε ένα ‘Αξιος’, διότι, από την πρώτη στιγμή που ήρθατε, δίνετε δείγματα αγάπης, ταπεινώσεως κι ένα παράδειγμα για όλους εμάς. Είστε ο πνευματικός μας πατέρας κι αναμένουμε στην ποιμαντορία σας να σας γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα. Η μέρα είναι ιδιαίτερη για μένα, καθώς σήμερα είναι τα 40 της μητέρας μου», ανέφερε ο π. Νεκτάριος, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Απαντώντας, ο κ. Ελπιδοφόρος, αφού τόνισε πως αντιλαμβάνεται πλήρως την συγκίνηση του π. Νεκτάριου, στάθηκε στη σημασία της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, αλλά κι εν γένει του Ελληνισμού της Αστόριας.

Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.

«Καταλαβαίνω την συγκίνηση του π. Νεκταρίου. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για αυτό το θερμό καλωσόρισμα, αλλά και όλους εσάς. Θα επισκεφθώ την ενορία και τον χειμώνα. Να ξέρετε ότι η Αστόρια δεν είναι απλά στην καρδιά της Αρχιεπισκοπής. Είναι η καρδιά του Αρχιεπισκόπου. Η Αστόρια κρατάει τις παραδόσεις. Η Αστόρια κρατάει την Παιδεία. Η Αστόρια κρατάει την γλώσσα. Η Αστόρια κρατάει την Ορθοδοξία. Η Αστόρια κρατάει την καρδιά του Αρχιεπισκόπου», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία των γονέων, με αφορμή την απώλεια της μητέρας του π. Νεκτάριου, αλλά και του δικού του πατέρα.

«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μεγάλος ο πόνος. Εγώ έχασα τον πατέρα μου, σχετικά πρόσφατα. Ο,τι αξιώματα έχεις, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι, όταν χάνεις τον πατέρα ή την μητέρα σου είσαι ορφανός», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος έπλεξε το εγκώμιο του Επισκόπου Μηδείας κ. Απόστολου, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ενορία του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας.
Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Κίτσιος.

Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.
Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.
Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.
Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.
Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available