«ΑΡ»: Το ευρώ γίνεται 20 ετών το 2019, αλλά δεν ωρίμασε

(AP Photo/Michael Probst, File)

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Το ευρώ πρόκειται να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια του, αλλά ακόμη οι χώρες που το χρησιμοποιούν αγωνίζονται για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα και πώς να διορθώσουν τις αδυναμίες που εκτέθηκαν από την κρίση χρέους που έπληξε τη δεύτερη δεκαετία της.

Το ευρώ ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 1999, όταν 10 χώρες καθόρισαν τις συναλλαγματικές του ισοτιμίες και αποφάσισαν για τα επιτόκια στη νεοϊδρυθείσα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία τρία χρόνια αργότερα.

Το κοινό νόμισμα υιοθετήθηκε ως λύση στις συνεχείς διαμάχες έναντι των συναλλαγματικών ισοτιμιών που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή πολιτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ως λογική επέκταση της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεκαεννιά από τις 28 χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το ευρώ και το νόμισμα πιστώνεται με το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ των μελών. Ωστόσο, οι χώρες προσπάθησαν να προσαρμοστούν στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε όταν εγκατέλειψαν δύο μεγάλες βαλβίδες ασφαλείας:

Την ικανότητα να αφήνουν τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός τους να μειώνεται για να αυξάνονται οι εξαγωγές και να προσαρμόζουν τα δικά τους επιτόκια για να τονώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μια μερική λύση θα μπορούσε να είναι ένας κεντρικός προϋπολογισμός για να συνεχίσει να πληρώνει λογαριασμούς όταν τα κράτη μέλη χτυπιούνται με ύφεση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν κάποιο είδος κεντρικού ταμείου το 2015 και τελικά εργάζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα το θέσουν σε ισχύ. Ετσι αναμένεται να υλοποιηθούν κάποιες αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available