Ας είναι τα τελευταία Χριστούγεννα της κρίσης

(EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Στολισμένες βιτρίνες, φώτα παντού, κόσμος στους δρόμους, ευχάριστη διάθεση. Το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων έχει την ιδιότητα να σκεπάζει κάθε τι το αρνητικό, να διώχνει μακριά την μουντάδα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Και όμως και τα φετινά Χριστούγεννα για την Ελλάδα είναι Χριστούγεννα της κρίσης. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σκιαγραφήσει μια λαμπερή εικόνα, μια εικόνα που «αποτυπώνει το έργο της», η πραγματική κατάσταση κάθε άλλο παρά τέτοια είναι.

Στην Οικονομία η χώρα τύποις, βέβαια, έχει εξέλθει των μνημονίων, αλλά ουσιαστικά από αυτό από το οποίο έχει εξέλθει είναι ο φθηνός δανεισμός, αφού οι σκληρές υποχρεώσεις έναντι των δανειστών εξακολουθούν να υφίστανται.

Το πόσο «καλή» δε είναι η κατάσταση στην Οικονομία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τολμάει να βγει στις αγορές των ομολόγων, αφού τα επιτόκια που της προσφέρονται είναι απαγορευτικά (το γιατί δεν το έχει εξηγήσει ακόμα το Μέγαρο Μαξίμου).

Ως προς την ανεργία, το ποσοστό έχει υποχωρήσει βέβαια λίγο κάτω από το 20% αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει και οι αθρόες προσλήψεις (με διάφορους τρόπους) στο Δημόσιο, αλλά και οι ελαστικές μορφές εργασίας (με την μερική απασχόληση να κυριαρχεί) που έχει θεσμοθετήσει η -κατά τα άλλα ευαίσθητη ως προς τα δικαιώματα των εργαζομένων- κυβέρνηση.

Τι μπορεί να περιμένει, άλλωστε, κανείς από μια κυβέρνηση που έχει καταστήσει την χορήγηση επιδομάτων της ως πρωταρχική μέριμνα;

Τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τα επιδόματα όχι ως μέσο για να ενισχύσει τους πιο αδύναμους (που είναι και το ορθό), αλλά ως εργαλείο για να θέσει εν υπνώσει την κοινωνία και να ωφεληθεί πολιτικά από την επιδοματική εξάρτηση των δικαιούχων;

Κοντολογίς, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης, ανεξάρτητα από την προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης που επιχειρεί η κυβέρνηση.

H φτώχεια και η οικονομική δυσπραγία συνθλίβουν τους Ελληνες και θολώνουν τις προοπτικές τους για το μέλλον. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον αυτά να είναι τα τελευταία τέτοια Χριστούγεννα που βιώνει η γενέτειρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available