Ασφάλεια και εγγυήσεις στο μικροσκόπιο της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Τζέιν Χολ Λουτ. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με επισκέψεις της στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτό έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε η κ. Λουτ, στη Λευκωσία, με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί. Οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των επισκέψεων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκδήλωσε την επιθυμία του για κατ’ ιδία συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ακιντζί. Σχετική ανακοίνωση έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Είπε συγκεκριμένα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει τις επόμενες ημέρες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επιδιώκοντας να γίνει κάποια συνάντηση. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης Αναστασιάδη – Λουτ «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε και στην κ. Λουτ – όπως προηγουμένως και στην κ. Σπεχαρ – την προθυμία του να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου με την κ. Λουτ «όπως ήταν φυσικό, έχουν εγερθεί θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις». «Ως εκ τούτου», είπε ο κ. Προδρόμου, «η κ. Λουτ θα έχει στη συνέχεια επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις». Σε ερώτηση πότε θα έχει η κ. Λουτ επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό εναπόκειται στην κ. Λουτ. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω εγώ ημερομηνίες».

Κληθείς να πει αν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της κ. Λουτ στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου απάντησε αρνητικά. Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που ενδέχεται να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί θα είναι παρούσα και η κ. Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι δεν προβλέπεται, δεν χρειάζεται. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς μπορεί να γίνει μια συνάντηση».

Ερωτηθείς αν μετά τις τελευταίες επαφές της κ. Λουτ έχει προχωρήσει η διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχίστηκε ο διάλογος, έχουν εγερθεί, όπως ήταν φυσικό, θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις, και η κ. Λουτ θα έχει τώρα επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις».

Την πρόθεση Αναστασιάδη να επιδιώξει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ακιντζί, σχολίασε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. «Η κ. Σπέχαρ είναι έτοιμη να διευκολύνει την επαφή μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη», αναφέρεται στην απάντηση του Γραφείου του Εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σε σχετική ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για προώθηση της συμφιλίωσης και του διαλόγου προς επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Αναπληρώτρια Ειδική του Σύμβουλος κ. Σπέχαρ είναι έτοιμη να διευκολύνει την επαφή μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη», σημειώνεται στην απάντηση του Γραφείου του Εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Τα διαμειφθέντα στις συναντήσεις με την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε συνεδρία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής. Στη διάρκεια της συνεδρίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα ακούσει τις απόψεις τους για το τι δέον γενέσθαι.

Στη διάρκεια της συνεδρίας ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερωθεί, την Τετάρτη, από τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον κ. Ερντογάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available