Αρχισε η αποκάλυψη των πολιτικών με κόκκινα δάνεια Συνεργατισμού

Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε αποκαλύψεις ονομάτων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού, προχωρούν κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Τα πρώτα ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία (σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης») και του επίσης βουλευτή του ΔΗΣΥ Κώστα Κωνσταντίνου και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου, (σε ρεπορτάζ του καναλιού «Σίγμα») η οποία προέρχεται από το Κίνημα Οικολόγων.

Τα πρόσωπα αυτά σύμφωνα και με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό (ανάμεσα σε 91 συνολικά πολιτικά εκτεθειμένους αξιωματούχους) είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ) – την ίδια ώρα που εκτελούσαν και νομοθετικά καθήκοντα όσον αφορά τις σχετιζόμενες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Ζαχαρία Κουλία, βουλευτή του ΔΗΚΟ από το 2001, ο οποίος μεταξύ 2005 και 2012 είχε – μέσω εταιρείας στην οποία συμμετείχε – εξασφαλίσει δάνεια από τη ΣΠΕ Μακράσυκας και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου. Σύμφωνα με έγγραφο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), η ιδρυθείσα το 2004 εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική ΛΤΔ» στην οποία η εμπλοκή αφορούσε μέλος του Κοινοβουλίου, εμφάνιζε αρχές του 2013 μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις έναντι της τράπεζας περίπου 300.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που η εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική» εξακολουθούσε να μην ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της έναντι της ΣΚΤ μετά το 2013 τότε προκύπτει παραβίαση του κανονισμού της Βουλής από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, ο οποίος από το 2016 προεδρεύει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου από το 2016, ο Ζαχαρίας Κουλίας έχει πρωταγωνιστήσει στην ανάδειξη θεμάτων γύρω από τον Συνεργατισμό με πιο χαρακτηριστικές την ενημέρωση της επιτροπής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 2017 και την προ εξαμήνου πρωτοβουλία της Βουλής για ανασύσταση του Συνεργατισμού.

Στις αποκαλύψεις του Sigma, μετά τις αναφορές σε παλαιότερα (πριν το 2013) ΜΕΔ του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Ρότσα καθώς και δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ, σειρά πήραν η Επίτροπος Περιβάλλοντος και πρώην γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου και ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το Sigma, ο κ. Κωνσταντίνου αναδιάρθρωσε το 2017 δάνειο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που εμφάνιζε καθυστερήσεις ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

Όπως φαίνεται, τόσο για τον βουλευτή του ΔΗΣΥ όσο και για τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, προκύπτει θέμα παραβίασης του κανονισμού της Βουλής κατά τις περιπτώσεις που συζητήθηκε θέμα Συνεργατισμού μετά το 2013, χωρίς οι ίδιοι να δηλώσουν το άμεσο συμφέρον τους από τις όποιες εξελίξεις στον Συνεργατισμό. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για άλλους βουλευτές των οποίων τα ονόματα δεν έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι όποτε ψήφισε για θέμα του Συνεργατισμού, ο ίδιος ψήφισε εναντίον των προσωπικών του συμφερόντων, τοποθετούμενος υπέρ των προτάσεων του ΔΗΣΥ για διευκόλυνση των εκποιήσεων.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, αναδιάρθρωσε δάνειο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ με καθυστερήσεις 885.000 ευρώ. Η έρευνα του Sigma εντόπισε ακόμα για την κ. Παναγιώτου ατασθαλίες κατά τη χορήγηση των δανείων, όπως μη αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής, υπέρβαση του ανώτατου ορίου δανεισμού σε τρεις περιπτώσεις πιστωτικών διευκολύνσεων από τη ΣΠΕ Κρασοχωρίων και πιστωτικές διευκολύνσεις με αποφάσεις της επιτροπείας πρώην ΣΠΙ, παρά τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available