Αυγενάκης: Ορατά και πολύ άμεσα τα αποτελέσματα

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης (Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η πρώτη μεγάλη συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τους προέδρους των εθνικών ποδοσφαιρικών κατηγοριών αλλά και εκπροσώπους της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, με θέμα συζήτησης την καταπολέμηση της βίας. Ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε το πρώτο «πακέτο δράσεων» στο οποίο καταλήγει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής, με απώτερο στόχο την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και τον επαναπροσανατολισμό του ποδοσφαίρου ως ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Πετρ Φούσεκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Βαγγέλης Γραμμένος, ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ 1, Μηνάς Λυσάνδρου και ο πρόεδρος των Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ, Λεωνίδας Λεουτσάκος. Συμμετείχαν επίσης ο εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ, Αλέξης Δέδες, ο υπεύθυνος ασφαλείας της Λίγκας, Μάκης Τσάτσος αλλά και ο νομικός σύμβουλος της Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ, Αντώνης Βουγίδης.
Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από τους παρισταμένους να αναλάβουν μαζί και ο καθένας χωριστά το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί, επισήμανε πως όσο αντιμετωπίζεται και απομακρύνεται η βία από τα γήπεδα, τόσο θα αποκτά υπεραξία το προϊόν των ΠΑΕ και διαπίστωσε την προθυμία όλων να συνταχθούν και να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της αρχικής «δέσμης μέτρων», η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
• Σφικτό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.
• Ορισμό υπεύθυνων ασφαλείας ανά ομάδα και ανά αθλητική εγκατάσταση, σε συνδυασμό με τον ορισμό συγκεκριμένου αστυνομικού συνδέσμου.
• Ενεργοποίηση του νόμου περί λεσχών οργανωμένων οπαδών και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων.
• Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών.
• Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού.
• Ελεγχο και πιστοποίηση των security, που χρησιμοποιούν οι ΠΑΕ, από Πολιτεία και ΕΠΟ.
• Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του Εισαγγελέα να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορουμένους έως και τη δίκη τους.
• Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στο συντονισμό των μέτρων ασφαλείας όλων των αγώνων.
• Πρόβλεψη επιβολής διοικητικών προστίμων σε περίπτωση κατοχής εισιτηρίου από μη νόμιμο κάτοχο.
Ο κύκλος των επαφών για το φλέγον ζήτημα της βίας στα γήπεδα συνεχίζεται με συνάντηση (αύριο Παρασκευή, 23 Αυγούστου) των δημοσιογραφικών ενώσεων, ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ και τις επόμενες ημέρες θα διευρυνθεί με συζητήσεις με τα προεδρεία των ΠΑΕ.

«Οταν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία, όταν χτίζεται μια εμπιστοσύνη μέσα από ειλικρινή διάλογο, όταν βάζουν θέματα που εισακούονται από την Πολιτεία και οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα, είναι βέβαιο ότι υπάρχει χαμόγελο ικανοποίησης. Ωστόσο το μεγαλύτερο θέμα απ’ όλα, πέρα από το φορολογικό που πραγματικά άκουσαν με πολύ μεγάλη ικανοποίηση και ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα να έρθει στη Βουλή, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα ή το μεγαλύτερο θέμα, είναι η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της βίας στα ελληνικά γήπεδα. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε σε ευχολόγια ούτε σε ωραίες προθέσεις.

Ανοίξαμε όλα τα χαρτιά στη σημερινή συζήτηση, η οποία ήταν συνέχεια μια σειράς συσκέψεων που είχα αρχικά με τον αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και ακολούθως με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Τσιάρα και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Οικονόμου. Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους του ποδοσφαίρου όλα τα ζητήματα που θεωρούμε ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμα σε πρώτη φάση, ενώ βάλαμε ένα δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο ζητημάτων που πρέπει να τρέξουμε. Υπάρχει συμφωνία και γι αυτό το λόγο είμαι βέβαιος, ότι πολύ σύντομα θα ξεδιπλωθούν από πλευράς του υπουργείου μας και ζητήματα που αφορούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλων συναρμόδιων υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Με τη δική μας την επίσπευση, την παρακολούθηση, θα γίνουν άμεσα νόμοι του κράτους και είμαι βέβαιος για την εφαρμογή τους και τα άμεσα αποτελέσματα, διότι και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου καταλαβαίνουν, ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Θέλουμε όλοι και αυτό τουλάχιστον έγινε σαφές και σήμερα, να επιστρέψουν οι οικογένειες στα ελληνικά γήπεδα και αυτό θα το πετύχουμε όταν ψηφίσουμε νόμους, ή ενεργοποιήσουμε ήδη ψηφισμένους νόμους σωστά, οργανωμένα, καθαρά, δεν μιλήσουμε με μισόλογα, αλλά απεναντίας δούμε τα πράγματα κατάματα και δουλέψουμε οργανωμένα και μεθοδικά. Αυτό φάνηκε και σήμερα και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία που έχουμε. Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά, πολύ άμεσα στους Ελληνες φιλάθλους», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΦΙΦΑ) και της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΟΥΕΦΑ) στον ελληνικό ποδόσφαιρο Πετρ Φούσεκ τόνισε: «Περιμένω ότι θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις γιατί αυτή ήταν μια πρώτη συζήτηση στη μακρά πορεία που θα ακολουθήσει. Χαίρομαι όμως που σήμερα ήταν η πρώτη ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους του ποδοσφαίρου να συζητήσουν για τα θέματα που αφορούν στο πως θα καταπολεμηθεί η βία κατόπιν της πρωτοβουλίας και της πρόσκλησης του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη. Αυτό συνάδει με την προσπάθεια της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ για την καταπολέμηση της βίας στα ελληνικά γήπεδα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ έχουν συνδράμει ήδη με την τεχνογνωσία και με κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές οι οποίες προέρχονται από την εμπειρία της ΟΥΕΦΑ από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και από τους αντίστοιχους αγώνες.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων που υπήρξε σήμερα και με τις θέσεις που εκφράστηκαν τόσο από το Υπουργείο όσο και από την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λιγκ 1 και τη Σούπερ Λιγκ 2. Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί από την ΟΥΕΦΑ το συνέδριο ασφαλείας της ΟΥΕΦΑ στην Αθήνα με τη συμμετοχή όλων των εταίρων και ελπίζω ότι μέσα από αυτό το συνέδριο θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ μπορούν να παρέχουν συμβουλές, τεχνογνωσία και καθοδήγηση. Είναι προφανές όμως ότι τα θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη και στην Αστυνομία επαφίενται στα χέρια της ελληνικής πολιτείας. Αυτό όμως είναι λογικό γιατί το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να λύσει αυτά τα θέματα, το θέμα της βίας από μόνο του. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την βοήθεια και τη συνεργασία της ελληνικής πολιτείας. Και είναι φυσικό αναπόφευκτο και είναι απαραίτητο να υπάρξει ο ρόλος που θα έχει ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης σε αυτό».

Την ικανοποίησή τους για πορεία των συζητήσεων που έχουν με την αθλητική ηγεσία, εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, ο ομολογός του στην Σούπερ Λιγκ 1 Μηνάς Λυσάνδρου αλλά και ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ 2, Λεωνίδας Λεουτσάκος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ο κ. Γραμμένος είπε ότι «βήμα-βήμα» θα επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την πάταξη της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ ο κ. Λυσάνδρου τόνισε ότι η παρέμβαση της Πολιτείας σε βασικά ζητήματα του ποδοσφαίρου, επιλύει προβλήματα με «αστραπιαία ταχύτητα». Στα «αντανακλαστικά» της αθλητικής ηγεσίας πάνω στα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν στο χώρο του ποδοσφαίρου στάθηκε και ο κ. Λεουτσάκος.

Την ικανοποίησή του για πορεία των συζητήσεων που έχει με την αθλητική ηγεσία, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος που είπε ότι «βήμα-βήμα» θα επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την πάταξη της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου: «Είναι μια συζήτηση που έγινε σε συνέχεια άλλων συζητήσεων. Εχουμε αρχίσει και μπαίνουμε σε ειδικότερα θέματα. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, βήμα-βήμα θα κατευθυνθούμε στον στόχο που έχουμε χαράξει όλοι, ο οποίος είναι ένας και μοναδικός, η πάταξη της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Νομίζω ότι με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες από την πλευρά του υπουργού, της Ομοσπονδίας και των λιγκών, θα φτάσουμε εκεί που πρέπει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available