«ΑΡ»: Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πιο εμφανές σημάδι ανολοκλήρωτων εργασιών στο Σημείο Μηδέν ΝΥ

Ο Iερός Nαός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα ερείπια που άφησε πίσω της η καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου πριν από 18 χρόνια έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα νέο, λαμπερό πύργο γραφείων, ένα μουσείο, ένα διαμετακομιστικό κέντρο και ένα μνημείο που συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ωστόσο, αν και δεν έχει την όψη εργοταξίου πλέον, η ανοικοδόμηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Σημείο Μηδέν, εξακολουθεί να παραμένει ημιτελής.

Το «Associated Press» παρουσιάζει τα τέσσερα μέρη του συγκροτήματος που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, με την πρώτη θέση να ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου

Ισως το πιο εμφανές δείγμα των ανολοκλήρωτων εργασιών στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είναι η ημιτελής, τσιμεντένια πρόσοψη της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται απέναντι από τη νοτιοανατολική γωνία της περιοχής.

Η κατασκευή της εκκλησίας, η οποία θα αντικαταστήσει το μικρό εκκλησάκι που καταστράφηκε στις επιθέσεις, έχει σταματήσει από τον Δεκέμβριο του 2017 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η ημιτελής κατασκευή βρίσκεται εντός ενός προστατευτικού πλέγματος έκτοτε.

Σχεδιασμένος, όπως και το παρακείμενο διαμετακομιστικό κέντρο, από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει ως ναός υπέρ της μνήμης εκείνων που σκοτώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αλλά και ως ενοριακή εκκλησία.

Αρχικά, τα έξοδα κατασκευής είχαν υπολογιστεί στα 20 εκατομμύρια δολάρια, το κόστος όμως εκτοξεύτηκε στα 80 εκατομμύρια δολάρια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος , δήλωσε στο «Associated Press» ότι ελπίζει να συγκεντρώσει χρήματα έτσι ώστε να ξαναρχίσει η κατασκευή του Ναού.

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών (Performing Arts Center)

Ενα κέντρο Τεχνών είχε προγραμματιστεί να ανοικοδομηθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου αλλά έχει καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό, λόγω διαφωνιών σχετικά με τη χρηματοδότηση και τον σχεδιασμό του, αλλά πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει το 2021.

Το Κέντρο θα βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της περιοχής και θα ονομάζεται «Ronald O. Perelman Center for the Performing Arts», από τον μεγάλο δωρητή του, Ρόναλντ Πέρελμαν.

Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 2

Τέσσερις ουρανοξύστες εμπορικής χρήσης έχουν χτιστεί μέχρι στιγμής για να αντικαταστήσουν τους πύργους που καταστράφηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1, που αρχικά πήρε το όνομά του από τον Πύργο της Ελευθερίας και βρίσκεται σήμερα στη βορειοδυτική γωνία της περιοχής, και υψώνεται πάνω από Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 7 που βρίσκεται ακριβώς πίσω του.

Στην ανατολική πλευρά, οι δύο γυάλινοι πύργοι είναι ολοκληρωμένοι: το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 4 και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 3. Ωστόσο, πρόκειται να κατασκευαστεί το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 2, ακριβώς βόρεια από τις άσπρες πτέρυγες του Oculus, την αίθουσα που στεγάζει ένα διαμετακομιστικό κέντρο και ένα εμπορικό κέντρο.

Ο εργολάβος Λάρι Σίλβερσταϊν σχεδιάζει ένα κτίριο 81 ορόφων αλλά δεν έχει εξασφαλίσει κάποιον σίγουρο ενοικιαστή. Ο χώρος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου 2 χρησιμοποιείται ως αποθήκη για μηχανήματα και περικλείεται από μια μεταλλική δομή, ζωγραφισμένη από γκράφιτι.

Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 5

Ενας πύργος στα νότια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου που στέγαζε τα γραφεία της Deutsche Bank υπέστη φθορές από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αργότερα κατεδαφίστηκε.

Μετά από χρόνια διαμάχης διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών σχετικά με την κυριαρχία του οικοπέδου, ο Αντριου Κουόμο έδωσε λύση, εκδίδοντας εγκύκλιο για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με την αξιοποίησή του.

Οι εργολάβοι μπορούν να υποβάλουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή ενός κτιρίου γραφείων ή ενός κτιρίου μικτής χρήσης που θα περιλαμβάνει διαμερίσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available