Αχάριστοι, ή πρόβατα;

Ο Γιάννης Αλαφούζος (φωτογραφία: Ευρωκίνηση).

Μάλιστα κύριοι. Ο Γιάννης Αλαφούζος σκέφτεται σοβαρά να την… κάνει από τον Παναθηναϊκό. Και πολύ κάθισε θα πω εγώ. Οπως πολύ είχε καθίσει και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Οπως πολύ έχει καθίσει και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Τι γράφω; Αυτό που είναι, γράφω. Ο «Τζίγγερ» ανέλαβε τον Παναθηναϊκό από τον θείο του, τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και εξασφαλίζοντας το αύριο της ομάδας «έτρεχε» την ΠΑΕ όπως μπορούσε καλύτερα. Ο,τι μπορούσε έκανε και στο γήπεδο έβλεπε -κάποιους οπαδούς, όχι όλους- να καίνε, τα καταστρέφουν και άκουγε τα εξ αμάξης. Και να τα άκουγε μόνος αυτός; Και η μητέρα του, και ο πατέρας του και… τέσσερις γενιές Βαρδινογιάννηδων τα άκουγαν από -ορισμένους- «πράσινους» φιλάθλους. Είχε την ομάδα «κυρία» στις υποχρεώσεις της και όπως μπορούσε πορευόταν στο πρωτάθλημα. Μέχρι που δεν άντεξε, τα βρόντηξε -και καλά έκανε- και έφυγε. Η πορεία του Παναθηναϊκού στην μετά Βαρδινογιάννη εποχή γνωστή. Παραλίγο υποβιβασμός, εκτός Ευρώπης, διασυρμοί, φτώχεια κ.λπ.

Ευτυχώς που βγήκε μπροστά ο Γιάννης Αλαφούζος. Δεν άφησε τον Σύλλογο να «σκάσει» και να γίνει ΑΕΚ, προκειμένου να τον πάρει «καθαρό» από χρέη, αλλά ντροπιασμένο από τους υποβιβασμούς. «Εχωσε», «έχωσε», «έχωσε» χρήμα προκειμένου η ομάδα να ορθοποδήσει. Αλλά και έχασε πολύ χρήμα και το κέρδος του; Ενα κυπελλάκι και μία 3άρα στο Φάληρο. Αυτά κέρδισε σε αγωνιστικό επίπεδο, γιατί σε ηθικό επίπεδο κέρδισε ότι δεν άφησε έναν ιστορικό σύλλογο να διασυρθεί. Προσπάθησε, έκανε λάθη, μεγάλα λάθη κυρίως γιατί εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους, αλλά «κακό δικό του έκανε». Και εκεί που ο Γιάννης Αλαφούζος κάλυπτε με δικά του χρήματα την μία αύξηση μετά την άλλη, «πράσινοι» οπαδοί που αγαπούν περισσότερο από τον καθένα την ομάδα, από την λατρεία που είχαν στον Παναθηναϊκό τους, την χρέωναν βαθμούς, την χρέωναν εκατομμύρια ζημιές, την χρέωναν ρεζιλίκια, την χρέωναν πόνο και στεναχώρια. Σωτηρία ο Αλαφούζος; Αφαίρεση βαθμών οι πιο «πράσινοι» οπαδοί από όλους. Λεφτά ο Αλαφούζος; Ποινές κεκλεισμένων των θυρών οι οπαδοί. Παίκτες, κύπελλο και 3άρα ο Αλαφούζος; Ξύλο οι οπαδοί. Πληρωμή χρεών ο Αλαφούζος; Καταστροφές στη Λεωφόρο οι οπαδοί. Λογικό λοιπόν ο άνθρωπος να σκέφτεται να την κοπανήσει. Εσωσε και πρόσφερε στον Παναθηναϊκό και ως αντάλλαγμα από κάποιους που αγαπούν μόνο αυτοί τον Παναθηναϊκό, τον… τιμώρησαν.

Και πάμε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Τι να πεις για την οικογένειά του; Τίποτα. Απλά φτάνει και περισσεύει. Γιαννακόπουλος. Στον Δημήτρη όμως δημιουργούν τα μύρια όσα προβλήματα. Ακούει ό,τι ακούει, αναγνώριση δεν υπάρχει, όραμα χωρίς ακολούθους έχει, τρικλοποδιές από τον Ερασιτέχνη «παιδί» των Γιαννακοπουλαίων έχει, επενδύουν σε ένα γήπεδο, στο Γουδή, που δεν πρόκειται να γίνει, κόντρα από τους οπαδούς έχει και πολλά πολλά άλλα. Και όλα αυτά σε έναν απόγονο μίας οικογένειας που ανέβασε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης έξι φορές και έκανε περήφανους όλους τους Παναθηναϊκούς για πολλά χρόνια. Κι όμως δεν έχει κανέναν δίπλα του. Θα φταίει να την κοπανήσει; Οχι, δεν θα φταίει, άλλο αν δεν το κάνει, γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει.

Τελικά αυτοί οι πιο «πράσινοι» οπαδοί από όλους, του Παναθηναϊκού αγαπούν πάρα πολύ την ομάδα τους. Τόσο πολύ την αγαπούν που δεν τους αξίζει κανένας Βαρδινογιάννης, κανένας Γιαννακόπουλος, κανένας Αλαφούζος. Τους αξίζει να φύγουν όλοι αυτοί και να μπορούν να δείχνουν την μοναδική αγάπη που έχουν στον Σύλλογο όταν θα παίζει στα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, πυγμαχίας και… σκακιού… Στα τοπικά, γιατί μόνο εκεί μετράει η αγάπη του οπαδού με τον τρόπο που τον δείχνουν οι «πράσινοι» οπαδοί.

Κι εδώ έχω το μεγάλο ερώτημα: Είναι αχάριστοι ή… πρόβατα; Είναι αχάριστοι γιατί έτσι έχουν μάθει από τα σπίτια τους, ή λόγω χαρακτήρα ή γιατί είναι κλασικοί Ελληνάρες που μόνο αυτοί θέλουν το καλό της ομάδας και την αγαπούν περισσότερο από όλους και ουσιαστικά την «πνίγουν» ή είναι… πρόβατα ανθρώπων που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα σε Βαρδινογιάννη, Γιαννακόπουλο, Αλαφούζο και οποιονδήποτε άλλον;
(Στην παραπάνω γνώμη βρίσκει εφαρμογή και ο Ολυμπιακός, και η ΑΕΚ, και ο ΠΑΟΚ, και… όλες οι ελληνικές ομάδες)…

Βασίλης Μαγαλιός

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *