Ασχημες συνθήκες προσφύγων στη Λέσβο – Αρνητικό δημοσίευμα της «WΡ»

Στον καταυλισμό της Μόριας. Φωτογραφία αρχείου: POOL ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ/EUROKINISSI.

ΑΘΗΝΑ. Για «τις τρομακτικές συνθήκες που επικρατούν στις νησιωτικές φυλακές» γράφει σε ανταπόκρισή της η εφημερίδα «Washington Post», αναρωτώμενη αν είναι αυτό το ζητούμενο.

Να θυμίσουμε πως δύο χρόνια πριν η ίδια εφημερίδα συνέκρινε τη Λέσβο με το Ελις Αϊλαντ: «Με τα γαλάζια νερά, τους κατάσπαρτους με ελαιόδεντρα λόφους και τα καλοδιατηρημένα αρχαία μνημεία, αυτό το κόσμημα του Αιγαίου δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με το νησί που χτίστηκε στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης».

Τώρα, δυστυχώς, όπως γράφει ο ανταποκριτής της Griff Witte για τον καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο, «το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι η μυρωδιά: η δυσωδία από τις ανοιχτές τουαλέτες που αναμιγνύεται με την μυρωδιά χιλιάδων άπλυτων σωμάτων και τα κλαδιά ελιάς που καίγονται για ζέστη».

«Μετά είναι οι ήχοι: Παιδιά που χτυπάνε σαν ηλικιωμένοι. Θυμωμένες φωνές, καθώς οι άνθρωποι τσακώνονται για το φαγητό. Και, τέλος, η θέα: Λεπτές, φιγούρες που τις διατρέχει ρίγος καθώς πίνουν νερό από τα ξεπλυμένα κανάτια λαδιού. Ενα καστανόχρωμο κορίτσι, που δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια, κρατάει ένα παιχνίδι κουνέλι και χαμογελά καθώς επαναλαμβάνει σε όλους όσους θα ακούσουν «Σ ‘αγαπώ. Σ’ αγαπώ».

Για χρόνια, αυτός ο παράδεισος με τα τιρκουάζ νερά, γνωστός ως Λέσβος, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα της Ευρώπης να περιορίσει κάπως την παγκόσμια κρίση των προσφύγων. Ομως οι συνθήκες που επικρατούν στο κεντρικό στρατόπεδο προσφύγων του νησιού, έχοντας υπερβεί κατά πολύ την χωρητικότητά του δεν είχαν υπάρξει ποτέ τόσο άσχημες όσο αυτόν τον χειμώνα. Η επιδείνωση σημειώθηκε, παρόλο που τώρα φτάνουν στη Λέσβο πολύ λιγότεροι πρόσφυγες από το 2015 και 2016.

Ακούγεται παράδοξο αλλά έχει αφήσει τους εθελοντές, τους αξιωματούχους του νησιού και τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μία ενοχλητική διαπίστωση: Οι άσχημες συνθήκες δεν είναι ατύχημα, αλλά μάλλον αποτέλεσμα μιας σκόπιμης ευρωπαϊκής στρατηγικής για να κρατούν μακριά άλλους ανθρώπους επίδοξους πρόσφυγες ή μετανάστες.

«Δεν υπάρχει εξήγηση στο γιατί 5.000 άνθρωποι σε ένα στρατόπεδο δεν μπορούν να έχουν ένα υποτυπώδες καταφύγιο, υγιεινή, τουαλέτες και ζεστό νερό», λέει η Αρια Ντανίκα, που συντονίζει τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». «Το γεγονός ότι πρέπει να υπομένουν αυτές τις συνθήκες, μου λέει ότι πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου».

«Αυτό το σχέδιο», λέει, «αποκαλύπτεται με μία μόνη λέξη: αναχαίτιση. Και το μήνυμα που στέλνεται στους επίδοξους αναζητητές ασύλου από τους Ελληνες διαχειριστές και τους Ευρωπαίους που στηρίζουν οικονομικά το εγχείρημα ακούγεται ξεκάθαρα. ‘Μην έρχεστε εδώ, αλλιώς θα βαλτώσετε σε ένα τρομακτικό νησί για τα επόμενα δύο χρόνια’», ανέφερε η Εύα Κοσέ, Ελληνίδα ερευνήτρια για την οργάνωση Human Rights Watch.

«Είναι επείγον να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι στην κυρίως επικράτεια», είπε η κ. Κοσέ. Αλλά δεν θέλουν να το κάνουν». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έντονα ευαίσθητοι στις προκλήσεις από την Ακρα Δεξιά και στις λαϊκίστικες απόψεις που έχουν στραφεί κατά των προσφύγων, δεν κρύβουν πλέον την επιθυμία τους να σταματήσουν οι άνθρωποι να προσεγγίζουν στην ήπειρο.

Με κάποιο τρόπο, η στρατηγική αυτή έχει αποδώσει. Οι αφίξεις στη Λέσβο και άλλα ελληνικά νησιά κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο σε 2.500 μηνιαίως το 2017, σε σύγκριση των 10.000 που πάταγαν στεριά στη Λέσβο σε μία ημέρα μόνο στο απόγειο της κρίσης τον Οκτώβριο του 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *